neděle 03. července 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Suchá příprava hokejových Beranů úspěšně v cíli. Hlavní trenér Vlach chválí skvělou partu

Hokejisté PSG Berani Zlín uzavřeli první červencový den více než dvouměsíční letní dril na suchu pod vedením hlavního trenéra Rostislava Vlacha a kondičního kouče Libora Chytila. Suchá příprava na nadcházející sezonu Chance ligy 2022/23 proběhla výhradně ve zlínských podmínkách. „Kluci trénovali po celé období velmi dobře. Celá příprava proběhla podle plánu a nevyskytl se žádný problém včetně zranění. Hráči drželi při sobě, parta se vytvořila velmi dobrá,“ pověděl Rostislav Vlach, hlavní trenér PSG Berani Zlín. Berani se sejdou po více než dvoutýdenní dovolené opět ve středu 20. července, ostrý start přípravy na ledě je stanoven na pondělí 25. července. Nový ročník Chance ligy začne úvodním kolem ve středu 14. září, Zlín hraje doma s Kolínem.

Kondiční příprava na suchu v podání zlínských hokejistů trvala celkem devět týdnů. Berani se připravovali v domácích podmínkách, když využívali osvědčené tréninkové prostory v nejbližším okolí. Tradičně fotbalové hřiště v Mladcové, atletickou dráhu na Stadionu mládeže a posilovnu na PSG aréně. „Suchá příprava byla dost náročná. Zvolili jsme odlišný způsob, a to z pohledu postupů, které jsme dělali za mé doby. Od hráčů jsme měli pozitivní odezvu. Každý hráč měl osobní plán, dostal na papíře naordinované cviky, kolikrát má určitý prvek udělat. Kluci byli pod dohledem Libora Chytila, ale i mého asistenta Oldy Horáka. Fyzická stránka je velmi důležitá, jedna z části výkonu hráče během sezony,“ uvedl Rostislav Vlach, který se k týmu vrátil po necelých šesti letech.

V průběhu minulé sezóny rozšířil realizační tým Beranů kondiční trenér Chytil. Kubiš a spol. absolvovali pod jeho vedením poprvé také předsezónní přípravu na suchu, která pokračuje již druhým měsícem. Jak probíhala spolupráce mezi trenéry? „Nebyly žádné problémy. Vždy před následujícím týdnem jsme si společně sedli a všechno prodiskutovali. Vymysleli plán, jak budou vypadat a čeho se tréninky týkají. Každý si k tomu řekl své včetně mých asistentů Juraje Juríka a Oldy Horáka. Spoustu věcí jsme ještě vylepšili, byli jsme ve shodě,“ upřesnil šéf zlínské střídačky.

Berany trápil v předchozích sezonách velký počet zraněných hráčů, řada zranění tehdy přišla už během kondiční přípravy. „Naštěstí se vyskytla pouze drobná zranění, například jen natažené svaly. Trénovali jsme na skupiny, které jsme vytvořili podle fyzických parametrů a podle předchozích zranění z minulé sezony. Jednalo se převážně o ramena nebo kolena. Libor Chytil připravil pro tyto hráče individuální plán, který po celou dobu dodržovali. Jezdili na kolech a měli speciální cviky. Stav se u nich zlepšuje, cítí je jistější a při nástupu na led by měli být stoprocentní. Naštěstí žádné další zranění nepřibylo,“ řekl Rostislav Vlach, který třetí červencový den oslaví kulaté šedesátiny.

Hokejisté PSG Berani Zlín končili suchou část přípravy v nejistotě, kterou rozpoutal mediálně sledovaný boj o pozici nového generálního manažera, respektive výkonného ředitele.„Na kvalitě a přístupu hráčů k tréninkům to nebylo vůbec znát. Kluci dění samozřejmě sledovali, byli informováni od jednatele klubu Jirky Marušáka, jaký je aktuální stav věcí. Má to přirozený vývoj věcí, hráči jsou odhodlaní extraligu vybojovat na ledě. Trénovali velmi dobře, což nám potvrdí až výsledky fyzických testů,“ upřesnil Vlach.

Mužstvo se sejde k tréninku po letní dovolené opět ve středu 20. července. První den je v plánu ještě suchá příprava. Zapracování do přípravy na ledě proběhne v následujících dvou dnech, v pondělí 25. července již následuje ostrý start přípravy na ledě. Ten proběhne na ledě PSG arény. „První varianta byla, že do prvního září budeme na přilehlé aréně. Nakonec jsou ale i zprávy, že by led na hlavním stadionu mohl být dříve. Každopádně to pro nás není žádný problém trénovat měsíc na sousední ploše, máme to jen pár metrů,“ poznamenal Vlach.

Od středy 27. července se zapojí do přípravy i opora týmu, francouzský útočník Valentin Claireaux. „Podle informací sportovního manažera Martina Kotáska, přiletí o den dříve a hned následující den se zapojí do přípravy. Na ledě bude i obránce Daniel Gazda a další opory týmy.“

Na led vyjede koncem července i šest juniorů, větší šanci dostat se do kádru áčka mají obránci. „Jsme domluveni s trenérem juniorky Lubošem Jenáčkem, že budou s námi v přípravě až do začátku juniorské extraligy. Dohodli jsme se, že pokud se nedostanou do základní sestavy, pomůžou juniorce při rozjezdu sezony a poté podle aktuální výkonnosti a formy mohou dostat šanci v Chance lize,“ uvedl zlínský hlavní kouč.

Se stávajícím kádrem Berani rozjedou první ligu, Vlach ale nevyloučil posílení mužstva o dva útočníky během sezony. „Možná ještě přivedeme dva útočníky, spíše na začátku ligy nebo v průběhu soutěže. Uvidíme, jak bude tým fungovat. Doplnění kádru by mělo dávat smysl a ne být jen pouze do počtu,“ uzavřel hlavní trenér Rostislav Vlach.

Aktuální hráčský kádr PSG Berani Zlín, sezona 2022/23:

Brankáři: Libor Kašík, Daniel Huf, Michal Kořének, obránci: Daniel Gazda, Mikuláš Zbořil, Jiří Suhrada, Jakub Husa, Jan Bartko, Martin Novotný, Daniel Bukač, Tadeáš Talafa, Vojtěch Riedl, útočníci: Valentin Claireaux, Antonín Honejsek, Pavel Kubiš (C), Bedřich Köhler (A), Jiří Ondráček (A), Tomáš Pospíšil, Jakub Illéš, Petr Mrázek, Darek Hejcman, Pavel Sedláček, Denis Kindl, Šimon Frömel, Lukáš Chludil, Dominik Luža.