středa 17. dubna 2019 | Vojtěch Jurák

Mladí Berani se vydali do Spojených států + FOTO

Zlínští žáci mají za sebou dva týdny plné nových zkušeností, silných zážitků a také konfrontace se zámořským hokejem. Pod vedením svých trenérů a v doprovodu několika rodičů se hráči 5. a 6. třídy (ročník 2007) vypravili na začátku dubna do Los Angeles v Kalifornii. Fotoreportáž ze zájezdu naleznete na konci článku.


Pro mladé hokejisty byla výprava do Spojených států zajímavým hokejovým, ale i cestovatelským zážitkem. Bylo to už pošesté, co se vybrané žákovské družstvo Zlína vydalo za oceán. „Cílem těchto zájezdů je zprostředkovat dětem představu o životě v Kalifornii a dát jim také možnost porovnat se s absolutní hokejovou špičkou Kalifornie,“ vysvětluje organizátor akce Tomáš Valášek.

Zlínští žáci sehráli během svého pobytu v zámoří celkem čtyři přátelské zápasy se soupeři, které jsou v USA zařazeny do kategorie AAA, což je kategorie pro nejkvalitnější mládežnické týmy v celé zemi. Dvakrát se utkali s výběrem Anaheim Ducks a dvakrát s Los Angeles Kings. „Oba soupeři patří k nejkvalitnějším týmům ve Spojených státech. Vybírají si nejlepší hráče z aglomerace jižní Kalifornie, kde žije přes 13 milionů lidí. Tomu také odpovídá úroveň obou týmů,“ popisuje Valášek.

Mladí Berani všechny čtyři duely prohráli. S protivníky zpravidla dokázali držet krok v první třetině, v dalším pokračování zápasů však Američané projevili vysokou kvalitu a zápas zlomili ve svůj prospěch.

„V prvním utkání proti Ducks na kluky dolehlo cestování a respekt k soupeři, takže jsme prohráli zaslouženě. Druhý zápas proti Kings jsme hráli o poznání lépe. Ve třetím zápase s Kings jsme předvedli opět vyrovnanou partii, se vstupem do druhé třetiny nám však soupeř odskočil. V posledním, čtvrtém zápase proti Ducks jsme podali nejlepší výkon, bohužel to ale opět nestačilo. Kluci ze Spojených států nás předčili v individuálních činnostech jednotlivce. Byli přímočaří do branky a měli výbornou techniku hole,“ zhodnotil odehraná utkání trenér zlínského týmu Zdeněk Sedlák.

„Naše mužstvo i přes výrazné porážky neudělalo ostudu, kluci odehráli každý zápas na hranici svých sil a postupně byl vidět výkonnostní i výsledkový vzestup,“ doplnil trenérova slova vedoucí zájezdu Valášek.

Do Kalifornie jeli za sportem, ale i za poznáním

Na sport se mladí hráči dostali i jako fanoušci. Dvakrát se vydali na hokejovou NHL (Anaheim Ducks vs. Calgary Flames a Los Angeles Kings vs. Vegas Golden Knights) a jednou na basketbalovou NBA (Los Angeles Lakers vs. Ohio Jazz). Po prvním hokeji se navíc krátce potkali také s českým brankářem Davidem Rittichem, který působí v kanadském Calgary.

Během dvou týdnu toho Zlínští stihli víc než dost. Kromě sportu se několikrát vydali do centra Los Angeles nebo do přilehlých měst, na pobřeží Tichého oceánu a na další zajímavá místa. Podívali se například do Hollywoodu, do zábavního parku Universal Studios nebo do měst Santa Monica či Venice.

„Celý zájezd se výborně vydařil, děti všechno zvládaly perfektně. Ze zkušenosti mohu říct, že klukům zájezd určitě rozšíří obzory vnímání světa. Tento silný zážitek jim může dát další motivaci nejen do hokeje, ale i do školy a celého svého vývoje,“ zamýšlí se Valášek.

Letošní výprava byla v pořadí šestým zájezdem zlínských žáků do Kalifornie. Předešlé ročníky se uskutečnily v letech 2009–2011 a 2017–2018. Stejně jako v minulosti se Zlínští i tentokrát vydali do Spojených států na pozvání Tomáše Kapusty, bývalého hráče Zlína, který se po kariéře usadil v zámoří a působil jako trenér u několika místních mládežnických týmů.

Organizátoři děkují sponzorům, rodičům mladých hokejistů a klubu PSG Berani Zlín za podporu, bez níž by se zájezd nemohl uskutečnit.

Sestava Zlína na zápasech v USA

Brankáři – Daniel Kamenář, Tomáš Marušák

Obránci – Richard Hrančík, Rostislav Kužel, Michal Kužela, Tomáš Mikel, Jáchym Mořkovský, Tadeáš Schmied, Marek Šiška, Jan Uřičář

Útočníci – David Běták, Adam Klein, Dominik Kos, Jakub Málek, Alex Nesrsta, Lukáš Plšek, Viktor Pravda, Ondřej Vaculík, Jan Valášek

Trenéři – Zdeněk Sedlák, Martin Kostelecký