neděle 08. ledna 2023 | Vojtěch Gargulák

V pondělí opět doma! Berani se před svými fanoušky střetnou se Slavií

Nabitý lednový program hokejové Chance ligy pokračuje už v pondělí 36. kolem. Zlínské Berany v jeho rámci čeká třetí vzájemné utkání s pražskou Slavií, kterou v této sezóně už dvakrát porazili. V dobré formě hrající Pražané však v poslední době body příliš nerozdávají a žlutomodré tak na domácím ledě čeká náročná bitva. Přidejte se k hokejistům a podpořte je na cestě ke třem bodům. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal, nebo před utkáním přímo na místě.

Berani v novém roce odehráli dvě typologicky podobná utkání, která v obou případech rozhodovalo až prodloužení. Zatímco ve středu se na Zimním stadionu Luďka Čajky ze dvou bodů radovaly Litoměřice, v sobotu vítězství ve vyrovnaném souboji urvali Zlíňané, o jejichž triumfu 4:3 na ledě Přerova rozhodl v 65. minutě Michal Gago. Dalším soupeřem žlutomodré party bude nyní Slavia, která se v prosinci po dlouhém trápení rozjela a od té doby patří k nejlépe hrajícím týmům v lize. Z posledních šesti zápasů Pražané prohráli jen jeden, od přelomu roku jsou navíc stoprocentní. Nejprve na ledě Frýdku-Místku přetlačili domácí Rysy 2:1, v sobotu pak v domácím prostředí rozcupovali Šumperk 7:2. I díky tomu se Slavia hlásí o slovo v bitvě o play-off, momentálně je v tabulce jedenáctá, jen o skóre za desátými Berany.

Opětovně nalezená forma sešívaných

Slávisté se první polovinou sezóny vyloženě protrápili, chvíli dokonce figurovali až na úplném chvostu prvoligové tabulky. V prosinci ale přišel zlom, paradoxně poté, co klub opustili někteří hráči včetně původně zamýšleného tahouna Vladimíra Růžičky mladšího. Od té doby Slavia válí, z posledních pěti zápasů vytěžila víc bodů pouze stoprocentní Třebíč. Dařit se Pražanům začalo také na stadionech soupeřů, což byla dlouho jejich velká slabina, z posledních dvou výjezdů přivezli tři body.

Zvládnou Berani i třetí vzájemný souboj?

Slavia je jediným týmem, se kterým Berani dosud v této sezóně neztratili ani bod. Dosavadní dvě vzájemné střetnutí se odehrávala ve žlutomodré režii, nejprve v říjnu na Zimním stadionu Luďka Čajky Zlín uspěl 5:2, v listopadové odvetě v pražském Edenu pak Berani zvítězili 4:2.

„Z juniorky do áčka je to samozřejmě skok. Mužský hokej je tvrdší, rychlejší, dohrávají se osobní souboje. Cítím se ale dobře, první zápasy za muže byly v pohodě a doufám, že budu dostávat šance i dál“

Lukáš Heš, útočník PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Edgars Kulda, útočník (28)

Zaboduje bývalý Beran při svém návratu do Zlína?

V červenobílém dresu v pondělí na led Zimního stadionu Luďka Čajky vyjede i řada zlínským fanouškům známých tváří. Jednou z nich je lotyšský útočník Edgars Kulda, kterého Pražané coby posilu pro stagnující mužstvo přivedli v listopadu. A zatím se jim vyplácí, ve dvanácti duelech nasbíral osm bodů za gól a sedm asistencí. Osmadvacetiletý rodák z Rigy v mládí prošel juniorskými soutěžemi v Kanadě, následně se vrátil domů, kde tři sezóny působil v KHL v dresu Dinama. V roce 2018 si jej vyhlédli Berani, v jejichž dresu odehrál jednu sezónu s bilancí 22 bodů. Následně si vyzkoušel nižší soutěže na východě, aktuální sezónu pak zahájil v dánském Esbjergu. Je také zkušeným reprezentantem, s lotyšským národním týmem si zahrál i na mistrovství světa.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

PSG Berani Zlín Chance liga 2022/23 HC Slavia Praha
10. místo (45 bodů) Umístění v tabulce 11. místo (45 bodů)
7 bodů Posledních 5 zápasů 12 bodů
18,60% (7. místo) Úspěšnost přesilovek 17,32% (9. místo)
85,26% (3. místo) Úspěšnost oslabení 71,32% (14. místo)
286 (7. místo) Bloky 363 (2. místo)
390 Trestné minuty 298
Antonín Honejsek – 26 bodů (10+16) Nejproduktivnější hráč Lukáš Žejdl – 21 bodů (11+10)
Daniel Gazda – 18 bodů (8+10) Nejproduktivnější obránce Karel Klikorka – 19 bodů (4+15)
Petr Mrázek (12 branek) Nejlepší střelec Lukáš Žejdl (11 branek)
Antonín Honejsek (16 asistencí) Nejlepší nahrávač Karel Klikorka (15 asistencí)
Daniel Gazda (+10) +/- Jaroslav Brož (+11)
Pavel Sedláček, Jiří Suhrada (31) Bloky Jakub Matyáš (32)
Daniel Huf (92,39%) Úspěšnost zákroků Roman Málek (91,48%)
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY