pátek 29. března 2024 | Adam Čuba

Preview: Zápas číslo 7 je tu! Zítra se v Litoměřicích rozhodne o postupujícím do finále

Den D je pro naše hokejisty tady, už zítra vyzvou v rozhodujícím sedmém semifinále Litoměřice, vítěz bere vše – postupuje do finále a vyzve Vsetín v boji o extraligovou baráž. Klíčový zápas začíná v litoměřické Kalich Aréně v 17:00.

Berani museli vyhrát už včera, když doma čelili litoměřickému mečbolu. Kritickou situaci zlínští hokejisté ustáli, podali nejlepší semifinálový výkon a zvítězili 2:0, přičemž Daniel Huf se poprvé v play off blýskl čistým kontem a Petr Holík zazářil gólem a nahrávkou. „Dnes bylo jedno jak to uhrajeme, ukázali jsme velkou bojovnost a vynutili jsme si ten sedmý duel, přesně to jsme chtěli,“ hodnotil po utkání právě hrdina Holík.

Času na odpočinek nyní není mnoho, Berani už vyrazili do Litoměřic tady je zítra od 17:00 čeká zápas číslo 7! „Přesně takhle jako včera musíme hrát, tuhle tvrdou hru. Máme tady velké kluky, řezali jsme je, a to dnes rozhodlo,“ pochvaluje si výhru Dan Huf.

„V Litoměřicích do toho musíme jít s vítěznou mentalitou, nesmíme se bát hrát a nesmíme se bát vyhrát. Musíme hrát do těla, obětavě a doufat, že to tam zvládneme. Chceme vyhrát a s tím tam jedeme,“ burcuje před utkáním Petr Holík.

Berani versus zápas číslo 7

Berani mají za poslední dekádu tři zkušenosti se zápasem, který se hrál o všechno. Naposledy na jaře 2019 Zlín nestačil v pátém zápase extraligového předkola na Mladou Boleslav, o tři roky dříve naopak srazil v prodloužení nepříjemný Třinec a slavil postup do čtvrtfinále. V tomto duelu se mimochodem prosadil i Petr Holík, a dokonce i Denis Kindl, který tehdy však ještě nastupoval v dresu soupeře. Seznam je kompletní po započítání čtvrtfinále 2015, to nestačili žlutomodří ve čtvrtfinále v repríze finále na Kometu.

V Chance lize mají Berani za sebou mnoho klíčových duelů a krizových momentů, game 7 ale ještě nehráli. Zmiňme ale třeba šesté finále se Vsetínem, baráž s Kladnem, včerejší duel s Litoměřicemi nebo obě 52. kola, která nakonec rozhodla o postupu Zlína do čtvrtfinále. „My máme spoustu starších kluků, kteří šesté, sedmé zápasy hráli mnohokrát. To by mohla být naše výhoda,“ myslí si Aleksi Salonen.

Náš soupeř nemá s podobnými duely velké zkušenosti. Ano, letošní čtvrtfinále s Třebíčí rozhodoval až pátý duel, jinak ale Kališníci v play off soupeřům zatím příliš neodporovali, dvakrát v řadě nestačili na Prostějov, předtím na Jihlavu.

Litoměřice opět čeká žlutomodrý nájezd

Do Litoměřic se opět valí obrovské množství zlínských fanoušků, čemuž nahrává atraktivita duelu, tak také příjemný sobotní, velikonoční termín. Ze Zlína opět vypravíme autobus, který naše příznivce do Kalich Arény dostane, konkrétně za cenu 200 korun. Věříme, že společně s námi opět vytvoříte Beranům takřka domácí atmosféru!

Slovo z kabiny

„Bude to náročný zápas, ale já našemu týmu věřím! Budeme připraveni."


Aleksi Salonen (obránce), Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?

Přemysl Svoboda, útočník (23)

Posledním litoměřickým hráčem, kterého letos doporučíme sledovat je Přemysl Svoboda, prospekt Litvínova, který zažil skvělou sezonu. Mladý forward, který je zároveň rodákem z Litoměřic v základní části posbíral výtečných 45 bodů, s bilancí 19+26 si stanovil osobní maximum, stal se nejproduktivnějším hráčem týmu a v ligovém porovnání skončil na děleném čtvrtém místě. Smlouva mu nyní končí, bude v dresu s Kalichem na hrudi pokračovat, nebo třeba dostane laso z vyšší soutěže? V play off je Svoboda zatím nenápadným hrdinou, někdy si jej na ledě nevšimnete, jindy zazáří třeba třemi nahrávkami, jako v prvním zápase ve Zlíně. Právě jeho letka s Filipem Kuťákem, kterým se na křídle točí Plos s Vitouchem, je pro zlínské hokejisty zatím nejnáročnějším soupeřovým oříškem.

Statistiky týmů v play off

HC Stadion Litoměřice Play off Chance ligy 2024 Berani Zlín
3 Výher v sérii 3
27 Vstřelené branky v play off 29
4/33 (12.12%) Úspěšnost přesilovek 6/33 (18.18%)
32/39 (82.05%) Úspěšnost oslabení 23/26 (88.46%)
115 Bloky 110
88 Trestné minuty 91
Filip Kuťák - 10 bodů (6+4) Nejproduktivnější hráč Mikko Salmio - 9 bodů (7+2)
Jakub Tůma - 4 body (1+3) Nejproduktivnější obránce Vojtěch Riedl (3+1), Aleksi Salonen (0+4).
Filip Kuťák (6 branek) Nejlepší střelec Mikko Salmio (7 branek)
Přemysl Svoboda (7 asistencí) Nejlepší nahrávač Martin Novák (6 asistencí)
Přemysl Svoboda (+6) +/- Mikko Salmio (+6)
Jiří Jebavý (13) Bloky Stefan Warg (15)
Oldřich Cichoň (94.29%) Úspěšnost zákroků Daniel Huf (92.25%)