čtvrtek 21. února 2013 | Zlin Press . Roman Ordelt

AKTUÁLNĚ: Tým PSG Zlín míří na dva zápasy do Čech, tři body zajistí elitní čtyřku

Tipsport extraliga jde do závěrečného finiše základní části, neboť zbývá odehrát během pěti dnů poslední tři kola. Zlínská družina zamíří v pátek dopoledne na třídenní výjezd do Čech, PSG Zlín změří síly s Českými Budějovicemi (pátek 22. února v 17.30 hodin) a s Plzní (neděle 24. února v 18.15 hodin). Berani poté uzavřou dlouhodobou část v úterý domácím duelem s Pardubicemi. „Pro jistotu elitní čtyřky potřebujeme získat z těchto zápasů tři body. Chceme mít z toho plynoucí výhodu a začínat čtvrtfinále vyřazovacích bojů na domácím ledě. Samozřejmě jdeme do každého utkání s cílem vyhrát, ale čekají nás těžcí soupeři. Se ziskem tří bodů z těchto zápasů budu spokojen,“ řekl Rostislav Vlach, první trenér PSG Zlín.

Tým PSG Zlín sleduje ve vyrovnané tabulce extraligy spíše mužstva pod sebou, i když Berani ztráci na vedoucí Plzeň a Slavii pouhé dva body. „Nespekulujeme, zda skončíme první, třetí nebo pátí. Pro nás je důležitá první čtyřka a další necháme na volném průběhu. Extraliga je velmi vyrovnaná podobně jako v předchozích letech. Každý může porazit kohokoliv a bodové rozdíly jsou velmi malé. My jsme rádi, že máme nahrané body a držíme se v tabulce vysoko,“ pověděl padesátiletý šéf zlínské střídačky.

Kouč Beranů se nechce pouštět do spekulací nad případným výběrem soupeře ve čtvrtfinále vyřazovacích bojů. „Vždy máte týmy, na které umíte zahrát a na další se vám nedaří. V play off se několikrát karta obrátila, začínáte od nuly, předchozí úspěchy či nezdary se mažou. Náš cíl i vzhledem k postavení v tabulce je jasný, postoupit mezi čtyři nejlepší týmy extraligy,“ upřesnil Vlach.

Zlín se vydá potřetí v letošní sezoně na venkovní trip. Čajánek a spol. se nevraceli z předchozích ani jednou s prázdnou. Úvodní výjezd do Karlových Varů a Litvínova přinesl v závěru října stoprocentní zisk šesti bodů, druhý trip o měsíc později do Českých Budějovic a Plzně znamenal zisk tří bodů. Páteční soupeř budějovický Mountfield se drží na osmé příčce s 74 body. „Drží se na pozici pro předkolo play of, ale stále má reálnou šanci probojovat se do šestky. Čeká nás těžký soupeř, který nastoupí s velkým nasazením a odhodláním,“ řekl zlínský trenér.

Berani vybojovali s Jihočechy ve vzájemných zápasech v letošním ročníku extraligy šest bodů. Sice úvodní duel doma prohráli jasně 0:4, ale poté přišly dvě výhry 6:3 a 5:2. Především vítězství 6:3 na budějovickém ledě stojí za zmínku. Vlachova družina byla po šesti minutách zralá na ručník, neboť prohrávala 0:3. Poté však přišel obrat z říše snů, Zlín dal ve druhé třetině čtyři góly a dovedl utkání do vítězného konce. „Dobře si na ten zápas vzpomínám. Mužstvo se nevzdává ani za krajně nepříznivého stavu. Mužstvo je po morální a psychické stránce hodně nahoře. Především u mladých hráčů je tento posun znát. Šli herně hodně nahoru, hlava lépe funguje a věřím, že jim nejen sportovní forma vydrží až do konce sezony,“ vysvětlil Rostislav Vlach.

Na dlouhodobé marodce jsou brankář Luboš Horčička, útočník Marek Melenovský a obránce Martin Matějíček. Předchozí dva zápasy neodehrál pro zranění forvard Pavel Kubiš. „V týdnu vynechal dva tréninky, ale pojede s námi a v pátek nastoupí,“ uvedl kouč Vlach.

Tým PSG Zlín absolvuje v pátečním dopoledni rozbruslení na domácím ledě a poté se vydá klubovým autokarem na třídenní trip do Českých Budějovic a Plzně. Hned po pátečním zápase v jihočeské metropoli se výprava přesouvá do Plzně, kde se ubytuje před půlnocí ve čtyřhvězdičkovém hotelu Golden Fish Apartmens u Borského parku. V sobotu je na programu hodinu před polednem trénink na plzeňském zimním stadionu a v neděli večer poté extraligový zápas se Škodovkou, který vysílá přímým přenosem sportovní kanál ČT Sport.

Duel 50. kola Tipsport extraligy HC Mountfield České Budějovice versus PSG Zlín se hraje v Budvar Areně v pátek 22. února v 17.30 hodin.

Hráčský kádr PSG Zlín pro zápasy v Českých Budějovicích a v Plzni (22. – 24. února):
Brankáři: Jakub Sedláček, Tomáš Štůrala, obránci: Martin Hamrlík, Tomáš Linhart, Petr Zámorský, Patrik Urbanec, Radim Tesařík, Oldřich Horák, Dalibor Řezníček, Oldrich Kotvan, útočníci: Jaroslav Balaštík, Petr Leška, Bedřich Köhler, Antonín Honejsek, Petr Čajánek, Ondřej Veselý, Pavel Kubiš, Petr Holík, Filip Čech, Zdeněk Okál, Jakub Šlahař, Jiří Ondráček.
HC Mountfield - PSG Zlín
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY