sobota 24. června 2017 | Vojtěch Jurák

Gratulujeme! New York Rangers si vybrali Chytila v prvním kole draftu

Ze zámoří přišly skvělé zprávy! Zlínský hokej má po letech opět svého zástupce v seznamu hokejistů draftovaných do NHL. A není to jen tak ledajaký zástupce – na Filipa Chytila se dostalo už v prvním kole, New York Rangers si ho vybrali jako 21. hráče v celkovém pořadí. Mladý útočník se tak stal jedním z nejúspěšnějších hráčů Zlína na draftu vůbec.

„Veliké překvapení,“ svěřil se Chytil na tiskové konferenci. „Byl to jeden z nejlepších pocitů v mém životě! Užíval jsem si každý moment draftu, je skvělé být součástí New York Rangers,“ neskrýval 17letý centr své nadšení. Podle posledních odhadů se měl Chytil pohybovat okolo 30. místa, tedy na hraně prvního a druhého kola. Celková 21. pozice je proto velkým úspěchem pro hráče samotného, zlínský klub i tuzemský hokej.

Zlínský forward se stal druhým českým zástupcem v prvním kole letošního draftu. Ještě o pár míst lépe dopadl Martin Nečas, útočník Komety a Chytilův spoluhráč z reprezentace. Toho si z celkové 12. pozice vybral klub Carolina Hurricanes. Na další hráče se může dostat již brzy, dnes od 16 hodin našeho času pokračuje draft zbývajícími koly.

Slavný americký klub ocenil zkušenosti, které Chytil dosud nabral v nejvyšší české soutěži.
„Už jako junior nastupoval za seniorský tým Zlína. Postupem času ho začali využívat pro všechny herní situace,“ upozornil Gordie Clark z organizace Rangers. Mladý centr nastoupil loni v extralize do 38 zápasů a nasbíral 8 bodů za 4 góly a 4 asistence.

Sám Chytil si uvědomuje, jak důležité pro něho bylo hrát za muže. „Byla to výborná zkušenost. Myslím, že pro můj další vývoj bude lepší strávit příští sezonu ve Zlíně a pak se teprve vydat do zámoří,“ uvedl talentovaný forward po draftu. Ovšem teprve následující týdny ukážou, jak bude hokejistova kariéra dál pokračovat.

Chytil sám sebe vnímá jako hokejistu, který je typově podobný Alexi Galchenyukovi z Montrealu. „K mým přednostem patří bruslení, šikovné ruce a přehled o hře. Také jsem silný na puku,“ tvrdí. Díky draftu se ocitl ve velmi dobré výchozí pozici a teď už záleží jen na něm, zda dokáže zúročit své schopnosti, dál na sobě pracovat a jednoho dne si užít premiéru v dresu Rangers.

Zlínský klub má bohatou historii, ovšem pouze tři jeho hokejisté v minulosti dopadli na draftu lépe: Roman Hamrlík (1. místo v roce 1992, Tampa Bay Lightnings), Radek Bonk (3. místo v roce 1994, Ottawa Senators) a Marek Zagrapan (13. místo v roce 2005, Buffalo Sabres). V případě Bonka a Zagrapana je však potřeba dodat, že za Zlín začali nastupovat až v dorosteneckém věku. Dosud posledním zlínským odchovancem na draftu byl Michal Jordán (105. místo v roce 2008, Carolina Hurricanes).

Chytil není prvním zlínským hráčem, který na draftu připadl Rangers. Například v roce 2004 si newyorský klub vybral Romana Pšurného jako celkově 135. hráče v pořadí. Letos je tomu navíc přesně 30 let, co Rangers ukázali v draftu na Luďka Čajku (celkové 115. místo). Ten sice nepatří ke zlínským odchovancům, jeho jméno je však s klubem dodnes úzce spjaté.

Filip Chytil se svými nejbližšími na draftu v Chicagu.