středa 17. srpna 2022 | Vojtěch Gargulák

VIDEO: Brankáři si vedou parádně, v přípravě dostanou prostor všichni, říká Luboš Horčička

Předsezónní příprava vrcholí, zlínští Berani se pod vedením kompletně obměněného realizačního týmu chystají na důležitý úkol vrátit Baťovo město do extraligy. Jako tradičně u toho budou spoléhat na kvalitní výkony svých brankářů, které má nově na starosti Luboš Horčička. Kladenský rodák, který se Zlínem slavil extraligové zlato i stříbro v rozhovoru vypráví o tom, jak příprava gólmanů vypadá.

Letní příprava brankářů probíhá pod Horčičkovou taktikou poprvé, všichni maskovaní muži si podle něj vedou dobře. „Příprava probíhá z gólmanského hlediska parádně, kluci to zvládají skvěle. Celou dobu trénovali naplno, jsem s jejich prací spokojený,“ chválí třiačtyřicetiletý kouč své svěřence.

Jak vlastně gólmani trénovali? „Kluci celou dobu trénovali s týmem, občas jsem si je vytáhnul zvlášť na brankářský trénink, kde se zaměřujeme na koordinaci a práci nohou. Hodně si také hrajeme s míčky,“ popisuje Horčička přípravu brankářů.

Bývalý brankář je v realizačním týmu zlínského seniorského mužstva nováčkem, když po minulé sezóně vystřídal Richarda Hrazdiru. Jsou tréninky gólmanů pod jeho vedením v něčem jiné? „Nemyslím si. Brankářský trénink se vždycky odvíjel od takovýchto věcí, jde především o koordinaci, práci očí, žonglování a podobně. Kluci to všechno znají a používali to i předtím, jen jednotlivá cvičení třeba vypadají jinak.“

V předešlých letech Horčička působil u mládeže. „Největší rozdíl je v tom, že dětem se určité věci musí vysvětlovat víckrát, než je úplně pochopí. U chlapů stačí jednou něco říct a oni hned ví co a jak a jedou,“ říká.

Předsezónní příprava se blíží do finále, Berani už za sebou mají přípravné utkání v Brně, následovat bude dalších šest přátelských utkání. „Celkem odehrajeme sedm zápasů, každý brankář odchytá dva, v posledním zápase nastoupí ten, který v roli jedničky zahájí také ligu,“ nastiňuje Horčička plán pro jednotlivé duely.

Prostor tak dostanou všichni tři brankáři, kteří momentálně v A-týmu působí, tedy Libor Kašík, Daniel Huf a Michal Kořének. Poslední jmenovaný dokončil minulou sezónu na hostování v druholigovém Hodoníně, dílčí působení v nižší soutěži u něj není vyloučeno ani v nadcházejícím ročníku. „Michal by měl být ve Zlíně, nejspíš ale bude někam jezdit na střídavé starty,“ doplňuje Horčička.