středa 08. července 2020 | Zlin Press . Roman Ordelt

Zemřel Svatopluk Klinkovský, bývalý hráč SK Baťa Zlín

V úterý 7. července 2020 zemřel ve věku nedožitých 92 let pan Svatopluk Klinkovský. Bývalý hokejista SK Baťa Zlín, SK Prštné, Svitu a Spartaku Gottwaldov byl doposud nejstarším žijícím hráčem Zlína. Hrával velmi dobře rovněž fotbal. Poslední rozloučení se koná v úterý 14. července v 11 hodin v římskokatolickém kostele na Jižních Svazích ve Zlíně.

Svatopluk Klinkovský se narodil 2. října 1928 ve Zlíně. Hokej začal hrát na Zboženských rybnících u Mladcové a na řece Dřevnici. V patnácti letech nakoukl v dorostu SK Baťa do opravdového hokeje. Už předtím ale hrál rovněž fotbal. Po návratu z vojny vytvořil v SK Prštné a následně ve Spartaku Gottwaldov, který vznikl sloučením SK Prštné a SK Letná, údernou první lajnu společně s Františkem Kasálkem a Vítězslavem Nováčkem, oblékal dres s číslem 10. Klinkovský skončil s hokejem kolem roku 1957 a postup Gottwaldova do nejvyšší soutěže již jako aktivní hráč nezažil.

Po ukončení hokejové kariéry ještě dvě sezony hrál druhou fotbalovou ligu. Kromě hokeje se věnoval i fotbalu, tenisu a atletice. Není bez zajímavosti, že pomáhal stavět současný Zimní stadion Luďka Čajky ve Zlíně.

Jedním z vrcholů jeho hráčské kariéry byl v lednu 1950 odehraný zápas v Gottwaldově proti hvězdami nabitému LTC Praha a legendám československého hokeje Vladimíru Zábrodskému, Václavu Roziňákovi nebo brankáři Bohumilu Modrému. Na zamrzlém hřišti u elektrárny tisícovky fanoušků viděly porážku domácího týmu 2:9. 

Svatopluk Klinkovský zemřel ve věku nedožitých 92 let. Čest jeho památce!

V den svých 90. narozenin Svatopluk Klinkovský přivítal v rodinném domku ve zlínské části Podhoří vzácné hosty generálního manažera PSG Berani Zlín Martina Hostáka, současného kapitána extraligového týmu Tomáše Žižky, kapitána mistrovského týmu z roku 2014, trojnásobného mistra světa Petra Čajánka a legendu zlínského hokeje Bohumila Koželu. FOTO: PAVEL PAPRSKÁŘ