úterý 21. června 2022 | Redakce

VIDEO: Hráčům chystám individuální plány, zatím jsem spokojený, říká kondiční trenér Libor Chytil

Když v průběhu minulé sezóny rozšířil realizační tým Beranů, hráči jeho přínos kvitovali. Nyní pod vedením kondičního trenéra Libora Chytila poprvé absolvují také předsezónní přípravu na suchu, která pokračuje již druhým měsícem. Jak probíhá a jaké jsou vyhlídky do následujících týdnů?

Tréninky mužstva probíhají každý den, přičemž hráči jsou rozděleni do dvou skupin. Nezůstávají přitom na jednom místě, kromě posilovny a zázemí zimního stadionu trénují například také na fotbalovém hřišti na Mladcové, či zlínském stadionu mládeže. „Příprava probíhá podle plánu, kluci plní všechno, co jsme jim nachystali a momentálně jsem velmi spokojený s tím, jak pracují,“ chválí své svěřence kondiční trenér Beranů.

Pod jeho vedením příprava probíhá zcela odlišně, než tomu bylo v minulých letech. „Snažil jsem se na kluky zaměřit hodně individuálně. V počtu pětadvaceti lidí je to samozřejmě těžké, ale snažil jsem se přípravu individualizovat podle toho, kdo má jaké omezení, případně potřebu zapracovat na některých aspektech. Myslím, že kluci jsou rádi, je to pro ně něco, co v jiných klubech asi nezažili. Zpětnou vazbu mám zatím pozitivní,“ říká pětadvacetiletý kouč.

Jak tedy tréninky vypadají v praxi? „Začali jsme rehabilitačními prvky, po sezóně mívá spousta hráčů zdravotní problémy. Potřebovali jsme srovnat svalové disbalance, případně zlepšit rozsahy pohybu. Poté jsme najeli na tréninkový program, kdy dvakrát v týdnu kluci trénují nohy, dvakrát v týdnu ruce v posilovně a k tomu kondiční tréninky zaměřené specificky pro hokej. Středa pak bývá herní, plus máme cviky na core,“ přibližuje Chytil program předsezónní přípravy.

Zdravotní problémy hráčů naštěstí zatím řešit nemusí. „V současnosti jsou z 95 % všichni zdravotně v pohodě. Někteří kluci doléčují menší zranění, ale do sezóny by měli být všichni v pořádku,“ ujišťuje Chytil.

Toho mohli fanoušci již během sezóny často vídat na střídačce s tabletem, který mu pomáhá s optimalizací tréninku. „Snažíme se hráčům měřit tepovou frekvenci a dále s ní pracovat. Podle ní jim nastavujeme zatížení a celkový objem práce, kterou v tréninku odvedou,“ popisuje Chytil výhody využití této technologie.

Nyní hráče na začátku července čeká několikatýdenní volno, ani během něj však nebudou pouze lenošit. „S některými už jsem se o tom bavil. Budu chtít, aby si odpočinuli, ale musíme si udržet to, co už jsme natrénovali, takže určitě všichni dostanou individuální plán,“ pokračuje.

Celotýmová příprava pak bude pokračovat ve druhé polovině července. „Po dovolené naběhneme na led, kde se zaměříme především na kondici a budeme udržovat to, co jsme teď natrénovali na suchu. Primární ale bude kondice a to, abychom se co nejlépe připravili na sezónu,“ uzavírá bratr zlínského odchovance a současného hráče New York Rangers Filipa Chytila.