úterý 14. června 2022 | Redakce

VIDEO: Příprava se mi moc líbí, Chance liga je pro brankáře náročnější, říká Daniel Huf

Minulou sezónu zakončil jako brankářská jednička, v té nadcházející by spolu s navrátivším Liborem Kašíkem měli vytvořit jednu z nejsilnějších dvojic v Chance lize. Třiadvacetiletý brankář Daniel Huf se připravuje na svou čtvrtou sezónu ve zlínském A-týmu, ve které se pokusí mateřskému klubu pomoci postoupit zpátky do nejvyšší soutěže.

Po náročné sezóně mladý brankář dlouho nelenil, po individuálním tréninku od května zahájil také přípravu s celým mužstvem. „Těšil jsem se, letní příprava je součást každé sezóny. Nemám moc rád, když je dlouho volno, po sezóně jsem si dal týden pauzu a pak už jsem se zase vrhl do přípravy. Měl jsem od Libora Chytila nachystaný plán a když začala týmová příprava, tak jsem do ní jen naskočil a pokračoval dál,“ říká Huf.

Přípravu pod vedením zlínského kondičního trenéra si zatím pochvaluje. „Moc se mi líbí, doufal jsem, že s námi bude Libor spolupracovat i nadále. Má přípravu promyšlenou, když během sezóny přišel, tak to najednou mělo hlavu a patu a osobně od té doby cítím obrovský posun,“ raduje se.

Suchou kondiční přípravu si i letos zpestřuje v zápasech extraligy in-line hokeje, ve které nastupuje v barvách IHC Devils Zlín. „Už od mala je to pro mě nedílná součást léta, ani si ho bez in-line hokeje nedokážu představit. Je to pro mě nejlepší příprava, gólman se v bráně cítí jako v sauně, chytání je navíc těžší, protože to neklouže jako na ledě,“ popisuje zlínský hokejový odchovanec.

V in-line extralize se zlínským Ďáblům letos zatím daří, v pětičlenné tabulce východní skupiny se umístili na druhém místě a v sobotu je čeká čtvrtfinále proti Brnu. „Je tam velká soutěživost, máme nejvyšší ambice. Chceme se dostat na finálový turnaj a urvat nějakou medaili. Naším největším úspěchem je zatím druhé místo, takže se rozhodně chceme posunout ještě výš. Teď se soustředíme na postup přes play-off a dál uvidíme,“ líčí Huf, který se v brance Ďáblů střídá s parťákem Michalem Kořénkem.

Kromě nich v zápasech in-line ligy nastupují také další Berani, včetně několika nových posil, které do týmu Rostislava Vlacha přibyly v květnu. „Kluci zapadli výborně, nebyly tam žádné problémy, hned od prvního dne jsme navázali dobré vztahy. Co jsem se s klukama bavil, tak se jim tu líbí, mile je překvapilo zázemí a celkově si pochvalují, jak to v klubu funguje,“ říká Huf na adresu svých nových spoluhráčů.

Kromě nich v kabině A-týmu přibyla také další nová tvář, když Richarda Hrazdiru v roli trenéra brankářů nahradil Luboš Horčička. „S Lubošem se známe už od doby, kdy jsem v šestnácti jezdil do Přerova a on tam zrovna chytal. Už v té době mi byl mentorem, takže je to zajímavé, je to zase něco nového. Pan Hrazdira mi od mala předával cenné zkušenosti a díky němu jsem se dostal, kam jsem se dostal. Teď máme nový impuls, Luboš nám taky má co nabídnout a dělá to zase trochu jinak. Věřím, že mi to osobně pomůže v dalším hokejovém rozvoji,“ chválí talentovaný gólman.

Nově složené mužstvo nyní čeká náročná sezóna v druhé nejvyšší soutěži, se kterou má Huf dílčí zkušenosti. V minulosti totiž v rámci střídavých startů nastupoval v dresech Přerova, Prostějova a v minulé sezóně v jednom zápase také za Havířov. „Chance ligu jsem si vyzkoušel ještě nedávno a myslím, že v určitých věcech je pro brankáře ještě těžší než extraliga. Je větší důraz na bránu, víc se hraje nahoru-dolů, není to tolik o taktice. Určitě to bude těžké, ale máme opravdu silný tým a věřím, že budeme útočit na ty nejvyšší příčky,“ je odhodlaný kroměřížský rodák.

Zmiňované utkání v barvách Havířova navíc odehrál na ledě nedalekého Vsetína, se kterým Berany pojí historická rivalita. Poslední Valašské derby se ale odehrálo, když bylo Hufovi pouhých sedm let. „Nijak živě si to nepamatuju, ale určitě se na derby moc těším. Doufám a věřím, že to budeme my, kdo bude tahat za delší konec,“ říká třiadvacetiletý mladík, který se narodil den po třetím zápase extraligového finále roku 1999, ve kterém Vsetín porazil Berany 4:2 a zajistil si tak třetí mistrovský titul v řadě.

Nyní se oba rivalové střetnou v Chance lize, ve které se Berani opět budou chtít opřít o podporu svých věrných příznivců. Co by jim maskovaný muž před náročnou sezónou vzkázal? „Aby chodili na hokej a podporovali nás i po sezóně, která se nám nepodařila. O to víc, teď jejich podporu potřebujeme. Věřím, že nás budou chodit podporovat a společně dosáhneme úspěchu, ve který doufáme,“ uzavírá Huf.