pátek 25. ledna 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Petr Holík: Závěr duelu s Litvínovem byl hodně emotivní, škoda zahozených šancí v úvodu

V 6. minutě elegantně uvolnil Petra Čajánka a ten otevřel skóre zápasu. I díky bodovému příspěvku Petra Holíka zdolali hokejisté PSG Zlín v domácím zápase Litvínov 2:1 v prodloužení. „Bylo by smutné, kdybychom na Lešounovo výročí prohráli,“ připomněl Holík jubilejní tisící duel Petra Lešky.

Soupeř hodně kousal, ceníte si bodů o to víc?
Kdybychom dali góly v první třetině, mohlo to být klidnější. Takhle byl závěr dost emotivní. Já sám jsem měl na konci první třetiny velkou šanci na zvýšení na 2:0, mohl být klid. Ale udělal jsem to špatně, vůbec nic jsem nenaznačil. Myslel jsem si, že když brankář chytá v opačném gardu, lapačkou na střelu nedosáhne. Ale krásně se sklouzl a vychytal mě.

Diváci se dnes často zlobili na rozhodčí, kteří pouštěli sporné zákroky litvínovských hráčů, zatímco vás vylučovali. Jak jste to vnímal?
K sudím se vyjadřovat nemůžu. Musíme víc bruslit, aby soupeř nestíhal. Dnes to nebylo z naší strany ono. Ale ze strany Litvínova tam nějaké zákeřné zákroky nebyly.

V poslední době nastupujete v útoku s Petrem Čajánkem a Ondřejem Veselým a bodově se vám daří, za šest zápasů máte bilanci 3 + 8. Je to rozdíl než hrát ve třetí lajně?
Určitě je poznat, že jsem nasazovaný na přesilovky, zatímco ve třetím útoku jsem naopak hrával oslabení. Díky tomu mám víc šanci a prostoru, což dělá hodně. Polovinu kanadských bodů jsem udělal v přesilovkách. Mám i jiné úkoly, třeba chodím na buly místo Čáji, který měl před časem problémy s ramenem.

Petr Leška dnes odehrál tisící zápas v extralize, jste rádi, že jste i pro něj vybojovali dva body?
Bylo by smutné, kdybychom na jeho jubileum prohráli. Během utkání jsme na to ale nemysleli. Za dva body jsme i tak hodně rádi. Přiblížily nás účasti v playoff, pořád myslíme hlavně na desítku, abychom měl iklid. Teď jsme se zase posunuli blíž k přímé účasti ve čtvrtfinále.

Co byste si od Lešky vzal, kdybyste měl tu možnost?
Má obrovský přehled, je to chyrý hráč, který dobře čte hru a má výbornou střelu i přihrávku. Učím se od něj na každém tréninku.

Hodně mladších hráčů přiznává, že se na něj chodili dívat jako malí kluci. Byl jste jedním z nich?
Mám na něj jednu vzpomínku. Když jsem byl malý kluk a Zlín v roce 2004 vyhrál titul, byl jsem tehy při oslavách na ledě. Najednou kolem mě projel Petr a já jsem po něm, chtěl dres, ale odmítl mě. (směje se) Když jsem přišel do kabiny A týmu, nepřipomínal jsem mu to, byla to jen sranda.

Dovedete si představit, že byste v nejvyšší soutěži odehrál tisícovku utkání?
Nedovedu. Bylo by to pěkné, ale jsem ještě mladý kluk na začátku kariéry.

"Jedna víra. Jeden tým. Jeden cíl: Play off"

Petr Holík
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY