pondělí 06. března 2023 | Redakce - marketing

Jan Pravda: „Nová koncepce přinese kvalitní zázemí a hlavně sportovní program"

Po letech ústupu zlínského hokeje z republikové špičky, završeným sestupem z Tipsport extraligy, došlo v průběhu letošní sezony ke změnám ve vedení klubu. Novým generálním manažerem se stal Robert Hamrla. Pozici šéftrenéra mládeže obsadil Zdeněk Sedlák, post manažera mládeže převzal Jan PRAVDA a řízení A týmu si vzal na starost trenér Miloš Říha mladší. Nyní vám přinášíme další obsáhlý rozhovor ze zázemí klubu, tentokrát s novým manažerem mládeže Janem PRAVDOU.

Pane Pravdo, jak se udál Váš příchod do zlínského klubu?
Vše se seběhlo velice rychle. Před Vánoci se mi ozval pan Hamrla a nabídl mi možnost podílet se na rozvoji klubu. My jsme si za Tigers Zlín spolupráci přáli, takže jsme se s kolegy rychle shodli, že do toho půjdeme. Přijal jsem funkci manažera mládeže a od 3. ledna jsem nastoupil.

Co je náplní Vaší práce?
Primárně mám na starosti rozvoj v mládežnických kategoriích, dále pak finance, investice a materiální zabezpečení klubu. Rádi bychom jako nové vedení vrátili zlínskému klubu a jeho příznivcům někdejší slávu, a především hokej na vrcholové úrovni.

O Vašem nástupu se jednalo už dříve, mám pravdu?
Ano, s panem Hamrlou jsme mluvili už před sezonou, nicméně tehdejší vedení nebylo naší vizi nakloněno. Víc bych se k tomu nevracel.

V jaké byl klub kondici, když jste do něj přišli?
Musím říct, že v době, kdy jsem nastupoval, byla situace naprosto katastrofální. A-tým byl v tabulce na 12. příčce, finančně jsme byli v hluboké ztrátě. S majiteli jsme si jednoznačně řekli, že je nezbytné urychleně řešit všechny problémy a neztrácet čas s minulostí, kterou stejně nezměníme. Jasným cílem bylo dovést tým do play-off a snažit se vyřešit finanční situaci.

Jak vypadá situace nyní, dva měsíce po Vašem nástupu?
Chtěl bych poděkovat týmu lidí, kteří do toho s námi v takto těžké situaci šli. S Robertem máme za úkol dát dohromady chod firmy a finance, což se postupně daří. Přináší to samozřejmě nepopulární kroky, které nejsou vždy po chuti všem zúčastněným, ale všichni se teď musíme soustředit a orientovat pouze na výsledek. Zatím jsme stáhli nelichotivou bilanci o více než 60 %.

Věřím, že postup do play-off nám může pomoci minimalizovat zbývající ztrátu i při zachování stávajícího servisu. Taktéž musíme myslet na budoucnost a investice, které pro novou sezónu potřebujeme jako sůl. Potkáváme se s fanoušky, rodiči, hráči, a věřím, že změna přístupu je již viditelná.

Co říkáte na herní projev A-týmu, který se v poslední době zlepšil?
Miloš Říha se Zdeňkem Sedlákem a celým týmem vykřesali naději pro play-off, tým vypadá velice dobře. Z toho mám velkou radost. Společně s Robertem udělali výborné trejdy. Na první pohled nemusely působit až tak zajímavě, nicméně čas ukázal, že noví hráči nalili do týmu potřebnou energii, bojovnost a život. V koncovce základní části se tým dostal do šestky, navíc se fanoušci začali vracet do hlediště, což je náš cíl.

Jak se na změny v klubu dívají sponzoři?
Změny byly přijaty pozitivně. Jak od města a kraje, tak od spolumajitelů a partnerů klubu. Jsem moc rád, že se k nám vrací partneři, kteří v minulosti klub opustili, což ukazuje, že jdeme správným směrem.

Věřím, že se nám letošní deficit podaří vyřešit, čímž nastartujeme novou sezónu, jež bude pro klub zlomová. Důležité je poděkovat městu Zlín a Zlínskému kraji za podporu, kterou nám poskytuje, a samozřejmě všem partnerům a vlastníkům, jež nás podporují a věří v naši vizi.

Jaké jsou tedy plány do budoucna?
Plány jsou velké. Kdo mě zná, ví, že se snažím nestát na místě a hlavním cílem je a bude posunout hokej ve Zlíně zpět na výsluní. A to ve všech kategoriích! Abychom zajistili sportovní stránku, musíme samozřejmě vytvořit úctyhodné zázemí, bez toho to dnes už nejde.

Můžete v základech představit vizi pro mládež?
Hráčům nová koncepce přinese kvalitní zázemí v podobě ubytování, stravování, vybavení, a hlavně sportovní program v profesionálním prostředí propojený se vzděláním. Intenzivně jednáme s dodavateli, partnery, a chceme nakoupit nové moderní vybavení a vyřešit zastaralé zázemí klubu. Pokud vše stihneme a seženeme dostatek prostředků, začneme s renovací po skončení sezóny. Dětem chceme nabídnout zlepšení v oblasti zázemí, jasnou komunikaci a kvalitní tréninkový proces.

Zlín vždy vychovával kvalitní hráče a osobnosti. Je tedy potřeba na tuto tradici navázat. Celý plán pro mládež jsme již představili rodičům u Tigers a v minulém měsíci i všem rodičům Beranů, kteří zamýšlenou koncepci hodnotili pozitivně.

Zmínil jste, že se chystá i spolupráce se sousedními Tigers. Jak bude vypadat?
Koncepce zahrnuje společný nábor, kde je cílem zvýšit aktuální počet dětí z cca. 50 na 100 dětí. V mládežnických kategoriích dojde na základě smlouvy o spolupráci k propojení Beranů s Tigers tak, aby děti hrály co nejvíce. Tzn. že zde budeme mít dva týmy s cca. 15 hráči, kteří se budou rozvíjet pod vedením profesionálních trenérů. Role šéftrenéra se ujal Zdeněk Sedlák, jenž bude vše koordinovat.

Na úrovni akademie dojde ke sloučení těchto týmů. Na základě try-outu budou hráči rozděleni do týmu pro extraligu a nižší ligu. V akademii vytvoříme dvě mužstva, která budou fungovat v systému „A“ tým a „B“ tým. Na základě výkonnosti mohou hráči přecházet i během sezóny, vytvoříme tím potřebnou konkurenci.

V neposlední řadě dojde k úzkému provázání juniorky s A-týmem, což se snažíme realizovat už v probíhající sezoně. Hru za A-tým si již vyzkoušelo 7 juniorů. Chceme, aby se hráči rozehrávali v seniorských kategoriích. Ať už ve Zlíně, nebo případně na farmě ve Vyškově.

Jak to vypadá s mládežnickými trenéry?
Chceme spolupracovat s lidmi, jež chtějí táhnout za jeden provaz. Z toho důvodu zřejmě dojde k určitým změnám. Věříme, že postavíme tým profesionálů, kteří budou brát svou práci jako srdcovou záležitost a nabídnou hráčům maximální podporu.

Důležité je i propojení se studiem…
Ano, vše, co plánujeme, bude fungovat jen za podmínek kvalitního vzdělání, které se snažíme hráčům zabezpečit na základních a středních školách. Nedávno jsme se například podíleli na vytvoření nového zaměření v rámci SPOŠ trenérství a sportovní management. V rámci projektu Univerzity T. Bati se také podílíme na vytvoření nového studijního oboru Sportovní management, který by měl být otevřen již v příštím období.

V neposlední řadě nabídneme řešení v základním vzdělávání a kvalitní zázemí, ubytování, stravování a vybavení, které je dnes v prestižních týmech nutností. Do budoucna plánujeme i sportovní spolupráci s UTB. Univerzitní hokej začíná být v Česku populární.

Jak to nyní vypadá s rekonstrukcí stadionu?
Celková rekonstrukce je bohužel v nedohlednu. Nutně ale potřebujeme opravit a zlepšit podmínky v šatnách mládeže, opravit prostory určené pro off-ice přípravu a regeneraci a samozřejmě kabinu A-týmu. Bohužel jsme mezi sezónami časově velmi omezeni, ale pokud seženeme dostatek prostředků, budeme se snažit udělat maximum možného. Taktéž věřím, že se k nám přidají třeba i další partneři a místní firmy, kteří nám pomůžou výrazně zlepšit podmínky pro sportování. Samozřejmě řešíme také prostory pro fanoušky. Po nezdaru s celkovou rekonstrukcí je však potřeba celý projekt přenastavit a realizovat postupnou cestou v koordinaci s vlastníkem.

Chtěl byste něco doplnit na závěr?
Důležité je poděkovat městu Zlín a Zlínskému kraji za podporu, jež nám poskytuje a samozřejmě všem partnerům a vlastníkům klubu, kteří nám pomáhají a věří v naši vizi. Určitě bych rád vyzdvihl, že vytyčených cílů bychom nemohli dosáhnout bez podpory místních firem. Rád bych proto využil této příležitosti k oslovení hokejových nadšenců z řad podnikatelů, aby svoji pozornost upřeli stejným směrem a pomohli nám do Zlína vrátit extraligové časy a mnoho odchovanců na reprezentační úrovni.

Za vedení klubu mohu garantovat, že budeme maximálně transparentní a budeme budovat dobré jméno klubu, aby každý fanoušek mohl být hrdý na svůj tým a značku Berani Zlín.

V případě, že byste rádi podpořili klub Berani Zlín, můžete využít kontaktu na manažera mládeže Jana Pravdu (pravda@beranizlin.cz) nebo generálního manažera Roberta Hamrlu (hamrla@beranizlin.cz).