sobota 22. září 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt

Zdeněk Okál mladší po úvodní extraligové trefě: Prožívám splněný sen

Do listiny střelců zlínského hokeje se zapsal v utkání s Karlovými Vary třetí zástupce z rodu Okálů. Zdeněk Okál mladší si vybojoval v letní přípravě místo v extraligovém kádru PSG a postaral se o to, že po čtyřech letech se vrátilo jméno Okál opět do statistik české extraligy. Přitom dvaadvacetiletý šikula před půl rokem přemýšlel, že s hokejem sekne, jeho kariéru brzdila v minulosti řada zranění. Dva roky zkoušel štěstí v týmu juniorské zámořské soutěže Medicine Hat Tigers (WHL), hrál i na juniorském mistrovství světa hokejistů do dvaceti let v kanadské Ottawě na přelomu let 2008/2009. Smlouvu získal ve Zlíně až na třetí pokus. Jeho táta Zdeněk válel ve žlutomodrém dresu v polovině devadesátých a strýc Miroslav po celé dvě desetiletí. Právě Mira dovedl jako dlouholetý kapitán hokej v Baťově městě před osmi lety až k historickému titulu. Nyní má hokejový rod Okálů dalšího následovníka.

Zdeněk Okál mladší makal v létě naplno a odměnou mu byla v předvečer startu extraligy nabídnutá smlouva ve Zlíně. Proti Karlovým Varům si připsal svůj první extraligový gól. „Je to jako splněný sen. Všichni to viděli, neboť mě přijela povzbudit celá rodina. Všichni jsou šťastní,“ uvedl hokejový talent. Okál dal třetí branku Zlína proti Západočechům v čase 29:35 minuty, po brejku dostal přihrávku od Petra Holíka a mířil přesně pod horní tyčku. „Soupeře jsem přečíslili. Jeli jsme čtyři na dva, přihrávka sice byla kostrbatá, ale trefil jsem to na placku. Těším se, že to tam spadlo, skvělá hokejová akce,“ popisoval novinářům svou premiérovou trefu v extralize. Kapitán Petr Čajánek mu přivezl na památku kotouč, kterým překonal brankáře Energie Závorku.

Zdeněk je zarputilý hráč a má v sobě krev Okálů. Navíc je výborný bruslař a bojovník podobně jako byl jeho strýc Mira nebo otec Zdeněk. Určitě má tyto geny v sobě. Jeho otce si příliš nepamatuji, ale výborné bruslení má určitě po něm. Mirek byl pravák a technický hokejista, navíc velký bojovník,“ pověděl útočník Ondřej Veselý, dvoubrankový hrdina utkání.  Po zápase se těšil na hodnocení z úst otce a strýce, od kterých se pravidelně vyslechne spoustu rad. „Oba mně mluví do hokeje stejně, vzájemně se doplňují a jsou výborná dvojka. Doufám, že budou spokojeni, ale určitě mi něco vytknou, v čem se mám zlepšit,“ řekl hokejový mladík.

A jak hodnotí dovednosti Okála mladšího druhý trenér PSG Juraj Jurík? „Zdeněk je hokejově spíše po Mirovi, ale náchylností ke zraněním spíše po tátovi. Každopádně je přes svůj mladý věk už komplexním hokejistou, dobrý na puku, velmi dravý a má skvělý tah na bránu.“



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY