čtvrtek 21. července 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Kubiš a spol. vyjeli ve žhavém létě na led PSG arény. Berani začali finální část přípravy

Zatímco venkovní teplota šplhala vysoko přes třicet stupňů, v útrobách PSG arény byl kolem novotou třpytící ledové plochy citelný chlad. Ligoví hokejisté PSG Berani Zlín zahájili rozhodující část přípravy na nadcházející sezonu, ve které se pokusí o rychlý návrat mezi elitu. Na prvním tréninku kroužil na ledě až na jednu výjimku kompletní hráčský kádr hlavního trenéra Rostislava Vlacha čítající celkem 25 jmen. Příprava na ledě potrvá až do poloviny září, Chance liga startuje 14. září domácím utkáním s Kolínem.

Rozhodující část přípravy na ligovou sezonu proběhne šest týdnů výhradně na ledě PSG arény. Až začátkem září následuje přesun na Zimní stadion Luďka Čajky. „Stadionek je pár kroků od hráčské kabiny. Nevidíme v tom žádný problém, právě naopak, led tady drží a mražení je výborné. Teď však zažíváme velký kontrast, venku jsou teploty přes třicet stupňů a kolem ledové plochy je teplota kolem osmi stupňů,“ pověděl Rostislav Vlach, hlavní trenér PSG Berani Zlín.

Zlínské hokejisty čeká osm týdnů přípravy na ledě před startem nadcházející sezony, ve které Berani budou po dvaačtyřiceti letech v nejvyšší soutěži působit v první lize. Kubiš a spol. odehrají během léta celkem sedm přípravných zápasů, úvodní je na programu 11. srpna s Kometou v Brně. „Příprava bude přiměřená, abychom se co nejlépe nachystali. Začátek jsme zvolili pozvolný, ne nárazový. Chceme, aby se kluci pozvolna nachystali, nyní máme dva dny na vyzkoušení výstroje a výzbroje. Hráči během dovolené určitě nelenošili, každý od nás dostal individuální plán,“ vysvětlil šedesátiletý hlavní trenér.

Na prvním ledě se objevilo celkem 25 hráčů, tři gólmani, devět obránců a třináct útočníků. Hráči oblékli pouze dva rozlišovací dresy. Na ledě kroužili ve žluté a modré barvě tréninkových dresů, přičemž gólmani navlékli tradičně šedé dresy. „Složení formací se teprve formuje, určitě se to bude měnit i vzhledem k přípravným zápasům. Plánujeme dát v přípravě šanci i nadějných juniorům. Jsme téměř v kompletním složení. Valentin Claireaux se objeví ve Zlíně na začátku příštího týdne. Počítáme s ním a doufáme, že Vale počítá s námi,“ řekl s úsměvem Vlach. Úvodní zahřívací tréninkovou jednotku si vzal na povel 1. asistent trenéra Juraj Jurík, slavící právě 54. narozeniny, po ruce měl dalšího asistenta Oldřicha Horáka a trenéra brankářů Luboše Horčičku.

Na ledě se objevilo celkem devět letních posil. V menší hokejové hale se proháněl i zkušený forvard Tomáš Pospíšil, který přišel z Mladé Boleslavi. V extralize odehrál v osmi klubech celkem 505 zápasů. „Je běžné, že se trénuje na začátku sezony v menších halách. Jsem tady poprvé a vyhovuje mně, že je tady velká zima. Naposledy jsem byl na ledě ještě před zraněním začátkem února, proto jsem se hodně těšil. První měsíc bude složitý, ale od toho je příprava, abychom se kvalitně připravili na dlouhou a důležitou sezonu,“ uvedl pětatřicetiletý útočník.

K oporám týmu při snaze rychlého návratu do extraligy patří brankář Libor Kašík, který v závěru loňské sezony hostoval ve finském celku Kärpät Oulu. Třicetiletý odchovanec klubu před nástupem na led hlásil: „Na druhé hale trénujeme v létě téměř každoročně, je tady kvalitnější led a není takové horko. Jediné co mě mrzí, že mě tady při přecházení bolí nohy. Mám nové brusle, výstroj a nohy mě budou bolet i z tréninku. Trvá zhruba týden, dva, než si to všechno sedne.“

V závěru loňské sezony hrál ve finské nejvyšší soutěži i obránce Daniel Gazda, který s týmem Ilves Tampere vybojoval bronzovou medaili. Čtyřiadvacetiletý bek by měl patřit k lídrům defenzivních řad Beranů. “Je příjemný pocit být zpátky ve zlínském dresu. Jsem tady zkrátka doma a ve Zlíně mám podepsanou smlouvu. Venku je extrémní horko, ale s podmínkami se vypořádáme a zvykneme si. Ve Finsku jsem docházel do tréninkové haly podstatně delší štreky. Už se těším na přípravné duely, naposledy jsem tady hrál ještě za mladší dorost,“ řekl Daniel Gazda při setkání s novináři.

Fotogalerie