pátek 28. dubna 2023 | Redakce - marketing

170 hráčů se zúčastnilo try-outu do týmu 9. třídy, dorostu a juniorů

Nezvyklý začátek mládežnické sezóny u zlínských Beranů. Nové vedení zlínské mládeže přichází se zásadními změnami v rámci akademických ročníků! Všechny kategorie budou mít od letošní sezóny dva týmy, které budou velmi úzce propojeny. Cílem je nejen příprava hokejistů do prvoligového A-týmu, ale také rozvoj ledního hokeje ve Zlínském kraji. Jedním z prvních kroků byl nábor pomocí try-outu ve věkové kategorii juniorů, dorostenců a hráčů 9. třídy. Všechny tyto kategorie hrají ve Zlíně extraligu.

Try-outu se 18. a 19. dubna zúčastnilo cca. 170 hráčů ve třech kategoriích. Svými výkony se snažili zaujmout trenéry pod vedením šéftrenéra mládeže Zdeňka Sedláka a také manažera mládeže Jana Pravdy, který nám poskytl bližší informace o následující sezoně.

Pane Pravdo, jak hodnotíte try-out a co je důvodem k zakládání B-týmu?

Jsme moc rádi, že se try-outu účastnilo tolik hráčů a byli jsme mile překvapeni, že dorazili prakticky ze všech koutů ČR i ze zahraničí. Try-out splnil svůj účel a jsme za něj moc rádi. Při vstupu do dorostu, později i v juniorech, je poměrně velké síto a hodně hráčů s hokejem skončí. Výkonnost hráčů se v tomto věku těžko posuzuje. Například tento rok může na sebe v juniorce narazit hráč 2006 a 2003, což je rozdíl 4 let v jedné kategorii. S přihlédnutím k biologickému vývoji hráčů je pak velice těžké probojovat se do A-týmu juniorů a hodně hráčů končí nebo mění svá angažmá.
Jen loni, kdy byla juniorka pro 3 ročníky, odešlo přes 150 hráčů (ročníku 2005) do zahraničí. Letošní změny tomu vůbec nepomůžou a obávám se, že z ročníku 2006 odejde opět velké procento hráčů. Místo toho, abychom jim nabízeli šanci v ČR a nechali je dospět u nás, s hokejem končí nebo odcházejí pryč.

V dnešním dorostu a juniorce hráči dospívají a je velice obtížné říct, že z nich bude, nebo nebude dobrý hráč.
V minulosti bylo běžné i ve Zlíně mít béčkové týmy a prošli si jimi i dnešní legendy nebo úspěšní hráči zlínského hokeje. Navíc byl systém mladšího a staršího dorostu, potom juniorka, což navazuje na systém, který je prakticky ve všech světových hokejových velmocích běžný (kategorie U16, U18, U20 - např.: Finsko, Švédsko, USA). Musíme se tedy dívat dopředu, ale zároveň vyhodnocovat to, co v minulosti dávalo smysl a fungovalo. Na tyto změny pochopitelně navazuje aktuální situace v našem kraji. Extraliga se hraje ve Zlíně, první liga jen ve Vsetíně, který chce zároveň postoupit, takže má kádr nabitý a těžko dostupný pro další hráče v kraji. My jsme aktuálně posílali hráče až do Břeclavi, což je pro hodně hráčů časově náročné, například v návaznosti na školu.


Jaké soutěže budou jednotlivé ročníky hrát?

Jsme velice rádi, že všechny tři hlavní ročníky (9. třída, dorost, junioři) hrají extraligu, což je pro klub zcela zásadní. V rámci B týmů (dorost, junioři) začínáme v regionálních ligách (třetí úroveň) a chceme v následující sezóně postoupit a přivést do Zlína první ligu. 9. třída je dvoustupňová, čímž je to jednodušší. V rámci Tigers jsme se snažili poslední dva roky v dorostu postoupit. Bohužel, i když jsme z celkových 39. zápasů prohráli jen 6, stejně jsme neprošli přes baráž a moc dobře víme, jak je těžké postoupit. Příští rok by snad měl být přímý postup a sestup, čímž se zvyšuje šance. Proto nechceme na nic čekat a chceme připravit opravdu silné týmy, kteří se budou snažit cíl splnit.

Budou hráči přestupovat mezi jednotlivými kategoriemi?

Ano, takový je náš aktuální cíl. Sjednotili jsme akademii Beranů a Tigers, pro hráče budujeme silné zázemí s kvalitním tréninkem. Věříme, že hráčům nabídneme opravdu kvalitní program, aby ve Zlíně zůstávali a rozvíjeli se jak v hokeji, tak i ve vzdělání, které máme na klub navázané v podobě základní, střední školy a nyní nově již i na univerzitě.

Dá se tedy očekávat, že B týmy budou pro hráče, kteří v dané kategorii působí prvním rokem. Neuškodí to ostatním klubům z regionu, kam Berani v minulosti posílali tyto hráče na výpomoc?

Neřekl bych, že jim to uškodí. Přetlak hráčů v uplynulém try-outu byl obrovský, v každé kategorii bylo okolo šedesáti hráčů. My jsme z nich schopni vybrat jen přibližně polovinu, což znamená, že dalších 30 hráčů bude hledat angažmá v jiném regionálním klubu. S představiteli klubů ve Zlínském kraji se plánujeme sejít v květnu a chceme společně nastavit takový systém, abychom jako kraj dokázali obstát a podařilo se nám společně vychovávat mnoho talentů.

V minulosti přitom z našeho kraje hrály seniorskou i juniorskou nejvyšší soutěž hned dva kluby. Dnes v extralize mužů není ani jeden a mezi juniory a dorostem pouze Zlín. Není to poněkud negativní vizitka celého kraje?

Bohužel je tato bilance nelichotivá. Nicméně do klubu jsme přišli v lednu a je naším hlavním cílem to změnit. Dlouhodobě se nám ani na olympiádách dětí a mládeže moc nedaří, náš kraj a kluby to dost poškozuje. Je tedy potřeba změnit přístup. Nabídnout klubům v kraji propracovanější systém, aby měli ze změn všichni nějaký benefit. V mládežnických soutěžích máme v kraji jen jeden klub v extralize, jeden v první lize, ostatní hrají jen regionální úroveň. Chtěli bychom dosáhnout minimálně toho, aby bylo víc klubů z okolí v první lize, ne-li i v extralize. Pomůže to ke zvýšení konkurenci, přiláká do kraje víc skvělých hráčů, kteří budou posouvat i naše odchovance. Každopádně to nepůjde hned a jak se říká, každý musí začít u sebe. Věříme tedy, že nejdříve vybudujeme silnou Zlínskou akademii. A pokud budou mít kluby v kraji zájem, budeme chtít úzce spolupracovat a postupně systém měnit tak, aby to přineslo zlepšení a kýžený efekt pro všechny.