pátek 28. října 2022 | Vojtěch Gargulák

Je tu druhé derby v sezóně, Berani se tentokrát představí na vsetínském Lapači

Sezóna hokejové Chance ligy v sobotu napíše už svou 17. kapitolu. Jejím největším tahákem je letošní druhé vydání derby mezi Zlínem a Vsetínem, které tentokrát bude hostit Zimní stadion Na Lapači. Podaří se Beranům vrátit rivalovi porážku ze čtvrtého kola a vybojují na jeho svatostánku body? Utkání ve Vsetíně začíná od 17 hodin.

Do atraktivního souboje Berani vstupují v pozici hůře postaveného celku tabulky, z jedenáctého místa na šesté Valachy ztrácejí čtyři body. V tomto týdnu za sebou přitom Zlíňané mají dva domácí zápasy, zatímco pondělní souboj se Šumperkem zvládli s přehledem, ve středu se na Zimním stadionu Luďka Čajky po výhře 3:1 radovala jihlavská Dukla. Forma Beranů tak má stále k ideálu daleko, z posledních pěti utkání získali pouhé tři body. Vsetín se naopak po protrápeném říjnu opět vracejí do vítězné nálady, když poprvé po měsíci vyhrál dva zápasy v řadě. V pondělí doma porazil lídra z Poruby, o dva dny později pak uspěl také na ledě pardubického „Béčka.“

V druhém derby proti novým trenérům

Berani mají Vsetínu co vracet, v prvním derby této sezóny totiž uspěli Valaši, kteří vyhrocený zápas na Zimním stadionu Luďka Čajky ovládli hubeným rozdílem 2:0. Poté však jakoby žlutozeleným došel dech a následoval výsledkový propad. Před týdnem tak na opačné straně kopce Sirákova došlo ke změně realizačního týmu, mužstvo po odvolaném Romanu Stantienovi převzali trenéři Jiří Weintritt s Radimem Kucharczykem. A svůj efekt tato změna alespoň zatím měla, pod novými lodivody Valaši oba dosavadní zápasy zvládli.

Ligové derby Na Lapači po 15 letech

Vsetínský stadion byl v minulosti dějištěm nejedné velké bitvy mezi nesmiřitelnými rivaly, kterou vždy umocňovala bouřlivá atmosféra tamních tribun. Ta se dá očekávat i tentokrát, malou ochutnávku toho, co lze Na Lapači čekat, jsme měli už v létě, kdy ale přípravný duel trval jen dvacet minut, než byl kvůli husté mlze po první třetině ukončen. Posledním dohraným soutěžním derby je tak extraligové utkání z ledna 2007, kdy ze Vsetína žlutomodří odvezli všechny body za vítězství 5:2.

„Nezbývá nám nic jiného než získávat body. Bude to těžké, ale věříme, že hráče derby více vyhecuje. Pro nás je každý zápas důležitý. Přejeme si, aby byla dobrá atmosféra, a hlavně utkání se šťastným koncem pro nás.“

Rostislav Vlach, hlavní trenér PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Roman Přikryl, útočník (27)

Rozdá v derby další gólové přihrávky?

V minulé sezóně se v dresu Litoměřic s 34 asistencemi stal nejlepším nahrávačem Chance ligy a pověst tvořivého útočníka potvrzuje také letos ve Vsetíně. Roman Přikryl se v září dvěma přesnými přihrávkami výrazně podílel také na vítězství Valachů v derby a s podobným úkolem půjde i do domácí odvety. Talentovaný forvard s hokejem začínal v Plzni, válel také za mládežnické reprezentační výběry, za které nastoupil třeba na mistrovství světa do 18 let, nebo prestižním Hlinka Gretzky Cupu. V extralize ale dosud odehrál jen necelou stovku zápasů, mnohem více toho zažil o patro níž, kde působí už v pátém klubu.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

VHK Robe Vsetín Chance liga 2022/23 PSG Berani Zlín
6. místo (24 bodů) Umístění v tabulce 11. místo (20 bodů)
9 bodů Posledních 5 zápasů 3 body
22,45% (5. místo) Úspěšnost přesilovek 20,41% (9. místo)
83,02% (3. místo) Úspěšnost oslabení 83,33% (2. místo)
114 (8. místo) Bloky 130 (5. místo)
156 Trestné minuty 206
Luboš Rob – 14 bodů (7+7) Nejproduktivnější hráč Jiří Ondráček – 10 bodů (4+6)
Jiří Říha – 6 bodů (2+4) Nejproduktivnější obránce Daniel Gazda – 9 bodů (4+5)
Luboš Rob (7 branek) Nejlepší střelec Petr Mrázek (6 branek)
Luboš Rob, Roman Přikryl (7 asistencí) Nejlepší nahrávač Jiří Ondráček (6 asistencí)
Adam Hořanský, Riku Sihvonen (+5) +/- Valentin Claireaux (+4)
Ondřej Němec (13) Bloky Pavel Sedláček (19)
Maksim Zhukov (91,91%) Úspěšnost zákroků Daniel Huf (94%)
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY