pondělí 23. března 2015 | Zlin Press - Jakub Kudláč

Už nastala doba, sdělil Petr Čajánek po posledním zápase v kariéře, který odehrál s nápisem END

Petr Čajánek, trojnásobný mistr světa, čtyřnásobný vicemistr české extraligy se Zlínem a s ním také minulý rok mistr české extraligy. Hrál skoro pět sezon v NHL za St. Louis, v Rusku zase za Kazaň, Dynamo Moskva nebo Petrohrad. Po skončení čtvrtfinálové série s Brnem je jeho hráčská kariéra u konce. Ve 21 hodin a 12 minut oznámila zlínská legenda v záběru televizní kamery: "Byl to můj poslední zápas." Když před čtyřmi sezonami přicházel Čajánek do Zlína, měl sen získat titul, a to se mu povedlo. Po zápase sklidil od spoluhráčů velký aplaus. Na kalhotech měl během zápasu zlínský kapitán nápis "END." V překladu konec.

- Kdy padlo definitivní rozhodnutí o konci vaší kariery?

"To se nedá odpovědět. Tak jsem nepřemýšlel. Ale teď říkám, je prostě konec, hotovo. To rozhodnutí jsem natahoval už loni, takže to nemůže být moc překvapení."

- Můžete říci, proč jste se rozhodl skončit zrovna po této sezóně?

"Už nastala doba na konec, cítím to."

- Co cítíte nyní, když si uvědomíte, že profesionálně už nikdy hrát nebudete?

"Teď jsem unavený (smích). Mrzí mě to, ta sezona byla fakt divná a my se z toho dokázali dostat. S Brnem, které bylo jasným favoritem, jsme to dotáhli až do sedmého zápasu, takže za to obrovská pochvala pro t mužstvo a pro diváky, kteří nám pomáhali celou sezónu. A teď opravdu únava, síly mi trošku chyběly."

- Měl jste během sezony chvíle, kdy jste litoval, že pokračujete?

"To bych si asi říkal, kdybychom hráli baráž. Ta sezona fakt byla divoká a moc veselé to nebylo. Naštěstí jsme se z toho ale dostali."

- Může se to rozhodnutí ještě změnit? Spoluhráči říkali, že vás budou ještě přemlouvat."

"Ne, nemůže. Už mi bude čtyřicet a hokej v tomto věku je dost náročný."

- Co Jan Káňa dnes, váš synovec.

"Bylo to symbolické, že dal první a vítězný gól. Plácl do puku a mě to ukončil."

- Co dnes rozhodlo o prohře?

"Oni na nás vběhli, dali první gól a to jim pomohlo, Lidi byli parádní, fandili a my jsme se dostali pod tlak. Věřil jsem, že když to ustojíme do konce třetiny, můžeme to pak nějak zvrátit. Potom ale nasypali další tři góly a tam bylo vidět, že všude jsme byli o krok pozadu."

- Jaký je dle vás zlomový moment série?

"Série je na sedm zápasů. Myslím, že play off je strašně spravedlivé v tom, že mužstvo musí vyhrát čtyřikrát, a kdo to dokáže, jde dál. My jsme to prostě tentokrát nedokázali. Třeba kdybych dal nějaký gól v nějakém vyrovnaném zápase, bylo to jiné."

- Asi vám ale to hraní hokeje chybět?

"Jsem vděčný všem fanouškům, kteří na hokej ve Zlíně chodili a vytvářeli atmosféru, i těch dvacet let nazpátek. Vždy jsem vnímal, kdo kde sedí a podporuje nás, či naopak nadává."

- Komu nyní budete více přát titul?

"V každém z těch mužstev mám nějaké kamarády, ale taky hráče, kteří mě nemají rádi. Samozřejmě pro Litvínov a pro Růču (poznámka Ručinský) by to bylo krásné, ale v play off je všechno možné. Zrovna Kometa má proti Litvínovu ale nevýhodu, vzhledem k dlouhé sérii."
Petr Čajánek při rozhovoru během přímého přenosu pro Českou televizi, ve kterém oznámil konec hvězdné hráčské kariéry

Čajánkovy kalhoty s nápisem END v posledním zápase jeho kariery.

Hokejová legenda Petr Čajánek odchází na svůj poslední rozhovor v kariéře. Za pár minut oficiálně ukončí hráčskou kariéru.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY