úterý 24. května 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Jízdní řád základní části a play off Chance ligy. Jakým systémem a kdy se hrají rozhodující zápasy?

První hokejová liga pod názvem Chance liga pozná v ročníku 2022/23 po aktivu prvoligových klubů rozlosování na další sezonu. Hokejisté PSG Berani Zlín mají po sestupu z nejvyšší soutěže před sebou jasný cíl v podobě návratu mezi elitu do extraligy. Základní část Chance ligy bude zahájena ve středu 14. září a končí první březnový den. Čtvrtfinále play off zvedne oponu 8. března. Vítěze první ligy poznáme nejdříve 6. dubna a v případě rozhodujícího sedmého duelu až 12. dubna. O čtyři dny později začne baráž o extraligu.

Účastníci Chance ligy v sezoně 2022/23:

PSG Berani Zlín, HC Dukla Jihlava, VHK ROBE Vsetín, HC Baník Sokolov, LHK Jestřábi Prostějov, HC Stadion Litoměřice, SK Horácká Slavia Třebíč, HC ZUBR Přerov, HC Slavia Praha, SC Kolín, HC Frýdek-Místek, HC Stadion Vrchlabí, HC RT TORAX Poruba 2011, DRACI PARS ŠUMPERK.

Základní část:

Podobně jako v extralize se hraje čtyřkolově každý s každým, každé ze 14 mužstev odehraje 52 zápasů, z toho polovinu (26 zápasů) na domácím ledě a stejný počet utkání na venkovních kluzištích. Hracími dny jsou středa a sobota, během sezony je vloženo deset kol v pondělí. Výjimečně v období mezi vánočními svátky a Novým rokem se odehrají dvě kola v úterý a ve čtvrtek. Základní část začíná ve středu 14. září a končí 1. března, kdy poznáme i desítku postupujících do vyřazovacích bojů. Prvních šest týmů po základní části postoupí přímo do čtvrtfinále play off.

V plánu jsou i tři reprezentační přestávky, první je na programu od 7. do 13. listopadu (Karjala Cup), další přijde na řadu před Vánoci od 12. do 18. prosince (Turnaj čtyř ve Švýcarsku) a v únoru bude poslední reprezentační pauza v týdnu od 6. do 12. února v rámci Švédských hokejových her.

Termíny: 14. září 2022 – 1. března 2023

Kompletní los základní části hokejistů PSG Berani Zlín najdete zde


Vyřazovací zápasy v play off:

Předkolo play off:

Celky na 7. až 10. místě hrají předkolo. Hraje se systémem 7. tým proti 10. týmu a 8. proti 9. týmu na dvě vítězná utkání. Začíná se na ledě hůře postaveného týmu, druhý a případně třetí zápas bude mít výhodu domácího prostředí lépe postavený celek.

Termíny: 3., 5. března, případně 6. března 2023

Čtvrtfinále play off:

Hraje se klasickým systémem 1. – 8. (horší postupující z předkola), 2. – 7. (lepší postupující z předkola) a 3. – 6. a 4. – 5. tým (tyto dvě dvojice budou známy již po základní části). Tato část vyřazovacích bojů se hraje na tři vítězná utkání, přičemž první dva zápasy se budou hrát na ledě lépe postavených týmů po základní části.

Termíny: 8., 9., 12., případně 13. 15. března 2023.

Semifinále play off:

Hraje se klasickým systémem 1. – 4., 2. – 3. Podle umístění celků po základní části, které postoupily mezi čtyři nejlepší. Série se hrají již na čtyři vítězná utkání. Podobnějako ve čtvrtfinále i v semifinále se hrají první dva zápasy na ledě lépe postavených týmů po základní části. Výhodu domácího prostředí bude mít lépe postavený tým i v případném pátém nebo v rozhodujícím sedmém utkání.

Termíny: 18., 19., 22., 23., případně 25., 27. a 29. března 2023.

Finále play off:

Do závěrečné série v play off postoupí vítězové semifinálových sérii. Hraje se opět na čtyři vítězná utkání, přičemž finálová série začíná dvěma zápasy na ledě lépe umístěného týmu po základní části. Výhodu domácího prostředí bude mít lépe postavený tým i v případném pátém nebo v rozhodujícím sedmém utkání.

Termíny: 1., 2., 5., 6., případně 8., 10., 12. dubna 2023.

Baráž o Tipsport extraligu ledního hokeje:

Oficiálně ještě nebylo oznámeno, jak to bude s postupem z Chance ligy do Tipsport extraligy. Je velmi pravděpodobné, že se bude hrát podobně jako v loňské sezoně baráž, kde se utkají poslední tým z Tipsport extraligy po základní části (14. místo) a vítěz play off Chance ligy 2023. Hrát se má na čtyři vítězné zápasy, přičemž první dva zápasy se odehrají na ledě posledního celku extraligy, další dvě utkání hostí vítěz Chance ligy. Na ledě týmu z extraligy se odehraje pátý a případně rozhodující sedmý zápas. Baráž má být zahájena 16. dubna 2023.

Baráž o Chance ligu:

Není zatím známo, zda se z Chance ligy bude sestupovat přímo, nebo zda poslední tým soutěže čeká baráž s vítězem 2. ligy. O tom, jaký osud čeká týmy na 11. až 14. místě, se rozhodne až v průběhu června.