úterý 01. října 2019 | Vojtěch Jurák

Na zkušenou do zahraničí. Deváťáci vyjeli na víkend do Salzburgu + FOTO

V sobotu nebo v neděli zpravidla hrávají proti soupeřům z regionu nebo blízkého okolí. Ovšem poslední zářijový víkend byl pro devátou třídu v tomto ohledu výjimečný. Mladí Berani se vydali do rakouského Salzburgu na návštěvu sportovní akademie. Strávili spolu necelé dva dny, omrkli zdejší prostředí a především – sehráli s domácím výběrem dvě utkání.

Salzburská akademie je proslulá svým špičkovým zázemím, které patří k nejlepším v Evropě. Mladí fotbalisté a hokejisté a zde mají výborné podmínky pro svůj rozvoj. Alespoň částečně se o tom mohli sami přesvědčit zlínští deváťáci, kteří přímo v areálu strávili jednu noc a stravovali se ve zdejší jídelně.

Zlínští hokejisté sehráli s výběrem Salzburgu dva zápasy. První z nich v sobotu večer po příjezdu, druhý pak v neděli dopoledne.
„Obě utkání měla vysokou kvalitu a byla odehrána ve vysokém tempu. Narazili jsme na soupeře, který byl po bruslařské, dovednostní i takticko-technické stránce na vysoké úrovni. Hráči reagovali na herní situace pod tlakem a museli ze sebe vydat maximum,“ zhodnotil duely trenér 9. třídy Zbyněk Mařák.

Sobotní utkání patřilo rakouskému týmu, který se na začátku druhé třetiny dostal do čtyřbrankového vedení. Zlínští se sice zvedli a dostali se na dostřel, ve třetí části však šestkrát inkasovali a prohráli 6:11. To nedělní zápas se mladým Beranům povedl o poznání lépe. V dramatickém utkání nepustili ani jednou domácí tým do vedení. Rozdílovou branku vstřelili dvě minuty před koncem v přesilové hře a gólem do prázdné branky pak definitivně stvrdili své vítězství 5:3.

„Tento dvoudenní test nám ukázal, na čem musíme zapracovat, co zlepšit, zdokonalit. Pozitivním zjištěním pro nás je, že dokážeme s tímto top evropským týmem v dané věkové kategorii držet krok,“ těší zlínského trenéra.

Do Salzburgu se deváťáci vydali pod vedením čtyřčlenného realizačního týmu, jehož součástí byl také manažer mládeže Tomáš Valášek. „Dvoudenní výjezd hodnotím pozitivně ve všech směrech. Naši kluci odehráli dvě kvalitní utkání a porovnali svou výkonnost s nejlepší rakouskou akademií.“

„V prestižním a perfektně vybaveném komplexu Akademie Red Bull Salzburg hráči na vlastní kůži zažili, jak taková organizace funguje a že jsou zde důsledně dodržovány pravidla a principy, které zdejší klub nastavil. Takové akce jsou inspirující nejen pro hráče, ale i pro trenéry a celý realizační tým,“ vyzdvihuje Valášek další přínosy dvoudenního výjezdu.

V proslulé akademii funguje pět mládežnickcých týmů od 14 let a výše. Hokejisté zde mají pevný režim, ale také výborné zázemí – např. dvě ledové plochy a řadu posiloven, hřišť, tělocvičen a jiných zařízení pro trénink mimo led. Hráčům se věnují kromě trenérů i fyzioterapeuti, pedagogové a další odborníci. Pamatuje se také na vhodnou výživu a například jídelna je určena opravdu ke stravování, používat mobily v ní není dovoleno.

Z víkendového tripu se zlínští hokejisté vrátili v neděli večer. Po konfrontaci s mezinárodním hokejem nyní deváťáci opět upřou svou pozornost na domácí soutěž, v sobotu je čeká domácí utkání proti Kometě Brno.

Výsledky 9. třídy v Rakousku

27. září: Salzburg – Zlín 11:6 (2:0, 3:3, 6:3)
Branky Zlína: Jecho 3, Žižka, Dlabaja, Holba.
Sestava Zlína: Málek (46. Kowalczyk) – Babulík, Dlabaja, Gerych, Hamrla, Heš, Holba, Janovský, Márton, Najman, Stiksa, Špaňhel, Žižka, Jecho, Kotala, Chromý

28. září: Salzburg – Zlín 3:5 (1:1, 0:0, 2:4)
Branky Zlína: Gerych, Janovský, Jecho, Dlabaja, Heš.
Sestava Zlína: Málek – Babulík, Čapka, Dlabaja, Gerych, Hamrla, Heš, Holba, Janovský, Kotala, Chromý, Páže, Stiksa, Špaňhel, Žižka, Jecho.