pondělí 07. března 2022 | Vojtěch Jurák

Cesta z Ukrajiny proběhla zdárně. Mladí hokejisté s rodinami jsou ve Zlíně

Dobře to dopadlo. V sobotu nad ránem do Zlína dorazil autobus s mladými ukrajinskými hokejisty a jejich rodinnými příslušníky, kteří spěchali z válkou zasažené Záporožské oblasti. Zlínskému klubu se podařilo ve spolupráci s ukrajinským hokejovým svazem zorganizovat jejich přesun do našeho regionu, kde nyní naleznou dočasné útočiště a zázemí.

Berani komunikovali s kolegy na Ukrajině od úterý 1. března, do poslední chvíle však nebylo jasné, zda se přesun podaří opravdu uskutečnit. „Hodně pomohl Martin Loukota, můj kamarád, který nám zprostředkoval komunikaci s ukrajinským svazem. Organizace byla komplikovaná, jen cesta autobusem na území Ukrajiny trvala snad pětadvacet, třicet hodin,“ přiblížil sekretář zlínské mládeže Tomáš Jankovič.

„V tu dobu jsme vůbec nevěděli, jak je skupina poskládaná, kolik jede dětí a kolik dospělých. Až na ukrajinsko-slovenských hranicích, kde na hráče čekal autobus vypravený ze Zlína, jsme například zjistili, že se přes všechny obtíže stihli o docela solidně hokejově vybavit. Ukázalo se, že jako skupina jsou dobře organizovaní, neboť jsou všichni z jednoho klubu,“ doplnil Jankovič v rozhovoru pro Českou televizi.

Do Zlína přicestovala skupina mladých hokejistů různého věku, každý má s sebou i doprovod – většinou maminku, případně babičku a někteří také další sourozence. Hned v sobotu odpoledne se byli Ukrajinci podívat na zápas dorostenců proti Jihlavě a dnes se poprvé dostali na ledovou plochu také oni sami. Klub nyní shání pro některé hráče chybějící části výstroje, o následný hokejový program se postarají přímo trenéři z řad mladých Beranů.

„Jsme v kontaktu s dalšími organizacemi, chceme dětem z Ukrajiny poskytnout nejen sportovní program, který jsme schopní jim připravit přímo my, ale také třeba školní docházku nebo další aktivity mimo hokej,“ vysvětluje manažer mládeže Tomáš Valášek.

Myšlenka nabídnout hokejistům z Ukrajiny zázemí přišla ze strany rodičů mladých Beranů, klub ji pak uvedl do praxe. Mladí ukrajinští hráči a jejich rodinní příslušníci jsou nyní ubytovaní na několika místech ve Zlíně a okolí, dorazilo jich více než čtyřicet.

„O pomoc se zajištěním ubytování, stravy a dalších věcí jsme poprosili naše rodiče i různé další instituce, organizace či ubytovací zařízení. Byli jsme pod časovým tlakem a neměli moc informací, ale zvládli jsme to. Chtěl bych moc poděkovat všem, kdo se na pomoci jakýmkoliv způsobem podíleli a podílejí,“ dodává manažer mládeže.


Aktuálně – jak se zapojit do pomoci hokejistům z Ukrajiny

V první fázi klub dával dohromady ubytovací kapacity, ty by nyní měly být zajištěné. V této chvíli Berani shání chybějící výstroj pro mladé hráče. Je také možné, že v dalších dnech nebo týdnech bude potřeba zajistit i další formy pomoci – aktuální situaci a potřeby najdete v článku ZDE, v případě dotazů nebo zájmu o zapojení se můžete obracet i přímo na Tomáše Valáška (valasek@beranizlin.cz) nebo na Tomáše Jankoviče (jankovic@beranizlin.cz).

Ukrajinské hráče v našem městě můžete podpořit také tím, že v úterý přijdete na extraligový zápas A-týmu proti Pardubicím. Klub se rozhodl výtěžek ze vstupného poslat (prostřednictvím nadačního fondu Cesta ke hvězdám) na podporu této skupiny hokejistů a jejich rodinných příslušníků. Děkujeme všem, kdo pomáhají.