pátek 06. května 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

S kým se Berani utkají v první lize? Osm moravských soupeřů, pět z Čech

Hokejisté PSG Berani Zlín budou po sestupu z extraligy působit v nadcházející sezoně 2022/23 v první lize hrané pod oficiálním názvem Chance liga. V té se představí celkem čtrnáct týmů, z toho hned devět z Moravy. Druhou nejvyšší soutěž řídí hokejový svaz a má být rozlosována v příštích týdnech. První kolo se odehraje ve středu 14. září.

Přesný herní řád druhé nejvyšší soutěže ještě nebyl zveřejněn. Jisté je, že vítěz Chance ligy bude hrát podobně jako v uplynulé sezoně baráž o extraligu se čtrnáctým celkem z nejvyšší soutěže. "Opět bude baráž. Bude to daleko těžší, navíc týmy v Chance lize se budou na nás zaměřovat, budou se chtít vytáhnout. Je to méně technická liga, spíše o bojovnosti a nasazení. V některých fázích je toho možná až přespříliš, bývá plno faulů," pověděl Rostislav Vlach, hlavní trenér PSG Berani Zlín.

Pohled na Chance ligu přidal i 1. asistent trenéra Juraj Jurík: „Každá liga má svou úroveň. Ke specifikaci Chance ligy patří, že je velmi bojovná, není tak takticky svázaná jako extraliga a je hodně vyrovnaná. Hraje v ní spousta mladých hráčů a má méně tzv. rozdílových hráčů. V extralize máte ve dvou lajnách prakticky jen rozdílové hráče.“

Loňský ročník první ligy hrálo celkem 17 týmů. Soutěž vyhráli hokejisté Jihlavy, kteří ve finálové sérii porazili Vsetín 4:2 na zápasy. Dukla poté v baráži nestačila na čtrnáctý celek v pořadí extraligy Kladno a Rytířům podlehla 1:4 na zápasy. Semifinále si zahrály Sokolov a Prostějov, čtvrtfinále bylo konečnou stanicí pro Litoměřice (vítěz základní části), Třebíč, Přerov a pražskou Slavii. Předkolo bylo konečnou stanicí pro Kolín a Frýdek-Místek.

Kadaň odstoupila ze soutěže v rozehraném ročníku z finančních důvodů, po základní části sestoupily o patro níže dále celky Havířova a Benátek nad Jizerou. V play down vyřadil Šumperk tým Ústí nad Labem, Severočechy čekal rovněž sestup do druhé ligy. Šumperk poté uspěl v baráži o Chance ligu s Táborem a setrvá v první lize i pro příští ročník.

Seznam účastníků první ligy (Chance liga), ročník 2022/23

PSG Berani Zlín

HC Dukla Jihlava

VHK ROBE Vsetín

HC Baník Sokolov

LHK Jestřábi Prostějov

HC Stadion Litoměřice

SK Horácká Slavia Třebíč

HC ZUBR Přerov

HC Slavia Praha

SC Marimex Kolín

HC Frýdek-Místek

HC Stadion Vrchlabí

HC RT TORAX Poruba 2011

DRACI PARS Šumperk