pátek 12. srpna 2022 | Vojtěch Jurák

Ostrý start brankáře Uherka: První zápas sezony chytal v reprezentaci

Spolu s klubovou sezonu se během léta rozbíhá také sezona reprezentační, většina věkových kategorií už má za sebou první srazy. Jedním z hokejistů, kteří během prázdnin stihli obléknout dres národního týmu, je brankář zlínského dorostu Marek Uherek. Ten se s výběrem do 17 let zúčastnil na konci července soustředění ve švýcarském Davosu, jehož součástí byly i tři přípravné zápasy proti domácí reprezentaci.

Mladý gólman odchytal v městečku pod Alpami jedno utkání, českému týmu pomohl k těsnému vítězství 3:2. „Před začátkem tam byly z mé strany stresy. Tři měsíce jsem totiž nechytal zápas a teď jsem měl jít rovnou na mezinárodní úroveň. Ale nastartoval mě jeden zákrok na začátku, pak už to bylo v pohodě,“ vylíčil Uherek své dojmy.

Zlínský brankář poprvé nakoukl do národního týmu už v minulé sezoně, tehdy se však jednalo o srazy na tuzemských stadionech. Reprezentační výjezd do ciziny tak zažil poprvé. „Byla to pro mě první zkušenost na takové úrovni v zahraničí i první zkušenost proti Švýcarsku. Hráli disciplinovaný hokej, hodně do těla. Přitom mají velmi technické hráče. Ale jinak si myslím, že náš hokej je celkem podobný jako jejich,“ popisuje.

Odchytaný zápas se Uherkovi podle jeho slov povedl a také celá reprezentace může být se svými výsledky ve Švýcarsku spokojena, neboť Češi zaznamenali dvě výhry a ve třetím zápase padli v nájezdech. Není proto divu, že si Uherek ze země helvétského kříže přivezl řadu pozitivních dojmů. „Hodnotím to strašně kladně, super zkušenost. I ta příroda, úplně všechno neskutečné,“ říká.

„V Davosu jsme také potkali Joea Thorntona a společně jsme se s ním všichni vyfotili,“ vyzdvihuje ještě zajímavou vzpomínku. „Potkat takového hokejistu byl zážitek. A přitom byl v klidu, strašně v pohodě chlap. Nevadilo mu se s námi vyfotit.“

Nyní už je ale zlínský brankář zpět doma a spolu s dorostem se připravuje na začátek extraligové sezony. V reprezentaci ho naopak vystřídal další zlínský brankář, Samuel Kowalczyk, který také patří do širšího výběru národního týmu U17. „Sedmnáctka“ má uprostřed léta našlapaný program a v těchto dnech se účastní Turnaje pěti zemí ve Spojených státech.

Celý rozhovor s brankářem Markem Uherkem vyjde v srpnovém čísle mládežnického newsletteru Váš BERAN.