úterý 03. ledna 2023 | Vojtěch Gargulák

První zápas nového roku je tady! Berani ve středu doma vyzvou Litoměřice

Kalendářní rok 2022 je minulostí, nová kapitola historie zlínského hokeje začíná. První řádky do ní napíše středeční utkání 34. kola Chance ligy proti Litoměřicím, které na Zimním stadionu Luďka Čajky vypukne od 17:30. Zopakují Berani domácí vítězství z podzimu a vybojují proti pátému mužstvu tabulky tři body? Vstupenky jsou jako obvykle v prodeji v síti Ticketportal, nebo před utkáním na pokladnách ZS.

Po vánočních svátcích Berani odehráli dva zápasy, v nichž se prezentovali solidními výkony. V domácím utkání s Prostějovem dokázali soupeře porazit vysoko 6:1, o dva dny později na ledě Třebíče ale vyrovnané utkání do vítězného konce nedotáhli a prohráli 2:3. O další bodový zisk se nyní pokusí proti Litoměřicím. Severočeši v poslední době střídají výhry s porážkami, během posledního prosincového týdne nejprve prohráli 3:6 na ledě Šumperku, na což ale zareagovali hladkým domácím vítězstvím 5:0 nad Jihlavou.

Litoměřické venkovní trápení

Severočeši dlouho v Chance lize patřili mezi nejlépe hrající týmy na hřištích soupeřů, v poslední době se ale jejich venkovní forma zhoršila. Z posledních tří výjezdů totiž nepřivezli ani bod, zapsali v nich navíc hrozivé skóre 6:17. Stadionu se nedařilo ani v říjnu ve Zlíně, kde prohrál 1:4, v prosincovém domácím střetnutí si však tři body vzal zpátky, když Berany přehrál 5:2.

Nejistá marodka a šance pro juniory

V uplynulých zápasech Beranům chyběli někteří hráči kvůli drobným zdravotním problémům, díky čemuž příležitost dostala nová jména. V Třebíči si tak svou premiéru v rámci střídavých startů z Vyškova odbyl odchovanec Vlastimil Hefka, do utkání s Litoměřicemi by pak měl naskočit sedmnáctiletý Lukáš Heš, který je nejlepším střelcem juniorské extraligy.

„V Litoměřicích jsem tři sezóny trénoval, takže tamní prostředí znám. Jejich mužstvo vždycky mělo dobrý pohyb a bruslení, což mají dodnes. V posledních letech hrají vysoko, mají kvalitní mužstvo a skvělé výsledky, takže nás čeká těžký soupeř.“

Miloš Říha, hlavní trenér PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Jan Holý, obránce (27)

Přidá produktivní bek další body?

Už třetím rokem je největším tahounem litoměřické obrany sedmadvacetiletý Jan Holý. Ofenzivní bek se prezentuje vysokou produktivitou, a v tabulce kanadského bodování Chance ligy se pohybuje velmi vysoko. Momentálně je druhým nejproduktivnějším obráncem soutěže. Rodák z Plzně na sebe upozornil už v mládežnických letech, kdy si zahrál i za reprezentaci, v dresu mateřského klubu odehrál i dvě desítky zápasů v extralize. Většinu dosavadní kariéry ale strávil v první lize, kde nastupoval také za Slavii, Kadaň a Jihlavu.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

PSG Berani Zlín Chance liga 2022/23 HC Stadion Litoměřice
10. místo (42 bodů) Umístění v tabulce 5. místo (54 bodů)
5 bodů Posledních 5 zápasů 7 bodů
18,03% (7. místo) Úspěšnost přesilovek 24,46% (2. místo)
85,14% (3. místo) Úspěšnost oslabení 84,03% (6. místo)
269 (7. místo) Bloky 412 (1. místo)
370 Trestné minuty 335
Antonín Honejsek – 24 bodů (9+15) Nejproduktivnější hráč Lukáš Válek – 29 bodů (14+15)
Daniel Gazda – 15 bodů (7+8) Nejproduktivnější obránce Jan Holý – 21 bodů (6+15)
Petr Mrázek (12 branek) Nejlepší střelec Filip Kuťák (15 branek)
Antonín Honejsek (15 asistencí) Nejlepší nahrávač Přemysl Svoboda (17 asistencí)
Daniel Gazda, Pavel Kubiš (+9) +/- Jiří Jebavý (+12)
Pavel Sedláček (30) Bloky Jan Výtisk (67)
Daniel Huf (92,39%) Úspěšnost zákroků Tomáš Král (91,57%)
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY