úterý 23. dubna 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Trenér PSG Zlín Rostislav Vlach: Nepočítali jsme s tak velkým úspěchem

Zlínští hokejisté sahali po vítězství v základní části Tipsport extraligy po triumfu i v play off. Postupně vyřadili silné týmy Vítkovic a Třince a ve finálové sérii byli jen krůček od druhého mistrovského titulu v historii zlínského hokeje. Nakonec rozhodl v závěru druhého prodloužení kapitán Plzně Martin Straka. Soubor Čajánka a spol. sužovaný řadou zraněných hráčů bojoval neúnavně do poslední chvíle o extraligový titul. Rozhodující sedmý duel nabídl mimořádnou podívanou, nejdelší finále hokejové extraligy s mimořádným puncem vysoké kvality. „Sezona byla velmi úspěšná. Porážka v druhém prodloužení rozhodující sedmé bitvy nás samozřejmě mrzí, ale celou sezonu hodnotíme velmi kladně. Do půlnoci jsme smutnili, poté jsme slavili velký úspěch,“ pověděl Rostislav Vlach, první trenér PSG Zlín.

Nejvyrovnanější finále hokejové extraligy rozhodl až závěr druhého prodloužení. Zlatý gól pro plzeňské Indiány vstřelil v 97. minutě plzeňský kapitán a majitel týmu Martin Straka. „Sedmá bitva byla vyrovnaná z obou stran. Soupeř třikrát vedl, zatímco my jsme vždycky dorovnali stav. V úvodním prodloužení jsme měli více šancí, bohužel nám to tam nespadlo. Poté už to bylo o štěstí, které nakonec přálo Plzni,“ řekl úspěšný zlínský kouč.

Zimní stadion Luďka Čajky explodoval deset vteřin před koncem třetí třetiny. Plzeň byla v té době krůček od mistrovského titulu, ale trenér Rostislav Vlach při vyloučení Jana Kováře sáhl k power play a při přesilovce šest na čtyři prostřelil brankáře Marka Mazance Filip Čech. Zlín měl na dosah druhý extraligový titul na začátku prodloužení. Zdeněk Okál se mohl zapsat mezi nesmrtelné a po předchozích postupových gólech měl na hokejce zlatý gól. Bohužel netrefil po bekhendové střele prázdnou bránu Plzně. „Ve třetí třetině jel Zdeněk Okál sám na brankáře a v prodloužení mohl rozhodnout. Kdyby to trochu podržel, tak myslím, že bylo rozhodnuto již na začátku prodloužení. Možná je to dané i věkem, přece jen je Zdeněk ještě mladý kluk. Zkušený hráč by to zakončil zřejmě jinak,“ uvedl Rostislav Vlach.

Zlínský hokej se odrazil už během základní části k parádní sezoně, mužstvo neprohrálo více než tři zápasy v řadě a první mimořádný úspěch slavilo ziskem Prezidentského poháru. „Sezona byla celkově úspěšná. Získali jsme Prezidentský pohár, což jsme nečekali. Play off se nám vydařilo, je potom smutné, když se dostanete do finále a prohrajete ho až ve druhém prodloužení,“ zamyslel se zlínský trenér.

Rostislav Vlach získal jako aktivní hokejista celkem osm mistrovských titulů, nyní byl velmi blízko tomu premiérovému v pozici hlavního kouče. „Nepočítali jsme s tak velkým úspěchem. V první řadě jsme se chtěli dostat do play off a nakonec jsme vyhráli celou základní část. V play off jsme postoupili dále než jsme doufali.“

Trenér Rostislav Vlach gratuluje k extraligovému titulu svému protějšku Milanu Razýmovi z Plzně.

Extraligová sezona 2012/2013 je uzavřena a za pár týdnů již začne příprava na další. Ta právě končící byla nejdelší sezonou pro zlínský hokej, nicméně již 13. května začne ta nastávající. „Doufám, že nás nechytne finálová kocovina. Nachystáme se na příští sezonu, abychom opět postoupili do finále a udělali poslední krůček, který nám letos nevyšel. Základem opět bude postup do vyřazovacích bojů play off. Mužstvo se příliš nezmění, i když někteří hráči odejdou. Jádro týmu zůstane pohromadě a každopádně máme na čem stavět,“ upřesnil Rostislav Vlach. 

Do hokejového důchodu odchází Martin Hamrlík, který začátkem května oslaví kulaté čtyřicetiny. „Některým hráčům končí smlouvy, téměř většinu hráčského kádru máme pod smlouvou. U dalších hráčů budeme jednat jako například s gólmanem Jakubem Sedláčkem. Uvidíme, jak se rozhodne obránce Tomáš Linhart  a zda Petr Čajánek bude pokračovat v úspěšné kariéře,“ uzavřel zlínský trenér.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY