pátek 31. března 2023 | Redakce

Legendární finále se vrací! Boj o baráž Berani zahájí o víkendu na vsetínském Lapači

Vrchol prvoligové sezóny je tady. Po turbulentním ročníku plném zvratů a dramatických momentů zůstaly ve hře o postup do baráže o extraligu poslední dvě mužstva. Odvěcí rivalové ze Zlína a Vsetína, jejichž stadiony jsou od sebe vzdáleny jen pár desítek kilometrů, se po čtyřiadvaceti letech opět potkají v prestižní finálové sérii. Tentokrát sice o patro níže, o to více vypjatý boj plný emocí na ledě i v hledišti lze očekávat. Finálové souboje vypuknou dvěma zápasy na vsetínském Lapači už tento víkend, sobotní utkání bude navíc od 17 hodin vysílat kanál ČT Sport.

Síly by na obou stranách měly být před začátkem série vyrovnané. Oba rivalové totiž v play-off dosud odehráli devět zápasů, nastříleli 22 branek a 18 jich inkasovali. Berani zdolali silná mužstva Poruby a Třebíče, Valaši pak uspěli v repríze loňského finále s Jihlavou a následně v semifinále ustáli také těsný boj s Prostějovem. O postup do baráže si to tak oba regionální kluby rozdají v atraktivním finále, jenž na obou stadionech slibuje strhující atmosféru, která v prvoligové historii nemá obdoby.

Velké regionální finále po 24 letech

Strhující atmosféra velkého finále dá fanouškům připomenout legendární souboje z devadesátých let, kdy se rivalové hned dvakrát v přímých sériích (1995 a 1999) prali o extraligový titul. Úspěšnější tehdy byli v obou případech Valaši, i to tak může nyní Beranům dát extra motivaci v sérii letošní. Novodobá historie derby se začala psát v aktuální sezóně, ve které si oba kluby prošly hlubokými krizemi i spanilými vítěznými jízdami. Oba kluby v jejím průběhu vyměnily trenérské štáby a posílily svá mužstva, která potvrdila roli favoritů a právem to dotáhla až do finále. To odstartují dva víkendové duely na Lapači, kde se vzájemný souboj odehrál naposledy na konci ledna. Uspěli v něm tehdy Berani, kteří na ledě rivala zvítězili 3:2.

První duel před televizními kamerami

Oproti předchozím sériím bude počet hostujících fanoušků na stadionech omezen, na Lapači tak Berany bude moci podpořit jen přibližně 140 žlutomodrých příznivců. Ostatní budou moci minimálně první utkání sledovat živě na kanálu ČT Sport, který odvysílá sobotní duel od 17 hodin.

„Bude to třaskavé derby, což je vždycky velmi specifické. Z herního pohledu očekávám něco úplně jiného, než bylo v semifinále. Vsetín hraje mnohem ofenzivnějším stylem, mají spoustu silných individualit. Těším se na atmosféru, uděláme maximum pro to, abychom to urvali.“

Miloš Říha ml., hlavní trenér PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Miroslav Holec, útočník (35)

Ubrání Berani produktivní vsetínskou posilu?

V kádru Vsetína působí teprve krátce, přesto v play-off patří k jeho největším zbraním. Pětatřicetiletý forvard Miroslav Holec na Valašsko přišel na konci přestupního období z Třebíče a od té doby ve žlutozeleném dresu sbírá více než bod na zápas. Před finálovou sérií tak jednoznačně patří mezi hráče, na které si Berani budou muset dát pozor. Zkušený útočník se narodil v Písku, na kontě má přes 5 stovek extraligových startů za Slavii, Kometu, Plzeň, Olomouc a České Budějovice.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

PSG Berani Zlín Chance liga 2022/23 VHK ROBE Vsetín
9 Zápasů v play-off 9
22 Vstřelených branek 22
21,62% Úspěšnost přesilovek 12,12%
87,23% Úspěšnost oslabení 73,33%
118 Bloky 98
148 Trestné minuty 105
Denis Kindl – 10 bodů (2+8) Nejproduktivnější hráč Miroslav Holec – 9 bodů (3+6)
Daniel Gazda – 5 bodů (1+4) Nejproduktivnější obránce Ondřej Smetana – 4 body (2+2)
Petr Kratochvíl, Petr Mrázek (3 branky) Nejlepší střelec Miroslav Holec, Pavel Klhůfek, Roman Půček (3 branky)
Denis Kindl (8 asistencí) Nejlepší nahrávač Miroslav Holec (6 asistencí)
Denis Kindl, Jakub Husa (+4) +/- Pavel Klhůfek (+7)
Daniel Gazda (23) Bloky Ondřej Smetana (15)
Daniel Huf (94,65%) Úspěšnost zákroků Maksim Zhukov (92,86%)