pondělí 04. ledna 2021 | Lukáš Kapinus

Dvojité moravské derby čeká na domácím ledě zlínské Berany

Dvojzápas s HC Kometa Brno stojí před zlínskými Berany. Ti se s brněnským soupeřem utkají poprvé 5. ledna, následně hned o dva dny později, 7. ledna. Obě utkání sehrají na domácím stadionu Luďka Čajky. Posilněni úspěchem v Boleslavi budou chtít zlínští hokejisté oplatit porážku 5:3 v Brně z prvního měření sil v této sezóně. Obě utkání přenáší živě televize, úterní v 18:20 ČT Sport, čtvrteční v 17:30 O2 TV Sport.


Jak jsou na tom Berani

Berani vstoupili do druhé poloviny sezóny a roku 2021 úspěšně, na ledě Mladé Boleslavi okradli domácí Bruslaře o tři body po těsné výhře 0:1. Rozhodující branku vstřelil Bedřich Köhler, se sedmi zásahy aktuálně nejlepší střelec Beranů. Podruhé v sezóně zavřel branku na sedm západů Libor Kašík

"Utkání s Kometou má příchuť derby, přestože to bez té divácké kulisy není ono, ale zápasy jsou to vždy dobré. Nás povzbudila včerejší těsná výhra, takže věříme, že z těch zápasů neodejdeme s prázdnou a dotáhneme se ještě víc na mančafty před námi. Po návratu zraněných se hra výrazně zlepšila, zítra by se navíc mohl vrátit do sestavy Zdenda Okál a Tomáš Fořt. Na druhou stranu nám bohužel vypadl Jirka Karafiát," řekl před střetnutím s Kometou trenér PSG Berani Zlín Robert Svoboda.


Z tábora soupeře

Pravou bruslí vyjel v novém roce na led i brněnský celek. Kometa dokázala na svém ledě přehrát karlovarskou Energii. Po dvou výhrách v řadě si tak pojistila devátou příčku se ziskem 35 bodů. Velký podíl na zisku tří bodů si připsal brankou i asistencí americký útočník Peter Mueller, nejproduktivnější člen brněnského celku s bilancí 12 gólů a 12 asistencí. 

Šachy, které Kometa od začátku sezóny rozehrála se sestavou, trvají i nadále. Naposledy brněnský mančaft posílil zlínský odchovanec Petr Zámorský. Již dříve do týmu přišel také útočník Dávid Bondra, syn legendárního slovenského hokejisty Petera Bondry. Brankoviště naopak opustil brankář Kacetl, který již válí za třinecké Oceláře.


Sestavy z předchozího utkání

PSG Berani Zlín: Kašík (Huf) -  Řezníček, Gazda, Žižka (C), Ferenc, Novotný, Nosek (A), Dluhoš - Dufek, Fryšara, Köhler - Vopelka, Herman, Kubiš (A) - Šlahař, Honejsek, Okál - Karafiát, Sedláček, Ondráček

HC Kometa Brno: Vejmelka (Klimeš) - Zámorský, Král, Němec (A), Bartejs, Mlčák, Gulaši, Freibergs - Zaťovič (C), Holík, Mueller (A) - Valský, Klepiš, Horký - Kusko, Brabenec, Vincour - Bondra, Dvořák, Šoustal


Co říkají statistiky

Berany dlouhodobě trápí nízká produktivita, aktuálně jsou třetím nejméně skórujícím týmem. Poslední dobou nejdou podle představ ani početní výhody, o čemž po utkání v Boleslavi mluvil Bedřich Köhler"V minulých zápasech nám přesilovky nepomohly. V jedné fázi jsme byli napříč extraligou docela úspěšní, nicméně nyní zhruba deset zápasů je nehrajeme dobře. Teď jsme sice dali přesilovkový gól, ale nebyl tam žádný vzorec nebo sehraná akce."

Přesilovky v posledních utkáních nelepí ani hostům z Brna. Přesto jsou ale podle statistických údajů třetím nejúspěšnějším celkem. Naopak velké problémy mají hráči Komety při vlastním oslabení. V tomto měřítku jsou v celé lize nejhorší s úspěšností pouze 75,2 procenta. Utěšující je pro partu Libora Zábranského fakt, že jsou suverénně nejslušnějsím celkem. Jako jediný tým extraligy Kometa neinkasovala dvojitý dvouminutový trest, pětiminutový, desetiminutový ani trest do konce utkání! 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY