neděle 20. ledna 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani doplatili ve Varech na mizernou první třetinu a vyšli s Energetiky bodově naprázdno

Hokejisté PSG Zlín prohráli v utkání 42. kola Tipsport extraligy na ledě HC Energie Karlovy Vary 4:6 a poprvé v letošní sezoně vyšli se Západočechy bodově naprázdno. O osudu utkání rozhodla první třetina, ve které Energetici dali čtyři góly. Vlachova družina se nevzdala, bojovala až do závěrečné sirény a zkorigovala nepříznivý stav na konečný rozdíl dvou gólů. Branky zaznamenali Dalibor Řezníček, Radim Tesařík, Ondřej Veselý a Pavel Kubiš. Tým PSG hraje v dalším kole doma s Litvínovem (pátek 25. ledna v 17.15 hodin).

6:4
(4:0, 1:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 7. min Pech (Zaťovič, Nosek), 10. Pech (Drtina, Bicek), 13. Bicek (Zaťovič, Nosek), 18. Zaťovič, 30. Zaťovič (Nosek), 53. Koštál (Grman) - 22. Řezníček (Holík, Zámorský), 37. Tesařík (Čajánek, Veselý), 52. Veselý (Řezníček, Tesařík), 54. Kubiš (Melenovský, Tesařík).. Rozhodčí: Fraňo, Pešina - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. Diváci: 2 893. Střely na branku: 36:32. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1, 5:3, 6:3, 6:4.

HC Energie Karlovy Vary: Závorka - D. Nosek, J. Drtina, Prošek, Gulaši, Gründling, Grman, J. Látal, T. Rohan - Bicek, Pech, Zaťovič - Pohl, J. Doležal ml., Roman Vlach - Zucker, Skuhravý, Košťál - Skladaný, Vachovec, Koblasa. Trenéři: Žemlička, Kverka a Kněžický.

Berani Zlín: Horčička (21. min Kašík) - Hamrlík, Horák, Zámorský, Řezníček, Tesařík, Urbanec - Balaštík, Leška, Köhler - Holík, Čajánek, O. Veselý - Okál, Melenovský, Kubiš. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík a Hrazdira.

Úvodní buly vyhrál domácí Pech a tento moment jakoby signalizoval převahu Energie v úvodní třetině. Karlovy Vary byly od úvodních minut aktivnější, na brankáře Horčičku mířili Gulaši, Zucker a Koblasa, ale hosté odolali. Bezbrankový stav vydržel jen do 7. minuty. Zpoza branky si vybruslil Pech, prostřelil zlínského gólmana a otevřel střelecký účet utkání. V závěru 8. minuty byl vyloučen za podražení Okál a za 21 vteřin bylo ještě hůře. Zlín šel po fauly Lešky do tří a domácí měli téměř dvě minuty dvojnásobnou přesilovku. Zatímco Nosek se ještě zastřeloval, kanonýr Pech se opět nemýlil a vstřelil svůj dvacátý gól v sezoně. Berani se osmělili až v polovině třetiny, před brankářem Závorkou zahrozil Balaštík s Okálem, ale neuspěli podobně jako Zámorský. Západočeši dali ve 13. minutě třetí gól, Bicek dostal parádní nahrávku od Zaťoviče a poslal Energii do tříbrankového náskoku. Hosté byli po třetí inkasované brance frustrování a nechali se zbytečně vylučovat. Vary početní převahu nevyužily, ale poté se valil na Horčičkovu bránu jeden útok za druhým. Grman se stoprocentní šanci nezpracoval přihrávku, ale pohromu pro tým PSG připravila 18. minutě. V jasné šanci byl faulován na brankovišti Zaťovič, rozhodčí nařídil trestné střílení, které karlovarský útočník chladnokrevně proměnil střelou po víko. Zlínští odehráli nejhorší úvodní třetinu v letošní extralize a po čtyřech inkasovaných brankách by na úvodních dvacet minut rychle zapomněli.

Od druhé třetiny nastoupil místo Horčičky do brány Zlína Kašík, pro něhož to byla premiéra v letošním ročníku extraligy. Hosté vstoupili do druhé dvacetiminutovky podstatně lépe.Ve 22. minutě zavezl do útočného pásma kotouč Holík a po jeho nahrávce do druhé vlny se trefil přesně obránce Řezníček. Energetici si pohlídali s přehledem náskok a byli nadále aktivní. Junior Koblasa trefil spojnici tyče a břevna, další šance Varů přišli v další přesilovce. Berani inkasovali pátý gól v polovině zápasu, kapitán Zaťovič dostal parádní nahrávku od Noska, před Kašíkem předvedl ukázkovou kličku a střelou po víko vrátil domácím barvám čtyřbrankový náskok. Vlachova družina to nezabalila ani za jasného vedení domácího týmu a odměnou jí byl druhý vstřelený gól. Přesilovku využil přesnou střelou od modré čáry bek Tesařík.

Na začátku třetiny měl hattrick na holi Zaťovič, naštěstí pro hostující barvy ve vyložené pozici přestřelil. Efektní zákrok předvedl Kašík po střele Vachovce z prostoru mezi kruhy, když předvedl na brankovišti ukázkový rozštěp. Berani se nevzdali, bojovali a zpět do hry se dostali v 52. minutě zásluhou druhé využité přesilovky. Na rozdíl dvou gólů snížil Veselý. Diváci viděli během dvou minut divokou přestřelku, Vary odpověděly na branku Veselého gólem Košťála, který dorážel kotouč za Kašíkova záda po střele Grmana. O necelou minutu Kubiš opět snížil po průniku kolem mantinelu a vykřesal pro hosty naději. Berani přes veškerou snahu kontaktní gól nedali, Okál ve slibné šanci promáchl a Hamrlík trefil s pomocí teče jednoho z hráčů břevno Závorkovy svatyně. Energie uhájila dvoubrankový náskok až do šedesáté minuty a poprvé v sezoně porazila Zlín. Berani nebodovali poprvé po pěti zápasech.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Martin Zaťovič - Radim Tesařík

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka st. (asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary): "Povedl se nám skvěle vstup do zápasu, nicméně čtyři branky měly být dost na to, abychom se ještě báli o výsledek. Ve třetí třetině bylo na našich hráčích vidět, že jsme v tabulce hodně nízko. Připadalo mi, jako bychom se báli vítězství. Pochopitelně soupeř má svou velkou ofenzivní sílu a my jsme se na konci zápasu strachovali o výhru. Jsme rádi, že máme tři body a jdeme za naším cílem, kterým je postup do předkola play off."

Rostislav Vlach (první trenér PSG Zlín): "Zápas zhodnotím stručně. Domácí nás přehráli bojovností, v první třetině jsme se nechali překvapit. Dali nám čtyři rychlé branky a za tohoto nepříznivého stavu je těžké zápas otáčet. Naše hra se sice v dalších třetinách zlepšila, ale už to nestačilo na to, abychom vyrovnali stav. Domácí zaslouženě vyhráli."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY