pátek 26. prosince 2014 | Zlin Press - Roman Ordelt

Extraliga pokračuje po pauze, mistrovský Zlín jede na Štěpána do Ostravy k důležité bitvě o body

Tipsport extraliga se rozbíhá po jedenáctidenní reprezentační přestávce opět do tempa. Extraligoví hokejisté odehrají do konce kalendářního roku tři kola. Úřadující mistři z PSG Zlín potřebují sbírat další body, aby se posunuli v pořadí na místa zaručující účast ve vyřazovacích bojích play off. Čajánek a spol. se představí v pátek 26. prosince od 15:30 hodin na ledě Vítkovic a čeká je opět veledůležitý zápas. Ostravané ztrácí na Zlín ze třináctého místa pouhý bod a Berany čeká opět zápas pravdy o šest bodů. „Máme před sebou do konce roku velmi důležitá utkání, která potřebujeme zvládnout. Věřím, že nějaký bod přivezeme hned z Vítkovic,“ pověděl Rostislav Vlach, první trenér PSG Zlín.

Mistrovský Zlín měl během prosincové přestávky tři dny volno, ostatní dny poctivě trénoval a podařilo se vyléčit i některá zranění a šrámy z náročných bojů na extraligovém ledě. „První dny jsme se zaměřili na fyzickou sílu, přičemž jsme využili před tréninkem na ledě i posilovnu. Tréninky byly výživné, připravovali jsme se jednofázově a od dalšího týdne byl důraz kladen na systémové věci,“ uvedl dvaapadesátiletý trenér Zlína.

Čajánek a spol. uhráli od listopadové přestávky ve dvanácti zápasech celkem 22 bodů, zlepšenými výkony a posbíranými body se odpoutali z posledního místa a přiblížili se na dosah příčkám kolem středu tabulky. Berani byli v tabulce ve vánoční přestávce na dvanáctém místě s 37 body, nicméně ztráta na osmé místo činila pouhé čtyři body. „Potřebujeme stále sbírat bod po bodu a posunout se v tabulce výše. Během pauzy jsme se soustředili rovněž na udržení formy,“ řekl Vlach.

Zlínští trenéři mají na rozdíl od předchozích zápasů už dostatek obránců. Po vypršení třízápasového disciplinárního trestu je k dispozici Oldřich Horák. Po zranění je připraven naskočit do hry Dalibor Řezníček. Na marodce zůstává jen Tomáš Valenta, který už sundal z kolena ortézu, ale minimálně do konce kalendářního roku ještě nebude připraven. Mimo hru je i útočník Petr Holík, který má zraněné rameno a chodí na rehabilitace. „Je to velmi citlivé zranění. Při řadě osobních soubojů by se mohlo zranění ozvat, proto nechceme jeho návrat urychlit,“ upřesnil Vlach.

Mužstvo čeká v nepřetržitém sledu až do začátku února důležitých čtrnáct zápasů, přičemž do konce kalendářního roku tři duely. Na úvod nebezpečné Vítkovice, které potřebují na domácím ledě vyhrát. V sestavě Ostravanů bude scházet trojice juniorských reprezentantů, neboť Lukáš Klok, Jan Štencel a Patrik Zdráhal hrají na světovém šampionátu dvacítek v Kanadě, hrát nebude ani zraněný Rudolf Huna, naopak po svalovém zranění se vrací do sestavy zkušený Jiří Burger. V sestavě Vítkovic se ještě neobjeví zlínský odchovanec Tomáš Kudělka, který ukončil angažmá ve finském Lahti, vrací se do Ostravy, ale k týmu se připojí až po Vánocích. Mužstvo povede na střídačce pouze kouč Ladislav Svozil, neboť druhý trenér Jakub Petr má povinnosti u reprezentační osmnáctky ve Švýcarsku.

Oba soupeři se utkají v letošní sezoně potřetí, v předchozích zápasech vždy vítězil domácí tým. Vítkovice vyhrály na začátku sezony 3:2, v odvetě na zlínském ledě zvítězil tým PSG přesvědčivě 5:2.

Utkání 31. kola Tipsport extraligy HC Vítkovice Steel – PSG Zlín se hraje v pátek 26 prosince od 15:30 hodin v ostravské ČEZ Areně. Obrazově ho můžete sledovat na TV Tipsport nebo prostřednictvím textového zpravodajství na serveru onlajny.com.

Nejlepší hráči Vítkovic v letošní sezoně:

Nejproduktivnější hráč: Vladimír Svačina, 22 bodů (9 + 13)
Nejlepší střelec: Ondřej Roman, 10 gólů
Nejlepší nahrávač: Vladimír Svačina, 13 asistencí
Nejlepší bilance +/- bodů: Tomáš Svoboda, + 3 body
Nejvíce času stráveného na ledě (průměr): Lukáš Zíb, 20:00 minuty
Nejvíce trestných minut: Ondřej Roman, 32 trestné minuty
Nejlepší brankář týmu: Daniel Dolejš 91,27 procento úspěšnosti, 2,55 průměr gólu na zápas

Sestava Vítkovic v minulém extraligovém zápase: Dolejš - Čerešňák, Hrbas, Kovář, Stehlík, Zíb, Malec, Pastor, Šenkeřík - T. Svoboda, M. Hlinka, Olesz - Vandas, Húževka, J. Káňa I - Szturc, Roman, Svačina - Kucsera, Kolouch, E. Němec.

HC Vítkovice Steel - PSG Zlín
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY