čtvrtek 28. ledna 2021 | Lukáš Kapinus

Berani po pauze vyrazí na souboj s olomouckými Kohouty

40. kolo Tipsport extraligy na ledě Olomouce ponese nálepku přímého souboje o předkolo play off. To poslední místo zaručující postup zatím drží olomoučtí, oba soupeře od sebe v tabulce dělí 7 bodů. Zajímavostí je, že vždy v letošní sezóně vyhrál hostující tým, a vždy stejným poměrem 1:4.


Jak jsou na tom Berani

I přes komplikaci v podobě porážky na ledě Litvínova Berani stále živí naději na předkolo play off. Z tohoto pohledu je čeká velmi důležité utkání s Olomoucí. Mimo hru zůstává lídr ofenzivy Antonín Honejsek s dalším útočníkem Jakubem Hermanem. Fit zřejmě nebude ani brankářská jednička Libor Kašík. 

"Budeme se snažit odehrát dobrý zápas. Naděje na play off samozřejmě žije, ale bude to těžké, bodová ztráta je už poměrně velká. My bychom potřebovali udělat nějakou šňůru, za celou sezónu jsme neudělali dva tři po sobě vyhrané zápasy. Teď to chce nastartovat, ale zápasů už moc nezbývá. Golů proti Olomouci asi moc nepadne, bývají to vyrovnané bojovné zápasy," vyjádřil se před utkáním v Olomouci trenér PSG Berani Zlín Martin Hamrlík.

Do sestavy by se mohl vrátit útočník Jakub Šlahař, který naposledy nastoupil před 16 dny proti Liberci a ze zápasu odstoupil s poraněným kolenem. Nyní by ale podle zpráv z kabiny měl být připravený. 

 
Momenty z utkání proti Chemikům z Litvínova. Foto: Dejfoto, David Peška


Z tábora soupeře

Olomoučtí Kohouti drží s 40 body poslední 12 postupové místo do předkola play off. V posledních dvou utkáních se jim ale pozici nepovedlo upevnit, když podlehli Vítkovicím a Plzni. V útoku táhne Hanáky s 21 kanadskými body především zlínský odchovanec Jan Káňa, ten je zároveň s 12 zásahy nejlepším střelcem týmu.

Do sestavy Kohoutů se po dlouhém zranění vrátili dva zkušení hráči, útočníci Lukáš Klimek a Petr Strapáč. Fit je po krátké pauze i další matador ošlehaný starty v NHL, forvard Rostislav Olesz. Útočnou vozbu Hanáků posílil včera také dvacetiletý mladík Michal Kunc, přestupující z brněnské Komety. Naproti tomu ze sestavy nedávno na delší dobu vypadli znovu útočníci, Lukáš Kucsera a Joshua James Mácha. 


Sestavy z předchozího utkání

HC Olomouc: Konrád (Lukáš) - Dujsík, Švrček, Škůrek, Valenta, Rutar, Ondrušek (A), Vyrůbalík (C) - Káňa, Nahodil, Klimek - Ostřížek, Kolouch, Gřeš - Strapáč, Knotek (A), Bambula - Burian, Mácha, Olesz

PSG Berani Zlín: Huf (Kořének) -  Řezníček, Žižka (C), Suhrada, Ferenc, Nosek (A), Novotný, Hamrlík - Vopelka, Fořt, Kubiš (A) - Svoboda, Fryšara, Okál - Dufek, Karafiát, Köhler - Ondráček, Sedláček, Dobiáš


Co říkají statistiky

Zajímavou vzájemnou bilanci mezi sebou letos mají zlínští Berani a olomoučtí Kohouti. Všechny tři dosavadní vzájemné souboje skončily poměrem 1:4 pro hostující tým.

Z pohledu vstřelených branek se dá očekávat utkání velmi chudé na góly, oba týmy jsou na chvostu střeleckých statistik. Poslední Olomouc se radovala z úspěchu 70krát (průměr 1,94 branek na zápasú, předposlední Zlín 74krát (2,06 na zápas). 

Ani jeden z týmu neoplývá nijak úchvatnou bilancí při přesilových hrách. Olomoučtí jsou dokonce v této disciplíně nejhorší v celé lize s úspěšností pouze 11,3 procenta. Lépe se Hanákům daří v oslabeních, kde jsou s 85 procenty pátí nejlepší

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY