úterý 06. prosince 2022 | Vojtěch Gargulák

První zápas pod novým trenérem! Berani ve středu vyjedou na led v Šumperku

První prosincová prvoligová cesta zavede hokejové Berany do Šumperku, kde se ve středu v rámci 28. kola utkají s domácími Draky. Vůbec poprvé se tak představí pod vedením trenéra Miloše Říhy mladšího, který mužstvo vede teprve od pondělka. Namíchá nový kouč správný taktický koktejl a pomůže žlutomodrým k třetímu vítězství nad Šumperkem v sezóně? Utkání ve Škoda Areně začíná od 18 hodin.

Berani za sebou mají dvě víkendová domácí utkání. Na páteční porážku 1:3 s vedoucí Porubou odpověděli v neděli výhrou nad Kolínem, kterou v prodloužení vystřelil Antonín Honejsek. Tento zápas se později ukázal být vítěznou derniérou trenérského dua Vlach-Jurík, které na lavičce od pondělka vystřídal Miloš Říha mladší. Jeho první zlínská cesta ve středu povede do Šumperka. Draci považovaní za jednoho z outsiderů soutěže se ze začátku sezóny trápili, v posledních týdnech ale najeli na sérii solidních výsledků a na deváté Berany v tabulce z jedenáctého místa ztrácejí pouze tři body. A mohlo být ještě lépe, kdyby svěřenci Lukáše Majera v pondělí dokonali comeback na ledě Vsetína, kde dotahovali tříbrankovou ztrátu, a nakonec prohráli těsně 3:4.

Poprvé pod novým koučem

Miloš Říha mladší do zlínské kabiny přišel v pondělí, před prvním zápasem tak nový trenér stihl jen dva tréninky. “Kluci se mi líbí, na trénincích mají zapálení. Snažíme se dělat kratší a intenzivnější tréninky i s ohledem na to, že kluci za sebou mají dva zápasy v krátké době a ve středu je čeká další,“ říká čtyřicetiletý kouč.

Druhý výjezd na úpatí Jeseníků

Berani se proti Šumperku postaví v této sezóně už potřetí, z toho podruhé na ledě soupeře. Oba dosavadní duely Zlíňané zvládli. V rámci 2. kola Chance ligy v září ze Škoda Areny odvezli tři body za ubojované vítězství 4:2, domácí odveta byla o poznání jednoznačnější záležitostí, když Berani díky hned třem dvojnásobným střelcům Draky smetli 7:1. Tentokrát Berani ale do zápasu nepůjdou v plné síle, proti svému mateřskému klubu si kvůli zranění nezahraje Denis Kindl.

„Musíme změnit nastavení hlavy, abychom to víc prožívali a dávali do toho více energie. Změna nebude jen tak lusknutím prstem, je to běh na delší trať a my musíme tvrdě pracovat.“

Pavel Kubiš, kapitán PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Joshua James Mácha, útočník (20)

Prodlouží posila Draků bodovou sérii?

V českém hokejovém prostředí platí za velkého cestovatele, vždyť během tří měsíců aktuální sezóny stihl nastoupit už za čtyři různé kluby. Po štacích v Olomouci, Jihlavě a Třebíči se Joshua James Mácha vrátil do rodného Šumperka, kde zatím ve třech zápasech nasbíral dva góly a asistenci. Dvacetiletý útočník s kanadskými kořeny byl před pár lety hvězdou dorosteneckých soutěží, v juniorském věku přestoupil do Olomouce, za kterou stihl odehrát tři desítky zápasů v extralize. Nastupoval také za mládežnické reprezentační výběry, v roce 2019 pomohl ke zlaté medaili na Evropském olympijském festivalu mládeže v Sarajevu.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

DRACI PARS ŠUMPERK Chance liga 2022/23 PSG Berani Zlín
11. místo (34 bodů) Umístění v tabulce 9. místo (37 bodů)
8 bodů Posledních 5 zápasů 6 bodů
14,29% (14. místo) Úspěšnost přesilovek 16,83% (9. místo)
71,70% (13. místo) Úspěšnost oslabení 85,48% (4. místo)
187 (10. místo) Bloky 225 (6. místo)
279 Trestné minuty 318
Lukáš Žálčík – 26 bodů (18+8) Nejproduktivnější hráč Jakub Illéš – 16 bodů (5+11)
Ondřej Hrachovský – 11 bodů (5+6) Nejproduktivnější obránce Daniel Gazda – 14 bodů (6+8)
Lukáš Žálčík (18 branek) Nejlepší střelec Antonín Honejsek, Pavel Kubiš (8 branek)
Jiří Průžek (17 asistencí) Nejlepší nahrávač Jakub Illéš (11 asistencí)
Vojtěch Šuhaj (+8) +/- Daniel Gazda (+8)
Daniel Jouza (22) Bloky Pavel Sedláček (27)
Petr Hamalčík (92,10%) Úspěšnost zákroků Daniel Huf (92,51%)
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY