čtvrtek 03. března 2016 | Zlin Press - Roman Ordelt

Gólman Ondřej Haloda: Jsem rád za šanci v extralize, vůbec jsem to nečekal

Na konci února oslavil dvacáté narozeniny a pár dnů poté si k nim dal ten nejhezčí dárek – premiéru v hokejové extralize. Ondřej Haloda nejprve naskočil jako střídající gólman do nedělního duelu 50. kola v Liberci, kde inkasoval tři branky, a dva dny poté dokonce odchytal celých šedesát minut v zápase proti Plzni. Ze 33 střel inkasoval čtyři branky a po utkání slavil výhru 6:4. K dlouhodobě zraněnému Tomáši Štůralovi se přidali marodi Libor Kašík a Petr Zavadil. Zlínský klub musel sáhnout po mládežnických gólmanech, neboť podle nového pravidla hokejového svazu ten hráč, který po 15. únoru nastoupí v extralize, nemůže se vrátit do nižší soutěže. To je případ Luboše Horčičky, který chytá play off v prvoligovém Prostějově.

„Jsem moc spokojený. Spoluhráči mi hodně pomohli a utkání jsme zvládli,“ popsal Haloda, který se o tom, že do utkání může zasáhnout už od začátku, dozvěděl den předem. „Mohl jsem se na to psychicky připravit, což bylo dobré. Dost se mnou mluvil trenér brankářů pan Hrazdíra. Říkal mi, ať jsem v klidu,“ podotkl mladý brankář, který i tak působí hodně flegmaticky.

Nerozhodila ho ani rychlá trefa plzeňského Bližňáka. „Vůbec jsem to neřešil a chytal dál,“ pokrčil rameny Haloda, jenž si oproti juniorce nebo působení ve druholigovém Novém Jičíně musel zvykat na podstatně větší tempo a šrumec. „Hráči v extralize jsou zkušenější. Musím více čekat na střelu, co vymyslí, být trpělivější,“ vyjmenoval hlavní rozdíly.

Po výhře si užil vítěznou děkovačku, zamával rodinným příslušníkům do hlediště, a bylo na něm poznat, že je hodně spokojený. „Vůbec jsem to nečekal. Bohužel se zranili a onemocněli všichni ostatní brankáři. Jsem rád, že jsem dostal takovou šanci,“ prohodil Haloda.

Při absenci všech tří gólmanů kryl Halodovi záda patnáctiletý mladší dorostenec Michal Kořének. „Věřil jsem Ondrovi, že zachytá dobře. Den před utkáním mi trenéři naznačili, že by to možná mohlo vyjít a v den zápasu mi pak řekli, že budu na střídačce. Nad nervozitou jsem ani moc nepřemýšlel. Nevěděl jsem, zda bych tam mohl jít, ale těšil jsem se na to,“ řekl žák základní školy Emila Zátopka ve Zlíně.

Obvykle sleduje extraligový zápas můžů pouze z tribuny, nyní si vyzkoušel . „Rozhodně je to velký rozdíl. Prožívám to s kluky a je to úplně něco jiného než sedět někde nahoře na tribuně. Jsem za tuto šanci velmi rád,“ pověděl Kořének, který má za největší vzor právě Libora Kašíka.

Patnáctiletý dorostenecký brankář Michal Kořének.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY