pátek 03. února 2023 | Vojtěch Gargulák

Před pauzou Berani míří do Prostějova! Uloupí body také na ledě Jestřábů?

Hokejovou Chance ligu čeká poslední kolo před blížící se reprezentační přestávkou. Ve formě hrající zlínští Berani se o osmý tříbodový zisk v řadě pokusí na ledě prostějovských Jestřábů, proti kterým se v tomto ročníku utkají už počtvrté. Podaří se žlutomodrým opět přiblížit elitní šestce? Utkání startuje už v sobotu od 17 hodin.

Berani si nadále užívají vítěznou jízdu, v uplynulém týdnu úspěšně zvládli derby na ledě Vsetína i domácí duel se Sokolovem, kterému dali lekci z efektivity a vyhráli jednoznačně 5:0. Dařilo se ale také jejich soupeřům v boji o šesté místo zaručující přímý postup do čtvrtfinále, a tak Zlíňanům k této pozici stále chybí šest bodů. Jedním z mužstev aktuálně okupujících čtvrtfinálovou jistotu je právě Prostějov, kterému v aktuální tabulce patří čtvrté místo. Sobotní duel tak bude pro Berany o to důležitější. A také bude náročný, Jestřábi totiž v poslední době sbírají body velice konzistentně, naposledy ve středu i díky pětigólovému příspěvku obránců zdolali Jihlavu 6:3.

Porazí Berani Jestřáby potřetí v sezóně?

Zlíňané se s Prostějovem dosud utkali třikrát, z toho dvakrát ze zápasu vyšli vítězně. V listopadu s Hanáky na jejich ledě svedli možná až příliš dramatický souboj, který nakonec zvládli v poměru 6:5 po nájezdech, povánoční střetnutí na Zimním stadionu Luďka Čajky nabídl o poznání jednoznačnější záležitost, když Berani Jestřáby sestřelili 6:1. Na domácím stadionu je ale Prostějov silný, více bodů na svém ledě vybojovala pouze Třebíč. Naposledy to ale svěřencům trenéra Aleše Tottera doma nevyšlo, v pondělí totiž podlehli pardubickému „Béčku“ 4:5 v prodloužení.

O kapku lepší hokej již počtvrté

Během zítřejšího utkání v Prostějově se Beraní rodina už počtvrté zapojí do kampaně O kapku lepší hokej , která pomáhá šířit povědomí o nádorových onemocněních, či problematice poruch krvetvorby u dětských pacientů. Petr Kratochvíl nastoupí ve speciálním dresu s motivem projektu, který si fanoušci následně budou moci vydražit. Výtěžek poputuje na nákup speciálního přístroje, který pomůže vědcům při výzkumu nádorových buněk.

„Na každý zápas se připravujeme stejně, zaměřujeme se především na svou vlastní hru, ale také na konkrétní specifika ve hře soupeře. Samozřejmě naším cílem je pokračovat ve vítězné sérii, uděláme pro to maximum.“

Miloš Říha ml., hlavní trenér PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Jakub Illéš, útočník (27)

Zaboduje produktivní forvard proti bývalému klubu?

V Prostějově momentálně působí hned dva hráči, kteří aktuální sezónu zahájili v dresu Beranů. Vedle obránce Jana Bartka je to také útočník Jakub Illéš, který na Hanou přestoupil v prosinci. A vede si solidně, dosud ve službách Jestřábů posbíral deset bodů z dvanácti zápasů. Odchovanec Vítkovic střídá angažmá poměrně často, od mládežnických let, kdy s mateřským klubem slavil dorostenecký i juniorský extraligový titul, postupně hrál za také Šumperk, Porubu, Havířov, Vsetín, francouzské Nice, Jihlavu, Zlín a právě Prostějov. Coby teenager si epizodně zahrál také za mládežnickou reprezentaci.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

LHK Jestřábi Prostějov Chance liga 2022/23 PSG Berani Zlín
4. místo (75 bodů) Umístění v tabulce 7. místo (66 bodů)
10 bodů Posledních 5 zápasů 15 bodů
17,45% (10. místo) Úspěšnost přesilovek 18,24% (8. místo)
82,50% (7. místo) Úspěšnost oslabení 84,29% (5. místo)
322 (10. místo) Bloky 379 (6. místo)
411 Trestné minuty 474
Tomáš Jáchym – 32 bodů (7+25) Nejproduktivnější hráč Petr Mrázek – 24 bodů (14+10)
Martin Pěnčík – 15 bodů (7+8) Nejproduktivnější obránce Daniel Gazda – 23 bodů (9+14)
David Ostřížek (16 branek) Nejlepší střelec Petr Mrázek (14 branek)
Tomáš Jáchym (25 asistencí) Nejlepší nahrávač Daniel Gazda (14 asistencí)
Aleš Poledna (+15) +/- Daniel Gazda (+17)
Matouš Venkrbec (31) Bloky Jiří Suhrada (42)
Jaroslav Pavelka (91,42%) Úspěšnost zákroků Daniel Huf (92,87%)