sobota 23. dubna 2016 | Jakub Kudláč

Zlínský odchovanec Zdeněk Sedlák vybojoval s finským Kärpät Oulu dorostenecký titul

Hned první sezonu titul! A bronz k tomu. Odchovanec zlínského hokeje Zdeněk Sedlák se loni ve svých patnácti letech rozhodl vydat do světa, konkrétně do finského klubu Kärpät Oulu. V něm odehrál po většinu sezony ve starším dorostu, v němž nakonec se svými spoluhráči dobyl severskou zemi kompletně. Navíc bral bronz s mladším dorostem.

"Byl jsem v Oulu na zkoušce a moje hra se jim líbila. Tým mi nabídl výborné podmínky pro můj další hokejový rozvoj, moc jsme neváhal," řekl o změně angažmá Zdeněk Sedlák. Pro něho, jak už to tak bývá, byly nejtěžší začátky. „Chyběla mi rodina a potíž jsem měl s finštinou. Jazyk jsem se však časem trochu naučil a tým se mně stal takovou rodinou, co vždy pomůže,“ pochvaloval si. A tak není divu, že ve svém současném klubu chce zůstat, ačkoli měl nabídky i z jiných finských týmů. „Táty se ptali manažeři Helsinek a Jyväskyly, ale ne, zůstanu v Kärpätu. Moc se mně v něm líbí, je to krásné město, hezký zimák, příjemní lidé. Jsme fakt parádní parta a hrajeme jako tým,“ nešetří chválou šestnáctiletý hokejista.

Na to, že Sedlák hrál i s o dva roky staršími hráči, vedl si v kanadském bodování dobře. V mladším dorostu za 18 zápasů zvládl skórovat 26krát a 14krát asistovat, ve starším odehrál 25 střetnutí s bilancí 9 gólů 13 asistencí. „Máme vynikající jednotlivce, ale hráli jsme jako tým. Každý plnil výborně svou roli, hlavně jsme si nezáviděli,“ všímá si důležitého klíče k úspěchu hráč s číslem 23.

To dostal nedobrovolně po svém tátovi. Ten shodou okolností hrál chvilku ve své hokejové kariéře za Espoo Blues, kde také nyní, po šestnácti letech, za jeho účasti Zdeněk Sedlák mladší vybojoval titul. „Smáli jsme se tomu. Já jsem se tady vlastně narodil, teď jsme město s tátou procházeli a ukazoval mi, kde jsem vyrůstal,“ usmál se mladší ze Sedláků.
Zdeněk Sedlák v reprezentačním dresu České republiky do 16 let.

Ten může s čísly čarovat. Během sezony měl šňůru, kdy během 16 za sebou jdoucích zápasů bodoval, navíc jeden duel se mu povedl obzvlášť. Proti Jyväskylä se blýskl sedmi body, a to za čtyři branky a tři nahrávky! „V tom utkání si vše sedlo, to se nestane často. Ale celkově se povedla  sezona jak mně, tak týmu,“ pověděl přezdívaný "Sedlo."

Dle něj se jeho úspěšný ročník zrodil ze stylu hokeje. „Hraje se zde hodně útočný hokej, více bruslí, méně hákuje. Navíc jsou hráči velmi šikovní a mají parádní přehled o hře,“ pochvaluje si útočník „lasiček“. Ten má i v týmu vzory, kterými jsou finské mladé naděje Sebastian Aho (18 let) a Jesse Puljujärvi (17 let), kteří ačkoli hrají už za A tým, daří se jim skvěle. Aho vyhrál kanadské bodování týmu, druhý jmenovaný skončil šestý. „Samozřejmě je někdy vidím při tréninku a zápase, občas se potkáme v tělocvičně. Učím se od nich mnoho nových věcí,“ uznal.

Sedlák se dostal do povědomí i díky svému nájezdu v zápase s Ässät Pori, kdy úspěšně udělal tzv. "Hertlovku". Občas se však považuje za zesměšnění soupeře. „Ptal jsem se před tím trenéra, jestli to mohu udělat. Řekl, že to mám udělat a dát gól, tak jsem ho dal,“ pokrčil rameny. Mimo jiné, od Finska si Sedlák moc dlouho neodpočinul, v uplynulém víkendu se účastni jako reprezentant Česka v kategorii U16 Turnaje čtyř ve městech Pirkkala a Mänttä.
Zlínský odchovanec Zdeněk Sedlák (ve výskoku) se raduje se svými spoluhráči v týmu staršího dorostu Kärpät Oulu.