středa 28. června 2023 | Redakce - marketing

Jan Pravda: ˝Tým má velkou kvalitu, ale stále vidíme místa, kde posílit˝

Posledních sedm měsíců ve zlínském hokeji se jeví jako velmi hektických. Od předposlední příčky až po krásné chvíle v průběhu play-off Chance ligy završené ziskem poháru pro vítěze po nervy drásajícím prodloužení se Vsetínem a vyvrcholením v baráži. O události v této době se staral tým okolo Roberta Hamrly, v němž velmi důležitou úlohu měl i nový generální manažer klubu Jan PRAVDA, který měl funkci manažera mládeže.

„Cíl zůstává stejný. Vrátit Berany do soutěže, do které historicky patří. K tomu je kromě sportovních výsledků potřeba posunout organizaci klubu a zazemí ve kterém hokejisté sportují.“

Jan Pravda, generální manažer

Dobrý den, pane Pravdo. Byl jste jmenovaný do pozice generálního manažera, jak to vnímáte?
Velice si Vážím práce Roberta, který pro klub odvedl kus skvělé práce, ale bohužel události z posledních dnů nebyly pro klub zrovna příznivé a mrzí mě, že k této situaci došlo. V uplynulých osmi měsících jsme v našem týmu lidí v čele s Robertem dělali strategická rozhodnutí převážně společně a vyústily ve velmi pozitivní konec sezóny, takže bylo nasnadě pokračovat v rozdělané práci. Majitelé problematiku vyhodnotili stejně, takže jsme využili termínu svolané konference spolku a valné hromady společnosti a problém rychle vyřešili. Šlo především o rychlost, protože jsme nechtěli nikterak paralyzovat klub, protože nyní probíhající akce a projekty je důležité včas a úspěšně dokončit.

Co mužem tedy očekávat v budoucnu pod vašim vedením…
Významnou změnou prochází aktuálně celá mládež. Přivedli jsme do klubu mnoho nových tváří, vytvořili jsme nové „B“ týmy v akademii, reprezentační buňku, došlo k propojení s Tigers a připravujeme společný nábor do hokeje. Pro hráče chystáme nové zázemí, stravovaní, zajišťujeme ubytování a v neposlední řadě se podílíme na vytvoření Sportovní akademie - střední škola (SPOŠ) se zaměřením na sportovní management a trenérství s propojením na nově připravovaný obor na vysoké škole (UTB) sportovní management. Jedná se tedy o ucelený koncept výchovy mladých lidí - hokejistů. Pro hlavní kategorii A-týmu je potřeba hlavně vytvořit zázemí. Zimní stadion je bohužel ve velice zastaralém stavu a pokud chceme pomýšlet na extraligu je potřeba změn v zázemí. S hlavním trenérem je pak potřeba sledovat trh s hráči a analyzovat aktuální formu stávajícího kádru. Celý tým (hráči, trenéři) vypadá velice soudržně a věřím, že budou mít velkou motivaci ke splnění cíle.

Jak vnímáte aktuálně tým na sezony 2023/24?
Já bezpochyby věřím hráčům i realizačnímu týmu. Určitě má tým velkou kvalitu, ale stále vidíme místa, kde by bylo dobré něco posílit, na druhou stranu nás netlačí bota z pozice startu ligy. Trh s hráči neustále sondujeme a hledáme vhodné hráče. Věřím, že do startu ještě nějaké zajímavé tváře přivedeme.

Hráčům tento týden končí suchá příprava, jste s ní spokojeni?
Pravidelně přípravu konzultujeme s trenérským týmem a musím říci, že si tým chválí. Kluci zvládli velmi dobře tuto náročnou část přípravy, která vrcholila na soustředění v Čeladné. Zažili spoustu dřiny, ale i zábavy a věřím, že se to projeví i na ledě. V pátek můžete přijít podpořit tým na fotbalový zápas s SK Jaroslavice v 16h.

Říkal jste, že fanoušci jsou důležitým článkem koloběhu u zdravého klubu…
Ano, viděli jsme to hlavně v závěru soutěže, kdy byli naši fanoušci famózní a pomohli hráčům a celému klubu k výsledku, kterého jsme společně dosáhli. Pevně věřím, že jsme fanoušky navnadili na start nové sezóny a projeví se to v návštěvnosti hned od začátku sezóny. Projev chuti a vůle fanoušků vnímáme i v aktuálním prodeji permanentek, kde jsme zatím spokojení. Věříme, že se nám podaří zvednou průměr v zápasech na cca. 4 tisíce, to by byla určitě významná vzpruha a podpora k tažení za extraligou. Každý fanoušek je velice vítán a může tedy zakoupením permanentky přiložit ruku k dílu. Od prvního července začíná on-line prodej permanentek, tak se může každý přidat!

Pro fanoušky připravujete několik projektů, již nyní je v běhu rekonstrukce restaurace…
Aktuálně běží celkem 5 staveb na stadionech a ano, stavební práce u klubové restaurace jsou již v pokročilé fázi. Chceme z ní vybudovat restauraci, která bude přístupná hráčům všech kategorií, vedle toho také zaměstnancům klubu. Pro fanoušky bude otevřena v průběhu zápasů a turnajů. Velkou novinkou bude zasklený balkón s výhledem na ledovou plochu. Na celou změnu máme něco málo přes měsíc, ale věřím že se vše včas podaří.

Jaké další práce probíhají na stadionu?
y rámci změny provozovatele stadionu, kterým se nově stala městská společnost STEZA, probíhá řada rekonstrukcí v prostorách celé budovy. Zásadní je zejména rekonstrukce střechy a kanalizace, která dosud byla v katastrofálním stavu. Ve spojení s rekonstrukcí kanalizace dojde také k opravám toalet pro diváky.
Obecně vidím jako nutnost zlepšit podmínky pro hráče. Je to pro ně pracovní prostředí a mělo by být na úrovni, aby jejich výkony mohli růst. Pro letní přípravu jsme nově vybavili posilovnu. Dohodli jsme se s partnery, že postupně zrekonstruujeme i celé tréninkové zázemí, posilovnu, sály, skatemill, venkovní střílnu a rozšíříme i obchodní plochu.
Kompletní rekonstrukcí prochází kabina A-mužstva na Zimním stadionu Luďka Čajky. Ta odstartovala komplexní demolicí v takzvané „mokré zóně“, neboli zázemí pro wellness a regeneraci, které v neměnné podobě fungovalo dlouhou řadu let. Hráči budou mít nově k dispozici vířivé vany, ochlazovací bazénky, saunu, kryokomoru. Samotná kabina dostane nový nábytek a vybavení k tréninku.
Novou podobu bude mít také kabina hostů, kde rovněž dojde k modernizaci sprch a toalet, podle nových kritérií ČSLH v ní budou mít samostatnou kabinu také trenéři. Všechny tyto rekonstrukce probíhají tak, aby zázemí splňovalo podmínky pro účast v Tipsport Extralize.
V neposlední řadě připravujeme nové zázemí pro fanoušky ve fanzóně na parkovišti před ZSLČ a věříme, že se nám podaří časově stihnout a vyřešit i některé z bufetů, které bychom chtěli v první fázi rozšířit abychom vytvořili důstojnější prodejní plochu a zázemí.
Upřímně ukrojili jsme si obrovský krajíc, protože vše výše zmíněné musíme stihnout do konce července, ale cítím ze všech partnerů, že chtějí klubu opravdu pomoci a snaží se ze všech sil. Moc děkujeme společnostem Steza, Navláčil, Manag a dalším, kteří se podílejí na stavebních úpravách a věříme, že výše zmíněné rekonstrukce pomohou přivodit úžasnou atmosféru, kterou jsme viděli na konci minulé sezóny.