pátek 01. dubna 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Pokračovatel hokejového rodu Jakub Čechmánek: Extraliga mně zvedla sebevědomí a ukázala vizi

Mezi kvartetem juniorů, kteří dostali v závěru uplynulé sezony příležitost obléknout extraligový dres PSG Berani Zlín, byl i sedmnáctiletý útočník Jakub Čechmánek (na snímku vpravo). Nositel slavného hokejového jména debutoval v seniorské extralize koncem února v Mladé Boleslavi a získal cenné zkušenosti mezi dospělými. Sezonu začal v Lize juniorů ve Vsetíně, po návratu do Baťova města patřil k předním hráčům juniorského extraligového týmu a v závěru dokonce nakoukl ve dvou utkáních do extraligy seniorů!

"Sezona byla z osobního pohledu hodně vydařená po bodové a herní stránce. Nečekal jsem, že bych mohl hrát takhle dobře. Po dvou sezonách v dorostu jsem se v juniorce hodně zvedl. Pomohla k tomu i tvrdá letní přípravu, která nás velmi dobře připravila. Co se týká zisku kanadských bodů, není to jen má zásluha, ale hlavně skvělých spoluhráčů. Kluci to krásně kombinovali a na mě párkrát zívala prázdná brána,“ pověděl sedmnáctiletý mladík. V DHL extralize juniorů odehrál 41 zápasů s bilancí 24 kanadských bodů za 13 gólů a 11 asistencí. V Lize juniorů ještě přidal během osmi utkání 10 bodů za 7 gólů a 3 nahrávky.

Předchozí sezony v mládežnickém hokeji byly poznamenány pandemií koronaviru. Covid vystavil stopku a na mladé hokejisty dolehla celá řada protiepidemických opatření. „Hodně těžké období. Vůbec jsme nevěděli, co bude, co nám zakáží nebo dovolí. Snažili jsme se, abychom nevypadli z tempa. Chodili jsme alespoň ven, posilovali a trénovali s kondičním trenérem. Bylo to těžké, chyběly hlavně zápasy a k tomu se bohužel přidalo i zranění. Měl jsem zlomeninu prstu na ruce a pár svalových šrámů,“ vrátil se Jakub k neradostnému období.

Uplynulá sezona nebyla pro zlínské juniory vůbec jednoduchá. Mladíci nabrali na začátku obrovskou ztrátu a ze suterénu extraligové tabulky se postupně drali nahoru. Nakonec se probojovali mezi prvních dvanáct týmů po základní části a vyhnuli se sestupu nebo baráži. „Začátek nám vůbec nevyšel, hrubě se nám nedařilo. Přišly prohry skoro v každém zápase. Poté se vše otočilo, udělali jsme šňůru devíti výher za sebou a od té doby jsme začali hrát dobře. Semkli jsme se jako tým a dodrželi herní systém. V posledních dvou zápasech s Mladou Boleslaví a Libercem jsme rozhodli o postupu do nadstavbové části. Tam jsme bohužel postup do play off už neurvali,“ hodnotil nadějný útočník.

Jakub Čechmánek zažil koncem února křest ohněm mezi seniory. Kouč Beranů Luboš Jenáček mu dal na závěr sezony šanci ukázat se v nejvyšší soutěži nadějným juniorům. Poslední únorovou neděli si připsal premiérový extraligový start na ledě Mladé Boleslavi, druhý přidal přesně za týden v Praze. „Samozřejmě nervozita se objevila. Naštěstí v Boleslavi nebylo příliš lidí, spoluhráči mě podpořili a řekli, ať předvedu svou hru. V největší české hale O2 aréně jsem byl pod větším tlakem. Přišlo tam sedm tisíc fanoušků, stres byl zákonitě větší, ale zvládl jsem to,“ vrátil se k úspěšné premiéře mezi dospělými.

Jakub nastoupil ve čtvrtém útoku a v obou zápasech si připsal icetime přes šest minut pobytu na ledě. Co mu dva extraligové starty daly? „Zvedly sebevědomí, ale daly i vizi, že musím dále na sobě tvrdě pracovat a makat. Dospělý hokej je silovější a rychlejší. V juniorech nemám problém hrát silový hokej, ale v áčku jsou chlapi hodně silní, což jsem pocítil v osobních soubojích.Když jsem dal hru na tělo, ani to s protihráčem u mantinelu nehnulo,“ vysvětlil Čechmánek. Jakub je svou výškou na ledě nepřehlédnutelný, neboť bez šesti centimetrů měří rovné dva metry! „Určitě se jedná o výhodu. Při hře do těla mně to nedělá problémy, právě naopak. Možná mám trochu horší obratnost, ale snažím se i na tom zapracovat,“ vysvětlil.

Otcem Jakuba je bývalý hokejový brankář Roman Čechmánek, který se stal olympijským vítězem z Nagana 1998, trojnásobným mistrem světa a pětinásobným vítězem české extraligy se Vsetínem. V NHL odchytal za týmy Philadelphia Flyers a Los Angeles Kings během čtyř sezon celkem 212 zápasů. „Jako tátu mě to do branky netáhlo, i když na pár tréninků jsem si ve čtvrté třídě gólmanskou výstroj oblékl. Nenadchlo mě to, přál jsem si být útočník a dávat góly. Otec to nechal na mně. Řekl, ať se rozhodnu sám. Věděl, že mě baví být více útočníkem,“ řekl Kuba na adresu svého otce, který je mu velkým vzorem. „Dokázal toho hodně, zahrál si nejkvalitnější ligu na světě. Já to chci dotáhnout, co nejdále to půjde. Jdu krok po kroku a uvidíme, co bude dále. S tátou si pravidelně po zápasech voláme, řadu domácích duelů sleduje přímo z hlediště. Poté v klidu probíráme, co jsem udělal na ledě špatně nebo dobře.“ V zámoří se mu líbí stylem hry kanadský forvard Tom Wilson z Washingtonu Capitals.

Jakub Čechmánek má celou hokejovou kariéru ještě před sebou. V příští sezoně ho čeká opět juniorská extraliga. „Budu už druhoročák. Chci zůstat doma v Česku, nic jiného nehledám. Mým hlavním cílem je hrát v budoucnosti českou extraligu,“ řekl závěrem student Střední průmyslové školy polytechnické ve Zlíně. Vedle hokeje a studia věnuje svůj čas i skvělé přítelkyni Leoně.