pondělí 30. ledna 2023 | Redakce

Derby je naše! Berani po dramatickém duelu vezou ze Vsetína tři body!

Zlínští hokejisté slaví šesté vítězství v řadě. A to obzvlášť cenné. Tři body totiž ukořistili na ledě rivala ze Vsetína, kde sehráli další nervy drásající bitvu. Berani na Lapači po většinu zápasu tahali za delší konec a díky brankám Lukáše Heše, Martina Novotného a Bedřicha Köhlera Valachy zaslouženě porazili 3:2.

43. kolo / pondělí 30. 1. 2023 / 17:30
VHK ROBE Vsetín Vsetín - Berani Zlín Zlín
2:3
(1:1, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. min Bērziņš (Klhůfek, J. Říha), 54. Bērziņš (Hořanský) - 3. L. Heš (T. Pospíšil, Talafa), 29. M. Novotný (P. Sedláček), 37. Köhler (T. Pospíšil). Rozhodčí: Kubičík, Mejzlík - Otáhal, Peluha. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 127. Střely na branku: 28:33. Zblokované střely: 9:7. Bloky: 4:6. Vhazování: 33/60 (55%) - 27/60 (45%). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3.

VHK ROBE Vsetín: Žukov – Ondračka, Voženílek, Š. Jenáček, O. Němec (A), Hryciow, J. Říha – Rob (C), Berzinš, Hořanský – Číp, Klhůfek, R. Půček – Jenyš, R. Přikryl, Sihvonen – Vítek (A), Lichanec, Š. Bláha. Trenéři: Weintritt, Kucharczyk.

Berani Zlín: Huf - Gazda (A), Husa, M. Zbořil, Suhrada, Talafa, M. Novotný, Riedl - Z. Sedlák ml., D. Kindl, Kratochvíl - P. Mrázek, Honejsek, Kubiš (C) - P. Sedláček, Gago, Köhler (A) - T. Pospíšil, Hejcman, L. Heš. Trenéři: M. Říha ml., Z. Sedlák, Horák, Horčička.

Že bude utkání opět vyhecované a plné emocí bylo jasné od samotného začátku. Berani do něj vstoupili velmi aktivně a odměněni byli už ve třetí minutě. Tomáš Pospíšil výbornou přihrávkou vyslal do úniku Lukáše Heše, který dokázal kotouč procedit skrz vsetínského brankáře Žukova – 0:1.

Hrálo se jako při správném derby ve vysokém tempu, nechyběly ani tvrdé osobní souboje. V 10. minutě brankáře Dana Hufa prověřila vsetínská posila Číp, zlínský gólman však odolal, stejně jako o dvě minuty později při šanci Půčka. Ve 14. minutě se pak opět připomněla první formace, která vytvořila v brankovišti domácích závar, skóre se ale neměnilo.

Emoce byly znát v hledišti i na ledě. Po další řadě šarvátek měli na konci první třetiny Valaši výhodu přesilovky 5 na 3, kterou využili. Po nahrávce Klhůfka se trefil Lotyš Daniels Berzinš – 1:1.

Ve druhé třetině Berani opět soupeře dokázali přehrávat a vytvořili si klíčový náskok. Ve 29. minutě se nenápadným nahozením pokusil Žukova překvapit Martin Novotný. Ruský brankář sice jeho pokus vyrazil před sebe, v následné skrumáži před bránou si jej však holí sám srazil do sítě – 1:2.

Valaši reagovali zvýšením aktivity. Ve 30. minutě jeli hned tři žlutozelení na brankáře Hufa, ten se ale vyznamenal fantastickým zákrokem. Berani se z tlaku soupeře oklepali, a ještě před koncem třetiny udeřili znovu. Tentokrát při signalizovaném vyloučení vsetínského hráče využili výhodu šestého muže v poli. Bedřich Köhler si od modré čáry sjel do středu útočného pásma a přesnou střelou zápěstím vymetl horní růžek Žukovovy klece – 1:3.

Do třetí třetiny domácí vstoupili namotivováni s výsledkem ještě něco udělat a Berani měli i trochu štěstí, když Sihvonen hned ze začátku trefil tyč. Zlíňané si však nadále dokázali tvořit nebezpečné šance, Žukov si těžké zákroky postupně připsal proti Kratochvílovi a Honejskovi.

Naději domácí vykřesali šest minut před koncem. Závar před bránou Beranů svou druhou brankou v zápase proměnil Daniels Berzinš, který snížil na 2:3. Berani však závěrečný tlak domácích ustáli. Díky obětavosti bránících hráčů a skvělém Hufovi v bráně nepřipustili vyrovnání v oslabení ani power-play Vsetína a po koncové siréně mohla žlutomodrá radost vypuknout naplno.

Ohlasy trenérů

Jiří Weintritt (hlavní kouč VHK ROBE Vsetín): "Zúčastnili jsme se zápasu pouze v jedné třetině, a to je v souboji s kvalitním soupeřem jako je Zlín málo. V prvních dvou třetinách byl náš výkon doslova dietní. Není to bohužel poprvé a už to budeme řešit radikálním způsobem. Play off se blíží a podobné průměrné výkony si nemůžeme dovolit."

Miloš Říha mladší (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Každý zápas v derby je svátkem a průběh utkání podle toho vypadal. Ve dvou třetinách jsme byli lepším mužstvem, vytvořili jsme si více šancí a měli i více ze hry. Dodrželi jsme taktiku, i když bylo jasné, že Vsetín ve třetí třetině nás zkusí zatlačit. Chtěli jsme dále pokračovat v aktivitě, ale náš tlak nebyl příliš enormní. Po vstřeleném gólu se Vsetín dostal zpět do hry a závěr už byl doslova hektický. Soupeř hrál šest na čtyři, což je vždy těžké. Děkuji celému týmu za enormní obětavost a perfektní práci v celém zápase." (ror)

Fotogalerie