středa 19. února 2020 | Vojtěch Jurák

Dorost proti Varům nezvládl druhou polovinu zápasu a vysoko prohrál

Zlínští dorostenci se vydali na západ Čech, kde zahájili dlouhou sérii venkovních zápasů. Duel v Karlových Varech se jim však nepovedl, především tedy jeho druhá polovina. Po třiceti minutách hry sice Zlínští vedli 2:1, ovšem domácí ještě před druhou pauzou skóre otočili a ve třetí třetině dalšími čtyřmi zásahy definitivně zápas rozhodli. Nyní mají mladí Berani před sebou zápas v Pardubicích.

7:2
(1:0, 2:2, 4:0)
Branky a nahrávky: 15. Kupčo (Príhoda), 35. Šmajda (Sapoušek), 37. Kupčo (Šlechta, Príhoda), 43. Kupčo (Šmajda), 44. Botoš (Kupčo), 46. Príhoda (Kupčo, Šlechta), 47. Matas (Botoš) – 23. Tomeček (Mojžíš), 26. Tomeček (Nábělek, Kráčalík). Rozhodčí: Hlinka – Herles, Pěkný. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 103. Střely na branku: 32:25. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 7:2.

HC Energie Karlovy Vary: Kubát – Dorot, Houdek, Anton, Bulka, Hohl, Vogel – Kupčo, Šlechta, Šmajda, Príhoda, Matas, Botoš, Sapoušek, März, Zeman.

Berani Zlín: Synek – Nábělek, Sýkora, Burian, Čapka, Hoferek, Kráčalík – Broža, Tomeček, Ševčík, Čechmánek, Mojžíš, Heš, Matúšů, Laciga, Ramert, Jecho, Lavička.

Již samotný úvod zápasu nastínil, že by se mohlo jednat o vyrovnanou bitvu. A dlouho tomu tak opravdu bylo. Ve třetí minutě se mohl do tabulky střelců zapsat kapitán hostů Kráčalík, který přečetl přihrávku karlovarských obránců a ujížděl na Kubáta sám. Domácí brankář však jeho kličku vystihl a kotouč lapil. Podobně velkou šanci měl o tři minuty později domácí Ondřej Príhoda, ten zas ukradl kotouč v rohu kluziště a na Synka jel osamocen. Ovšem také zlínský gólman se vytáhl a držel bezbrankový stav. První branka tak přišla až pět minut před přestávkou, kdy brankář Beranů pravým betonem vyrazil Príhodovu střelu přímo na hůl Lubomíra Kupča, jenž zavěsil přesně k tyči.

Vedení domácích nemělo ve druhé části dlouhého trvání – už po necelých třech minutách se prosadil po Mojžíšově přihrávce Michal Tomeček. A to nebylo do tohoto hráče všechno – v čase 26:00 v pádu po ataku jednoho z obránců překvapivě vystřelil a zaskočil tím brankáře Kubáta. Zlín se díky tomu ujal vedení. Hrál se velmi aktivní hokej plný šancí, které byly využity až ke konci třetiny. Ve 35. minutě se Samuel Šmajda zjevil sám v předbrankovém prostoru a po několika naznačeních se trefil přesně mezi Synkovy betony. Přesně tři minuty před sirénou se podruhé v zápase přesnou střelou pod víko prosadil Lubomír Kupčo. Karlovarští tak znovu vedli.

Do závěrečné dvacetiminutovky se šlo za těsného stavu 3:2 a očekávala se dramatická podívaná. Ovšem Karlovarští spustili gólové tornádo v podobě čtyř branek během čtyř minut. Vše odstartoval po Šmajdově pasu ve vlastním oslabení Lubomír Kupčo, který touto trefou dovršil hattrick. Chvíli po něm střílel přesně do pravého horního branky Jan Botoš. Poté se o slovo přihlásil znovu Lubomír Kupčo, jenž klíčově přihrál střílejícímu Ondřeji Príhodovi. Nakonec rozhozená obrana Beranů neuhlídala Ondřeje Matase, který vymetl levý horní roh Synkovy svatyně a zvýšil už na 7:2 pro domácí.

Tato pasáž rozhodla. Ve zbytku třetiny si ještě oba týmy vytvořily několik dalších šancí, zápas už to ale nijak nezdramatizovalo. Mladí Berani tak na západě Čech vysoko padli a připisují si třetí prohru v řadě. Podaří se jim nelichotivou sérii zlomit ve čtvrtek v Pardubicích?

Ohlasy trenérů

Vojtěch Šik (HC Energie Karlovy Vary): Dnešní zápas nebyl úplně podle našich představ, první dvě třetiny jsme nehráli náš hokej. Vlastně jsme se zápasem hazardovali. Troufnu si říct, že třetí část už jsme měli pod kontrolou a zaslouženě jsme ji vyhráli.

Tomáš Jankovič (PSG Berani Zlín): Ve třetí třetině jsme měli totální výpadek. Jednoznačně se ukázalo, že domácí mužstvo bylo silnější a šikovnější na puku, zato nám dělají problémy základní herní dovednosti. Musíme soupeři pogratulovat, zaměřit se hlavně sami na sebe a vrátit se k základům, protože jsme ve třech posledních zápasech inkasovali v průměru šest gólů.