pondělí 23. května 2022 | Vojtěch Jurák

Je perfektní, když kluci z áčka motivují mladší kluky, hodnotí trenér Konečný nové kempy

Nabídka nástavbových mládežnických programů se koncem sezony 2021/22 rozšířila o jednodenní hráčské kempy. Ty byly určeny pro zájemce z řad mladých Beranů i hokejisty z jiných klubů. Zlínští trenéři uspořádali v květnu celkem tři takové akce, každá z nich měla trochu jiné obsazení vedoucích a jiné tematické zaměření. Za novými programy se nyní ohlíží hlavní skills trenér Beranů Lubomír Konečný, který je měl organizačně na starost.

Jednodenní kempy šly rychle za sebou, uskutečnily se ve třech po sobě jdoucích víkendech. Jaké z nich máte dojmy?
Já osobně hodnotím všechny tři kempy pozitivně. Každý kemp měl dané své téma, kterému jsme se věnovali. Kluci si tak mohli vybrat, co je zajímá, v čem se chtějí zlepšit, a případně naučit se něco nového.

První kemp byl zaměřen na ofenzivní dovednosti, druhý na defenzivní a třetí se věnoval bruslení. Proč jste se s trenéry rozhodli pro takovou tematickou skladbu?
Již delší dobu pracujeme v klubu s tematickými tréninky. Mimo jiné hlavně z toho důvodu, aby si kluci uvědomovali, na co se mají v tréninku soustředit a čemu by měli věnovat největší pozornost. Na této naší filozofii jsme nechtěli nic měnit – proto jsme zvolili cestu tematicky zaměřených kempů.

Co bylo podnětem k jejich zorganizování? A v čem se liší od týdenních kempů, které se uskuteční v létě o prázdninách?
Zatímco většinou sezona končí někdy začátkem dubna, letos jsme měli možnost být na ledě až do poloviny května. Proto jsme chtěli klukům kromě týmových tréninků zpestřit program např. klubovými dovednostními tréninky nebo konkrétně v tomto případě nabídkou celodenních programů.

Co se týká rozdílů mezi kempy teď a o prázdninách – hlavní je asi ten, že prázdninový kemp bude trvat celý týden, a proto je nutné rozložit obsah tréninků na ledě do delšího časového úseku. Aby to pro kluky bylo zajímavé a pestré, nebudou opět chybět technika bruslení, vedení puku a střelba v různých obměnách. Loni jsme měli jeden den v týdnu vyhrazen na hru a myslím, že tento formát letos zopakujeme.

„S trenéry připravujeme náplň tréninků společně. Velký podíl na kempech mají Ondra Veselý s Petrem Čajánkem a Olda Horák.“

Lubomír Konečný, skills trenér mladých Beranů

Jaký byl o jednodenní kempy zájem? Hlásili se i „mimozlínští“ hokejisté?
Každého kempu se zúčastnilo zhruba 12 až 18 hráčů, takže z naší strany spokojenost. U těchto akcí je lepší, když máme kluků na ledě méně, můžeme se totiž více věnovat individuálnímu rozvoji každého z nich.

Přihlašovali se i kluci z okolních klubů, třeba z Uherského Hradiště, Brna, Vsetína nebo Kroměříže. Za to jsme pochopitelně rádi. Vlastně všechny naše programy jsou otevřené i hráčům z okolí a je pouze na nich, zda této možnosti využijí. Pro mimozlínské kluky, kteří jinak neměli možnost být v květnu na ledě, to byla skvělá příležitost. Ani nemuseli cestovat daleko.

Všechny tři kempy se uskutečnily ve formátu dvakrát led, jednou tělocvična. Osvědčil se tento model?
Ano, tento formát nám vyhovuje. Myslíme si, že během jednoho dne je zcela dostačující být dvakrát na ledě a proložit to pohybem v tělocvičně. V tělocvičně jsme se zaměřili vždy na takovou pohybovou průpravu, která souvisela s tématem na ledové ploše.

S trenéry jsme se také domluvili, že ráno na začátku kempu, ještě před prvním ledem, půjdeme bez bruslí, ale v kompletní výstroji ven na zapracování. Tam jsme se kluky snažili nachystat na trénink a i toto rozcvičení souviselo s tématem daného kempu. Rozhodli jsme se, že v tom budeme občas pokračovat i na klubové úrovni.

Kdo všechno se na vedení kempů podílel? Bylo to pro účastníky zpestření, že se trenéři střídali a že kromě nich vedli program i hokejisté?
Je to společná práce, s trenéry jsme se vždy sešli a společně připravili náplň tréninkových jednotek. Kdybych měl zmínit nejdůležitější jména, tak velký podíl na kempech mají Ondra Veselý s Petrem Čajánkem a Olda Horák. Ale nesmím zapomenout ani na kluky, kteří nám chodili pomáhat – Daniel Gazda, Šimon Fromel, Vojta Riedl, Adam Burian, Lukáš Chludil, nebo Daniel Vaněk. Všem patří velké poděkování. Vždy je perfektní, když se na ledě společně s trenéry objeví kluci z áčka, a můžou tak motivovat mladší kluky.

Jaké jsou nyní plány do budoucna? Počítá se s jednodenními kempy i nadále?
Věřím, že pokud bude možnost a během sezony nastanou hluchá místa (prázdniny nebo okno bez soutěžních zápasů), tak se budeme snažit klukům takové programy nabídnout. Uvidíme, co přinese čas. Určitě popřemýšlíme i nad dalšími zajímavými programy, které by kluky oslovily.