neděle 14. prosince 2014 | Zlin Press - Roman Ordelt

Útočník Jiří Ondráček: Na začátku sezony jsme zaspali a nestíhali fyzicky, teď už hrajeme hokej

Trefil se podruhé v řadě a tentokrát byla jeho branka vítězná. Útočník PSG Zlín Jiří Ondráček zařídil důležitý triumf 2:1 nad Libercem, díky němuž si Berani užijí nadcházející reprezentační přestávku v daleko lepší náladě, než by se ještě před pár týdny mohlo zdát. „Na začátku sezony jsme zaspali a nestíhali fyzicky, teď už to od nás konečně vypadá jako hokej. Herně je to daleko lepší,“ pochvaloval si Ondráček, pro něhož to byl už osmý gól v sezoně.

- Vypadá to, jako byste doma potřebovali prohrávat, aby se tým zvedl. Se Slavií, Boleslaví a i dnes s Libercem jste pokaždé otáčeli skóre zápasu.

"Když dostanete v oslabení, tak vás to tak moc nesrazí, jako když inkasujete po nějakých hloupých chybách. Liberec využil přesilovku 5 na 3, to se běžně stává. Ale o přestávce jsme si řekli, že musíme naši hru změnit. Hráli jsme moc v rozích, Liberečtí k nám rychle přistupovali. Potřebovali jsme to zjednodušit a víc házet puky na bránu. Zaplaťpánbůh, že to vyšlo."

- Výhru zařídila vaše branka z 27. minuty, kdy se puk odrazil od betonu brankáře Lašáka přímo na vaši hokejku, Měl jste i kus štěstí, že?

"Na začátku sezony jsme dostávali smolné góly a dávali si vlastňáky, teď se štěstí přiklonilo k nám. Při moji brance jsem se jen díval na Lešouna, co vymyslí. Říča pak parádně vystřelil a já už jen dorážel do odkryté brány."

- Hra v početní výhodě je při novém trendu posuzování nedovolených zákroků ještě důležitější než dříve, ne?

"Každý tým už se na to dopředu připravuje. Většina zápasů se opravdu rozhoduje v přesilovkách. V předchozích utkáních jsme hráli v oslabení špatně a kvůli tomu poztráceli spoustu bodů. Zapracovali jsme na tom a myslím, že teď už nám to jde. Samozřejmě by ale naše přesilovky mohly být lepší."

- V letošním ročníku jste zaznamenal už osmý gól a máte nakročeno k osobnímu maximu. Kde se vaše střelecká pohoda vzala?

"Myslím, že tohle už moje střelecké maximum je. (směje se) Doufám, že to bude pokračovat, hlavní ale je, abychom proklouzli do desítky týmů, které budou hrát play-off. A je úplně jedno, kdo bude dávat góly. Mně pomohlo, že jsem dostal víc prostoru na ledě, hraju oslabení a dneska jsem dal gól v přesilovce. Každému hráči pak naroste sebevědomí a hraje se mu lépe."

- V pátek i neděli jste vyhráli a pokaždé inkasovali jen jednu branku. Je to už ten starý Zlín, proti kterému se soupeřům těžko prosazuje?

"Neskutečně nás podržel Štury. V Olomouci i dnes chytil spoustu gólovek, dnes zase v pravou chvíli přidal něco navíc. To nám strašně moc pomáhá. Víme, že můžeme vyhrát na dvě, tři branky a nemusíme jich na výhru dávat třeba pět."

- Díky výhře jste se v tabulce posunuli opět výše a na desítku ztrácíte už jen bod. Je to velká úleva po nevydařeném startu do sezony?

Naše situace je pořád stejná. Musíme se snažit vyhrát každý zápas, a pokud to je za tři body, je to jen dobře. Teď nás čeká reprezentační přestávka, odpočineme si a věřím, že potom navážeme na to, jak jsme odehráli uplynulá utkání. Už měsíc a půl je to pro nás klíčová část sezony, ale po Vánocích si musíme dát ještě větší pozor. Všichni potrénují, budou míst dost sil. Pokud některé mužstvo zaspí pár zápasů, už to těžko dožene."

- Nálada v kabině asi teď bude lepší než při první reprezentační pauze, kdy jste byli poslední.

"I když se prohrávalo, kabina furt byla jedna parta. Držíme pohromadě. Samozřejmě je však pro nás daleko lepší, že jsme se bodově dotáhli na mužstva před námi. Na začátku sezony jsme zaspali a nestíhali fyzicky, teď už to od nás konečně vypadá jako hokej. Herně je to daleko lepší. I díky tomu jsme schopní bodovat v každém zápase."

Jiří Ondráček se snaží obejít libereckého kapitána Jana Výtiska.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY