pondělí 26. září 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Častá vyloučení a špatná koncovka zapříčinily druhou prohru v řadě. Berani padli v Sokolově

Článek aktualizujeme. Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v zápase 5. kola Chance ligy 2022/23 na ledě týmu HC Baník Sokolov 1:2 a podruhé za sebou vyšli bodově naprázdno. Zlínští šli sice už ve 49 vteřině utkání na západě Čech do rychlého vedení, ale to bylo z jejich strany v koncovce vše. Berani doplatili na častá vyloučení, která dovedla soupeře k tříbodové výhře. Celkem devětkrát zahřívali trestnou lavici a Sokolov využil nedisciplinovanosti hostů nejdříve vyrovnávacím gólem ve 32. minutě a vítězný gól vstřelil o dvacet minut později. Zlínu nepomohly ani změny ve složení obranných řad a jednotlivých útoků s předchozími duely. Jediný gól dal Michal Gago. Zlín vybojoval z pěti zápasů jen pět bodů a krčí se až na jedenáctém místě tabulky. Další zápas je na programu ve středu 28. září doma s Prostějovem.

5. kolo / pondělí 26. 9. 2022 / 18:00
HC Baník Sokolov Sokolov - Berani Zlín Zlín
2:1
(0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 32. min Jurčík (Pohl, Kružík), 52. J. Konečný (Tomi) - 1. Gago (P. Mrázek, D. Kindl). Rozhodčí: Jaroš, L. Květoň - Štěpánek, Pěkný. Vyloučení: 4:9. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 516. Střely na branku: 44:30. Zblokované střely: 10:4. Bloky: 4:10. Vhazování: 43/68 (63%) - 25/68 (37%). Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC Baník Sokolov: Michajlov - Krejčí, Jan Novák (C), Pohl, Baláž, Rulík, Weindhold, Tomek - Kružík, Kverka (A), Vracovský - Osmík, Zadražil, Jurčík (A) - Švec, Ton, Tomi - Hauser, Vrhel, J. Konečný. Trenéři: Štrba, Šik, Fečo.

Berani Zlín: Huf - Bartko, M. Novotný, Gazda M. Zbořil, Bukač, Talafa, od 43. min Suhrada - P. Mrázek, D. Kindl, Gago - T. Pospíšil, Honejsek, J. Ondráček (A) - Illéš, Hejcman, Kubiš (C) - Luža, Chludil, Köhler (A). Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Horák, Horčička.

Zlínští nastoupili na ledě nejvzdálenějšího protivníka v Chance lize stále bez dvojice zraněných útočníků Claireauxe a Sedláčka. Berani začali pěkně zostra, hned v prvních vteřinách vyzkoušel pozornost sokolovského gólmana Michajlova střelou Illéš a ve 49 vteřině šli hosté bleskově do vedení. Západočeši nevyhodili kotouč z obranného pásma, Mrázek se prosmýkl kolem mantinelu a Gago zblízka dorazil kotouč za domácího brankáře - 0:1. Baník pohrozil ve 3. minutě, na brankáře Hufa vystřelil Zadražil, ale zlínský strážce svatyně pokus zneškodnil. Hosté byli od začátku aktivnější, přesto v 7. minutě byli domácí blízko vyrovnání. Jurčík se prodral před Hufa a jeho střela orazítkovala horní břevno! V polovině úvodní třetiny odešel za katr Ondráček a Baník hrál úvodní přesilovku v zápase. Huf byl na svém místě, lapil střely Kružíka a Kverky, pokus Zadražila mířil mimo bránu. Domácí se postupem času více osmělili a jejich aktivitu zabrzdil krosček Weindholda. Berani početní výhodu nezužitkovali, všechny příležitosti včetně pumelice Gazdy od modré čáry zblokovali hráči Sokolova.

Domácí prahli po srovnání stavu, ve 23. minutě Huf kryl střelu Konečného, na druhé straně Michajlov uspěl po pokusech Mrázka, Gazdy a Honejska. Berani drželi těsný jednogólový náskok. Oba brankáři byli bezchybní a všechny rány pochytali. Ve 28. minutě nabídl Gazda druhou přesilovku pro Sokolov, nicméně hosté se v oslabení ubránili pozornou defenzivou a nepustili soupeře do vážnějšího zakončení. Bohužel v těsném sledu hráli další oslabení, které Sokolovští již zužitkovali. Ve 32. minutě potrestal prohřešek Talafy za pouhých 29 vteřin Jurčík, když úspěšně tečoval za Hufova záda ránu Pohla od modré čáry - 1:1. Zlínští nedisciplinovaností nabízeli domácím početní výhody, další se ubránili před druhou sirénou, Huf předvedl úspěšný zákrok po střele Jurčíka.

Sokolov měl na začátek třetí třetiny více ze hry a hosté mohli jen Hufovi děkovat, že Sokolov nešel do vedení. V koncovce nenašli recept na zlínského gólmana Jan Novák, Kverka a Vrhel. Berani byli pod tlakem a Huf ve 45. minutě vychytal v obrovské šanci Kružíka, který se zjevil sám před brankovištěm. Domácí hráli v tento okamžik už pátou přesilovku! Baník spálil další obrovskou šanci v 50. minutě, Vracovský měl před sebou odkrytou svatyni, ale Huf se stihl přemístit a předvedl skvělý zákrok. Hosté si koledovali o inkasovaný gól a Sokolov udeřil v 52. minutě. Opět potrestal faul soupeře a po necelé minutě početní výhodu využil. Konečný si vyměnil kotouč s Tomim a z prostoru mezi kruhy se přesně trefil nad brankářův beton - 2:1. Zatímco Sokolov si dvakrát pomohl využitou přesilovkou, Berani vyšli v této herní situaci naprázdno, nevyšla ani početní výhoda čtyři na tři. Frustrace hostů se v závěru ještě prohloubila, poslední dvě minuty dohrávali pouze ve třech hráčích a sami se připravili o možnost vynutit si prodloužení.

Nejlepší tři hráči PSG Berani Zlín podle www.beranizlin.cz: Daniel Huf, Pavel Kubiš, Michal Gago.

Ohlasy trenérů

Vojtěch Šik (asistent trenéra HC Baník Sokolov): "Odvedli jsme 59 minut výborný výkon s výjimkou jedné chyby v obraně, kterou soupeř potrestal. Postupem času jsme srovnali hru a poté jsme převzali i iniciativu. Jsme velmi rádi za tři body za výhru. Byli jsme celý zápas organizovaní, zodpovědní a neztráceli jsme kotouče. Klukům patří velké poděkování. Zlín měl ještě v závěru výhodu přesilovky čtyři na tři, ale víme, že máme obětavý tým. Každý padal do střel soupeře a zvládli jsme to velmi dobře."

Rostislav Vlach (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Šli jsme rychle do vedení, přišly i další šance, ale zásluhou vyloučení jsme se dostali pod tlak. Domácí nápor stupňovali, zatímco my jsme nemohli vstřelit rozdílový gól. Inkasovali jsme v oslabení na 1:1 a bohužel v dalším oslabení v závěru zápasu dal Sokolov vítězný gól. Zásluhou vyloučení jsme zápas zbytečně prohráli. V průběhu utkání si vypracujeme hodně šancí, ale nejsme schopni je přesně zakončit. Když se nedaří v koncovce, sebevědomí hráčů klesá a nevěří si. Trápíme se, na jeden, dva vstřelené góly nemůžeme vyhrávat. A to nás ještě drží výborný gólman Dan Huf, který i tady pochytal řadu nebezpečných střel."