čtvrtek 03. ledna 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

AKTUÁLNĚ: V kabině Beranů řádí před duelem v Třinci velká marodka. Chybí hned sedm hráčů!

Hokejová Tipsport extraliga pokračuje i v novém roce rychlým tempem. Ve velmi oslabené sestavě odjedou hokejisté PSG Zlín k pátečnímu zápasu 36. kola na ledě Ocelářů Třinec, který startuje v 17 hodin. První trenér Rostislav Vlach bude postrádat hned sedm hráčů! "Sestava je rozbitá. Máme velkou krizi, určitě největší v letošní sezoně. Zřejmě stáhneme sestavu na tři pětky,“ naznačil Vlach.

Takové potíže se skládáním sestav dlouho nezažil. Kouč PSG Zlín musí dát dohromady především obranu, která se z jedenácti obránců ztenčila na pouhých pět. Už týden scházejí zranění Martin Matějíček (rameno) a Oldřich Horák (otřes mozku), nadějný mladík Patrik Urbanec je na mistrovství světa hráčů do 20 let a teď se přidaly další problémy. Onemocněl Radim Tesařík a zdravotní problémy má i Petr Zámorský. "U něj doufám, že se do pátku uzdraví,“ věří Vlach.

Z Olomouce proto stáhne beka Tomáše Valentu, který doplní pětici zbývajících zadáků ve složení Martin Hamrlík, Tomáš Linhart, Dalibor Řezníček, Petr Šenkeřík, Oldřich Kotvan. Zranění však bohužel řádí i v útočných řadách. Kvůli potížím se zády je mimo hru Antonín Honejsek, zraněná ruka vyřadila Zdeňka Okála. Vlach přesto neuvažuje, že by si vypomohl mladíky z juniorky. "Přinejhorším by to šlo, ale naše obrana je už tak dost mladá a zápasy jsou teď hodně těžké. Snad se to během víkendu dáme dohromady, pak to bude veselejší," naznačil.

Berany navíc čeká hodně těžký soupeř. Třinec je hned za nimi na třetí příčce tabulky a ztrácí pouhé dva body. V případě triumfu se tak může posunout hned za lídra z Plzně. V kádru má nejproduktivnějšího hráče extraligy Martina Růžičku nebo nedávnou posilu z NHL Jiřího Hudlera. Ten před týdnem utrpěl nepříjemné zranění, když ho liberecký Tomáš Filippi trefil bruslí do oblasti krku a na led pro něj musela přijet sanitka. Teď už je ale Hudler fit a proti Zlínu by měl hrát. "Se Zlínem to pro mě bude trochu speciální zápas, protože během mého angažmá ve Vsetíně to bylo prestižní derby. Mám tam několik známých," řekl Hudler pro klubový web Třince.

Může tak Ocelářům pomoci k první výhře v letošních vzájemných zápasech, zatím se radoval jen Zlín: ve Slezsku zvítězil 3:2, doma 4:2. Zlínský trenér ale oba úspěchy nepřeceňuje a k soupeři chová velký respekt. "Třinec hraje výborný hokej. Mají zkonsolidovaný mančaft a dobré brankáře. Dvakrát jsme je porazili, ale pokaždé to byly vyrovnaná utkání. Věřím, že kluci se semknou," podotkl Vlach, který zatím neví, koho postaví do branky. "Sedlo teď chytal výborně, nebyl důvod ho střídat. Rozhodneme se až ráno," popsal.

I při velkých zdravotních problémech může Vlachova parta vyrazit do Třince s klidnou hlavou. Ve 35 utkáních nastřádala 62 bodů, sedmé místo drží náskok osmi bodů a na jedenácté, z něhož už se nepostupuje do play-off, má osmnáct bodů k dobru. "Bodů máme nahraných relativně dost, ale ještě hodně jich zbývá a může se stát cokoliv. Na play off by mělo stačit kolem 75 bodů," naznačil Vlach, který zatím nebude měnit útočné trojice, které poslední měsíc nastupují v mírně odlišném složení. "Chtěli jsme oživit hlavně Kubiše a Köhlera. Povedlo se to u Pavla, Béďa z toho není až tak nadšený. Sestava se může vrátit, ale zatím to necháme tak," uvedl.

Utkání 36. kola Tipsport extraligy HC Oceláři Třinec versus PSG Zlín se hraje v pátek 4. ledna v 17 hodin ve Werk Areně v Třinci.

Zlín - Třinec
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY