sobota 18. srpna 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt (mar)

Mladík Tomáš Fořt se úspěšně pustil do boje o místo v extraligové sestavě PSG Zlín

Dvacetiletý rodák z Plzně Tomáš Fořt v loňské sezoně nakoukl do seniorské extraligy, neboť v dresu PSG Zlín odehrál devět zápasů. Většinu sezony pendloval mezi zlínskou juniorkou a prvoligovou Třebíčí. V letním období bojuje o místo v základní sestavě Beranů pro extraligu a přípravné zápasy na letním turnaji v Dubnici nad Váhom mu vyšly parádně. Zaznamenal dva góly a předvedl velmi dobrý výkon. Nejen pro kouče Rostislava Vlacha je příjemným překvapením.

Tomáši, jste rodákem z Plzně, jak jste se dostal až na druhý konec republiky do Zlína?
"Narodil jsem se v Plzni, poté jsem se přestěhovali do Lanškrouna a s hokejem jsem začal v pěti letech v Moravské Třebové. V šesté třídě jsem přešel na zkoušku do Šumperku a zůstal jsem tam až do dorostu. Hráli jsme tehdy ve Zlíně, kde si mě vyhlídl trenér Jiří Šolc, na nabídku jsem kývl a už jsem tady zůstal."

Máte sportovní kořeny, váš tatínek Radovan byl výborným závodníkem v cyklokrosu a v silniční cyklistice. Proč jste si vybral právě lední hokej?
"Začínal jsem rovněž na kole, ale poté kolem dvanácti let definitivně vyhrál hokej. Tatínek byl rád, že budu hrát hokej. Taky ho chvíli hrál, když byl malý, ale nakonec u něj zvítězilo kolo."

Nejste zklamaný, že jste nedostal v loňské sezoně na světový šampionát hokejistů do dvaceti let?
"Docela jsem zklamaný byl. Dlouho jsem nevěděl, jestli pojedu nebo ne. Nevýhodou bylo, že se mistrovství se hrálo v Kanadě, kde je zúžené kluziště a na něm mi to příliš nejde.  Trenér se rozhodl v můj neprospěch a já jsem se musel s jeho verdiktem smířit."

Jak se Vám hraje v těchto přípravných zápasech? Jdou srovnat juniorské zápasy a zápasy dospělých?
"Zápasy dospělých jsou vždy jiné než zápasy v juniorce. V minulé sezoně jsem pár zápasů v první lize za Třebíč odehrál, takže seniorskou ligu znám a vůbec si nestěžuji."

Co předcházelo Vašemu druhému gólu na letošním ročníku Rona Cupu do sítě košického brankáře Riečického?
"Veselka (poznámka: Ondřej Veselý) by v souboji u košické střídačky a já najel pod něj. Měl jsem rychlost, což obránci Košic neměli, tak jsem toho využil a prostřelil je. Na tréninku tuto herní variantu rovněž zkouším. Většinou střílím na vyrážečku, ale zkusil jsem to a zkrátka to vyšlo."

Jak jste strávil červencovou letní dovolenou?
"Byli jsme společně s přítelkyní, rodiči a mým bratrem i jeho přítelkyní v Itálii. Zkrátka paráda, skvělý odpočinek a relax."
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY