středa 01. listopadu 2023 | Adam Čuba

Tomáše Mikela čeká prestižní turnaj v Kanadě: „Moc se těším, jedeme tam udělat úspěch. Start za Áčko byl splněný sen“

Náš obránce Tomáš Mikel odjíždí s reprezentační sedmnáctkou na prestižní WHC do Kanady. Mladý obránce chce splatit důvěru trenérů a pomoct Národnímu týmu k dosažení úspěchu, v rozhovoru mluví i o výkonech juniorky nebo startu v A týmu Beranů.

Tomáši, jak bys na úvod zhodnotil dosavadní průběh sezony?

Mám toho za sebou už hodně. Přípravu jsem absolvoval s juniorkou, pak jsem odjel na nároďák a když jsem se vrátil, tak jsem se zapojil do přípravy s A týmem. Odehrál jsem pár zápasů, řekl bych, že jsem obstál.

Co říkáš na výsledky juniorky?

Start sezony se nám úplně nepovedl. Máme určitě na víc, ještě se zkoušíme dostat nahoru. Zůstávám optimistický, ale soustředit se musíme i na další fázi sezony, body se tam nulují. Chceme nejdříve postoupit do předkola, pak se uvidí.

Herně to ale není úplně špatné, že?

Hodně zápasů rozhodla naše nedisciplinovanost. Ty týmy jsou kvalitní, využívají přesilovky. Je to možná i nějaké uspokojení, s Jihlavou jsme třeba ztratili vedení 3:0. To se nesmí stávat... Taky nám chybí góly, vzít za to musí víc kluků, včetně nás obránců. Přitom třeba vstupy do zápasů máme dobré.

S osobními výkony můžeš být celkem spokojený, ne?

Na začátku sezony tam bylo zranění, musel jsem se do toho dostat. Ale řekl bych, že hraju tak jak mám. Samozřejmě, mohlo by to být i lepší.

Už máš za sebou i start v Chance lize, nastoupil jsi ve Znojmě. Jaký pro tebe by start v Áčku Beranů?

Jsem moc vděčný za šanci, vážím si toho. Dostal jsem i dost prostoru, hrál jsem hodně minut. Výkon ale mohl být lepší, hned v prvním střídání jsme dostali góla, to není úplně snové první střídání. Ty chyby většinou plynuly z nervozity, to musím odstranit. Ale jak říkám, za ten start jsem moc rád.

Pravidelně také jezdíš na srazy Národního týmu do 17 let.

Jsem strašně rád za ten prostor co dostávám, snažím se to co nejlépe splácet. Naposledy v Chomutově jsem třeba hrál všechno, přesilovky, oslabení. Reprezentovat je pro mě čest. Navíc jsme dobrá parta, kluky na nároďáku vždycky rád vidím.

World Hockey Challenge, turnaj, na který se teď chystáš by měl být ze všech turnajů sedmnáctky asi nejprestižnější, že?

Ano, je to vrchol sezony. Moc se těším, bude to super srovnání, uvidíme, jak na tom jsme v porovnání s těmi nejlepšími. Nejedeme tam pro poslední místo, jedeme udělat úspěch. Chceme ukázat, že na to máme.

Dá se to označit třeba jako vrchol tvé dosavadní kariéry?

Jo, vrchol reprezentační kariéry určitě. Ale můj sen byl vždycky hrát za Áčko Zlína, to je pro mě minimálně stejně důležité.

Co na to říkají kluci v kabině? Předpokládám, že ti do přejí.

Kluci jsou rádi, doufám, že mi to přejou (úsměv). Je fajn, že teď bude reprezentační přestávka a ve Zlíně budu chybět jenom na dva zápasy.

V reprezentaci jsi dal zatím dva góly. Jaký je to pocit, skórovat za Národní tým?

Samozřejmě skvělý. První jsem dal loni, hned na mojí premiérové akci. Ten druhý teď ve Švýcarsku, dokonce v prodloužení. Dva góly jsou hezké, ale snad jich bude víc.

* První zápas Česka na WHC můžete sledovat už dnes 2.11 od 16:00, Národní tým vyzve výběr Canada White.