středa 20. července 2022 | Redakce

VIDEO: Poskládali jsme tým tak, aby měl nejen vnitřní sílu, ale i hráčskou kvalitu, říká asistent trenéra Jurík

Po necelých šesti letech se vrátil zpátky k seniorskému A týmu PSG Berani Zlín Juraj Jurík, aby v novém realizačním týmu vykonával pozici prvního asistenta. Společně s Rostislavem Vlachem byl u posledních dvou medailových sezon zlínského hokeje a nyní se společně pokusí o rychlý návrat z první ligy zpátky mezi elitu. Berani se hlásí po červencové dovolené zpátky do práce a před sebou mají finální část přípravy na ledě před nadcházející sezonou.

Zlínský asistent Juraj Jurík na úvod klubového rozhovoru hodnotí předchozí kondiční přípravu. „Proběhla velmi dobře. Kondiční trenér Libor Chytil dostal od nás volnou ruku, nicméně i my jsme se podíleli na přípravě jednotlivých tréninků. Každopádně tento nový přístup k přípravě hráče obohatil a podle výsledků fyzických testů příprava na suchu bezezbytku splnila to, co měla,“ říká rodák ze slovenské Skalice, který v těchto dnech slaví čtyřiapadesáté narozeniny.

Beranům skončila uprostřed horkého léta dovolená a v těchto dnech se hlásí opět do práce. „Kluci měli během dvoutýdenní pauzy individuální tréninkové plány a určitě během dovolené nelenošili. Ve středu máme sraz a další den jdeme poprvé na led. První dny budou sloužit k vyzkoušení nové výstroje a poslouží jako příprava na ostrý trénink v příštím týdnu,“ upřesňuje bývalý zlínský útočník.

Téměř celá příprava na ledě proběhne s výjimkou posledních dvou týdnů na ploše PSG arény, kde mužstvo odehraje i šest přípravných zápasů. „I v předchozích sezonách se trénovalo nejdříve na ploše PSG arény. Nejedná se o žádný problém, neboť příprava proběhne jako v předchozích letech a pozdější přesun na hlavní stadion určitě neovlivní naše výkony. Naopak značnou výhodou je kvalitní led, neboť stadionek se nachází v údolíčku. Vím podle odezvy od soupeřů z žákovských zápasů nebo soubojů juniorů, že tam vždy byl kvalitní led,“ vysvětluje Jurík. Hráčům by nemělo vadit ani snížení pohodlí při každodenním přesunu na druhou plochu z hráčské kabiny umístěné v útrobách hlavního stadionu. „Měsíc a týden k tomu se dají přežít. Kluci jsou profesionálové a vyrovnají se s tím naprosto v pohodě,“ říká zlínský asistent.

Až na francouzského forvarda Valentina Claireauxe se tým sejde v kompletním složení. Reprezentant galského kohouta se připojí k týmu o týden později. „Pro trenéry je důležité, aby byl tým co nejdříve v kompletní sestavě. Vybrali jsme si tyto hráče a počítáme s nimi do sezony,“ hlásí Jurík.

Tým se před sezonou kvalitně posílil, na soupisce najdeme devět nových hráčů, navíc opory týmu zůstaly. „Už během suché přípravy bylo znát, že noví kluci zapadli bez problémů do týmu. Při výběru nových hráčů jsme kladli důraz i na charakterové vlastnosti jednotlivých hráčů. Snažili jsme se poskládat tým tak, aby fungoval zevnitř. Aby hráči měli nejen vnitřní sílu, ale i hráčskou kvalitu,“ povídá na závěr rozhovoru Juraj Jurík.