čtvrtek 07. září 2017 | Zlin Press - Roman Ordelt

Tipsport extraliga zvedá oponu.Tým Aukro Berani Zlín jede na úvod do Vítkovic

Hokejový fanoušek se dočkal po letním půstu konečně startu extraligy. V pátek 8. září začíná jubilejní 25. sezona české extraligy, která bude pro zlínské hokej rovněž jubilejní 50. sezonou v nejvyšší soutěži. Tým Aukro Berani Zlín vstoupí do nového ročníku 2017/2018 venkovním zápasem v Ostravě, kde změří síly s týmem HC Vítkovice Ridera. V sestavě Zlína se neobjeví zranění útočníci Antonín Honejsek a Pavel Klhůfek, do brány se postaví Libor Kašík. Berani umí na Vítkovice zahrát, neboť bodovali v předchozích vzájemných zápasech s Vítkovicemi sedmkrát v řadě! Naposledy vyšli naprázdno v říjnu 2015 po domácí prohře 3:5. Bodový zisk na začátek extraligy by se náramně hodil.

„Soustředíme se na první zápas a chceme bodově uspět. Vítkovice jsou velmi těžkým soupeřem. Trenér Jakub Petr prošel mládežnickými výběry a má i zkušenosti se seniorským hokejem. Soupeř doplnil přes léto vhodně hráčský kádr a má určitě vyšší ambice než loňské sezoně, kdy skončil předčasně v předkole play off. Pro nás je důležité kvalitně se připravit na zápas a pokusit se urvat bodový zisk hned v úvodním kole,“ řekl Robert Svoboda, hlavní trenér Aukro Berani Zlín.
 
Severomoravané sehráli v přípravě podobě jako Berani deset zápasů. Dařilo se jim ale lépe, neboť pouze dvakrát odešli z ledu s hořkostí porážky.  „Na protivníka se chystáme standardně. Máme k dispozici videozáznamy z jejich zápasů. Dobře se poznáme z loňské sezony, navíc zůstal na střídačce trenér Jakub Petr. Víme, jakým herním stylem hry soupeř hraje. Nemyslím si, že by nás mělo něci překvapit. Víme, co máme očekávat,“ pověděl padesátiletý kouč.
 
Premiérový start čeká v české extralize pro zahraniční posily v sestavě Beranů. Na ledě se objeví Lotyši Rihards Bukarts, Ralfs Freibergs nebo Slovák Radoslav Illo. „V rámci možností se kádr slušně doplnil. Víme, jaká byla situace na konci sezony. Pracujeme s tím co máme a určitým způsobem jsme spokojeni,“ uvedl Svoboda.
 
V sestavě Zlína se neobjeví zranění útočníci Antonín Honejsek a Pavel Klhůfek. „Oba určitě nenastoupí a pak se uvidí. Hlavní slovo poté budou mít doktoři a především subjektivní pocity hráčů. Hokejista dokáže ledacos překousnout, nicméně nesmí to omezit jeho výkon,“ vysvětlil zlínský kouč. V přípravě nastupoval v centru prvního útoku mezi bratry Bukartsovými právě Honejsek, nyní byl povýšen do pozice elitního centra reprezentant David Šťastný.
 
Roli brankářské jedničky bude od úvodního kola plnit Libor Kašík, zatímco Tomáš Štůrala bude v pozici nahradníka. „Libora vedeme jako prvního gólmana. V loňské sezoně měl velký podíl, že se mužstvo odrazilo během sezony z barážových příček výše. Měl velkou zásluhu na tom, že jsme do závěru základní části bojovali o předkolo,“ pověděl Robert Svoboda.
 
Zápas 1. kola Tipsport extraligy 2017/2018 HC Vítkovice Ridera – Aukro Berani Zlín se hraje v OSTRAVAR ARÉNĚ v pátek 8. září v 17:30 hodin, sledujte utkání na TV Tipsport, na serveru hokej.cz HOKEJKA TV nebo prostřednictvím textového zpravodajství na webu onlajny.com.

HC Vítkovice Steel - Aukro Berani Zlín. FOTO: ZLIN PRESS - JIŘÍ ZAŇÁT
 
Vzájemná bilance zápasů Zlína a Vítkovic v české extralize:
CELKEM: 115 zápasů, 46 – 7 – 5 – 9 - 48, skóre 318:347, 152 bodů
DOMA: 58 zápasů, 34 – 3 – 3 – 3 - 15, skóre 190:153, 102 bodů
VENKU: 57 zápasů, 12 – 4 – 2 – 6 - 33, skóre 128:194, 20 bodů
 
Nejvyšší vítězství doma:
6:1, 26. října 2004 v sezoně 2004/2005
Nejvyšší prohra doma: 4:9, 7. ledna 1994 v sezoně 1993/1994
Nejvyšší vítězství venku: 8:3, 22. listopadu 1994 v sezoně 1994/1995
Nejvyšší prohra venku: 1:9, 13. března 1994 v sezoně 1993/1994
 
Výsledky obou soupeřů v loňské sezoně 2016/2017: Zlín doma 2:0, 4:3 po nájezdech – venku 1:2 po prodloužení, 4:2.
 
Hráčský kádr HC Vítkovice Ridera, sezona 2017/2018:
Brankáři: Patrik Bartošák, Daniel Dolejš, obránci: Ivan Baranka, Marek Hrbas, Lukáš Klok, Daniel Krenželok, Ivan Puzič, Dominik Rudl, Karol Sloboda, Peter Trška, Patrik Urbanec, Jan Výtisk, útočníci: Rastislav Dej, Tomáš Gřeš, Jan Hudeček, Jakub Illéš, Tomáš Jáchym, Marek Kalus, Petr Kolouch, Lukáš Kucsera, Daniel Kurovský, David Květoň, Jakub Lev, Rostislav Olesz, Ondřej Roman, Šimon Stránský, Roman Szturc, Vojtěch Tomi, Radoslav Tybor, Patrik Zdráhal.
 
Změny v kádru Vítkovic - přišli: Šimon Stránský (Prince Albert), Rastislav Dej (Hradec Králové), Jakub Lev (Plzeň), Peter Trška (Kometa Brno). Odešli: Yan Stastny (Lustenau), Michael Vandas (Poprad), Lukáš Kovář (neznámo), Erik Němec (Znojmo), Stanislav Balán (Karlovy Vary).
 
Sestava Vítkovic v posledním přípravném zápase (doma Dukla Trenčín 2:1): Bartošák – Urbanec, Hrbas, Klok, Sloboda, Výtisk, Trška, D. Krenželok, Puzič – D. Květoň, Roman, Tybor – Olesz, Lev, Zdráhal – Kucsera, Kolouch, Dej – Š. Stránský, Jáchym, Szturc – Kurovský. Trenéři: Petr, Trnka, Prusek.

Čtvrteční trénink hokejistů Aukro Berani Zlín před startem letošního ročníku extraligy. FOTO: ZLIN PRESS  - JIŘÍ ZAŇÁT
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY