pondělí 27. září 2021 | Zlin Press - Roman Ordelt

Darek Hejcman po premiérově trefě: K větší radosti chyběla jen výhra

Útočník PSG Berani Zlín Darek Hejcman vstřelil v Chomutově při zápase proti Kladnu svůj premiérový gól v extralize. Stalo se to ve třináctém utkání, které odehrál v nejvyšší soutěži a navíc v rodném městě. Jeho chvíle přišla ve 43. minutě, kdy dal kontaktní gól, Berani poté přidali další a důležitý zápas došel až do prodloužení. „Gól určitě potěšil. Navíc jsem ho vstřelil doma a před rodinou, která přišla do hlediště. K větší radosti chyběla jen kýžená výhra,“ hlásil v útrobách chomutovské arény.

Šestadvacetiletý forvard Darek Hejcman nastoupil už v uplynulé sezoně v rámci střídavých startů z prvoligového Přerova ve Zlíně k 5 zápasům, v létě přesídlil do Zlína a nyní nastupuje pravidelně v základní sestavě Beranů. Kreativní centr předtím hrál výhradně v první lize, čtyři sezony v Kadani a poté strávil tři sezony v Přerově. 

Berani s Jágrovým Kladnem svedli důležitý souboj týmů z chvostu extraligové tabulky. Zlínu se podařilo zlepšeným výkonem ve třetí třetině srovnat na 2:2, na bonusový bod a vysněnou výhru však nedosáhli. Ve čtvrté minutě nastaveného času o bodu navíc pro Rytíře rozhodl kanadský obránce Kyle Wood. „Zamrzí to. Po dvě třetiny byl náš výkon špatný. Zbytečně jsme se zbavovali puku. Ve třetí třetině jsme se zvedli, ale v prodloužení jsme nechali soupeře opět hrát je a stálo nás to druhý bod. Za vyrovnaného stavu 2:2 jsme měli více útočit, jenže jsme se zatáhli a hrálo jen Kladno,“ pověděl Hejcman.

Zlínští neponechali nic náhodě a do kladenského azylu na severu Čech odcestovali s denním předstihem. V důležitém duelu bylo ve hře pomyslných šest bodů. Svěřencům kouče Roberta Svobody se nepodařilo odpoutat z posledního místa v tabulce. „Pro nás je důležitý každý zápas. Potřebujeme sbírat body hlavně doma. Venku se nám to daří. Po vyrovnání stavu jsme se zvedli, byli jsme na koni a měli jsme to urvat my. Bohužel se tak nestalo,“ smutnil rodák z Chomutova.

Berani vybojovali z osmi odehraných utkání zatím pět extraligových bodů. V tabulce se krčí na samém chvostu pořadí patnácti extraligových týmů. „Rozhodně chceme být v tabulce výše a s více body. V minulých zápasech jsme body uhrát mohli, musíme se chytnout na jiném zápase. Je potřeba makat a snažit se v každém zápasu vybojovat body. Sezona je dlouhá, bojujeme dále, je před námi ještě téměř padesát kol,“ burcoval momentálně centr třetí útočné řady Zlína. 

Fořt a spol. nyní absolvují šňůru čtyř utkání na cizím ledě. Po Kladnu je čekají další tři duely venku, postupně jedou do Olomouce, Třince a Pardubic. „Chceme se chytnout na venkovních zápasech. Pomůže nám to poté i doma. Mužstvo to nakopne a konečně budeme bodovat i na vlastním ledě,“ řekl Darek.

Co v současné době podle Darka Hejcmana brání Beranům v cestě za lepšími výsledky na začátku sezonu? „Potřebujeme klid na hokejce, dostaneme se do šancí, zakončení však vázne. Děláme velké chyby o obraně, je potřeba zlepšit defenzivu a poté můžeme vyhrát na jeden, dva góly. Brankář Kašík chytá skvěle. Když pomůžeme v obraně více, můžeme zápasy vyhrát i na dva vstřelené góly.“

V letošní extraligové sezoně nad týmy visí velký strašák v podobě přímého sestupu pro poslední tým do první ligy po odehrání základní části. A předposlední celek čeká nevyzpytatelná baráž s vítězem Chance ligy. „Všichni to ví a připravovali se na to. Jdeme postupně zápas od zápasu, abychom se nedostávali pod deku. Je potřeba se někde chytnout, rozhodně není nic ztracené,“ uzavřel Darek Hejcman.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY