sobota 15. dubna 2023 | Redakce

Startuje baráž o extraligu! První dva zápasy sehrají Berani na ledě Kladna

Necelý týden po oslavách vítězství ve finále Chance ligy nad Vsetínem se zlínští Berani vracejí do akce. Po veledlouhé sezóně je čeká poslední, zato však ta úplně nejdůležitější série. Baráž o návrat mezi českou hokejovou elitu svěřenci Miloše Říhy zahájí už v neděli, kdy od 16 hodin nastoupí na nově zrekonstruovaném stadionu kladenských Rytířů. Druhý duel je na programu v pondělí od 18 hodin.

Finálové drama Berani zvládli, poprvé v historii v play-off vyhráli sérii proti rivalovi ze Vsetína a navzdory turbulentnímu průběhu sezóny zvedli nad hlavu pohár pro vítěze Chance ligy. Tím však splnili pouze první část mise tohoto ročníku. Touto misí je totiž okamžitý návrat do extraligy, o který se Zlíňané pokusí v následujících dnech. V cestě jim bude stát poslední tým tabulky nejvyšší soutěže, kterým v uplynulé sezóně byli Rytíři z Kladna. Ti soutěžní zápas odehráli naposledy před dlouhými šesti týdny, na přípravu na baráž tak měli o poznání více času. Berani však nevyjeli ze zápasového tempa a po třech náročných sériích jsou odhodlaní zaútočit na triumf také v té čtvrté. Obě úvodní barážová utkání budou moci fanoušci sledovat živě, nedělní zápas bude vysílat stanice O2 TV Sport, pondělní duel pak nabídne kanál ČT Sport.

Rytíři po roce opět v baráži

Kladno svou extraligovou příslušnost musí v boji proti nejlepšímu celku Chance ligy hájit podruhé v řadě. Před rokem to Rytíři zvládli, sérii s Jihlavou ale neopanovali zdaleka tak suverénně jak by se podle výsledků mohlo zdát. Většina zápasů totiž nabídla vyrovnaný průběh, Kladenští však v koncovce prokázali zkušenosti a Duklu porazili 4:1 na zápasy. Tentokrát se navíc Rytíři budou moci opřít o ryze domácí prostředí. Zatímco v minulé sezóně se totiž během rekonstrukce svého stadionu museli spokojit s azylem v Chomutově, aktuální sezónu už načali opět na ČEZ stadionu, který dostal novou střechu a zmodernizovalo se také zázemí.

Šestitýdenní příprava na souboj s Berany

Ani modernější domácí prostředí ale Středočechy nezachránilo od další výsledkově protrápené sezóny. V extralize se Rytíři sice občasně blýskli dobrými výsledky, v konečném důsledku se však ze dna tabulky neodlepili. Poslední ostrý zápas však zvládli, když před svými fanoušky porazili Karlovy Vary 5:4. Následovala více než měsíční přestávka, během které mužstvo hrajícího majitele Jaromíra Jágra kromě tréninkových a regeneračních soustředění absolvovalo také čtyři přípravné duely proti soupeřům ze Chance ligy. A hned v tom prvním Rytíři utrpěli pořádný šok, když na ledě Kolína prohráli 2:5. V odvetě už ale Kozly skolili 4:3 a následně v gólově bohatých duelech porazili pardubický „B“ tým 6:4 a 8:4.

„Baráž je úplně jiná soutěž. Čeká nás těžký soupeř, který má spoustu kvalitních hráčů včetně několika legend. My ale uděláme všechno proto, abychom tým připravili tak, aby mohl uspět.“

Miloš Říha, hlavní trenér PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Tomáš Plekanec, útočník (40)

Zachrání zkušení lídři v Kladně extraligu?

Jádro kladenského mužstva tvoří zkušení veteráni, kteří i v pokročilém věku stále patří mezi top hráče v rámci české nejvyšší ligy. Jednoznačně nejvýraznějším z nich byl také v uplynulé sezóně Tomáš Plekanec, který s 49 kanadskými body obsadil třetí místo v tabulce produktivity celé soutěže. Čtyřicetiletý forvard, který ve své kariéře nasbíral přes tisícovku startů v NHL či tři medaile z mistrovství světa, tak i před baráží bude obávanou hrozbou, na kterou si obrana Beranů bude muset dávat velký pozor. Velmi platný je také při vhazování, těch totiž během sezóny vyhrál suverénně nejvíc ze všech extraligových centrů.


Statistiky soupeře v aktuální sezóně

Sezóna 2022/23 Rytíři Kladno
Odehraných zápasů 52
Vstřelených branek 122
Inkasovaných branek 179
Úspěšnost přesilovek 17,39% (10. místo)
Úspěšnost oslabení 76,02% (14. místo)
Radegast Index 741 (14. místo)
Trestné minuty 516
Nejproduktivnější hráč Tomáš Plekanec – 49 bodů (16+33)
Nejproduktivnější obránce Jake Dotchin – 25 bodů (7+18)
Nejlepší střelec Tomáš Plekanec, Adam Kubík (16 branek)
Nejlepší nahrávač Tomáš Plekanec (33 asistencí)
+/- Jakub Klepiš (+2)
Bloky Ondřej Slováček (75)
Úspěšnost zákroků Adam Brízgala (90,43%)