čtvrtek 15. září 2022 | Adam Čuba

Dorostencům úvodní duel nevyšel, doma padli se Šumperkem

Zlínští dorostenci do nové sezony nevstoupili ideálně. Kvůli nevydařené druhé třetině padli se Šumperkem těsně 2:3. Ševci ještě v závěrečné desetiminutovce mohutně tlačili, soupeř se však ubránil a zapsal první body do tabulky. Premiérovou branku ve žlutomodrém dresu vsítil útočník Jakub Frolo, o druhý gól se postaral Adam Klimek.

1. kolo / čtvrtek 15. 9. 2022 / 17:30
Berani Zlín Zlín - HK Mladí draci Šumperk Šumperk
2:3
(1:0, 1:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Klimek (Frolo, Mořkovský), 37. Frolo (Kos) – 28. Mauer (Mácha), 33. Pospíšil, 40. Karas (Seidenglanz, Verner). Rozhodčí: Blaha - Jurčík, Šobáň. Vyloučení: 7:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 189. Střely na branku: 31:19. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.

Berani Zlín: Uherek – Kotala, Mořkovský, Řezníček, Kopřiva, Mikel, Uhřičář, Lukaštík – Paták, Vaculík, Kos, Holba, Pečner, Valášek, Pešák, Frolo, J. Heš, Klimek

HK Mladí draci Šumperk: Ondráček – Veselý, Souček, J. Březina, Plhal, K. Březina – Pospíšil, Karas, Prokop, Mauer, Urban, Verner, Hejátko, Seidenglanz, Záruba, Mácha, Novotný, Pazourek

Začátek zápasu patřil Beranům. Žlutomodří byli aktivnější a velice brzy si dokonce vybojovali přesilovku, tu však po půl minutě nechtěně zastavil podrážející Jakub Frolo, který srovnal síly na ledě. I nadále však platilo, že domácí měli více ze hry. První třetina, ostatně jako celý zápas, se nesla ve znamení technických prohřešků, především hosté si často komplikovali situaci zakázanými uvolněními. V sedmé minutě padla první branka sezony! Adam Klimek projel levým křídlem a ostrou střelou otevřel gólový účet zápasu. Právě Klimek se v přesilovce zjevil po spolupráci s obráncem Řezníčkem v další šanci, tentokrát si však z dorážky vylámal zuby na Janu Ondráčkovi. Dalších opravdu velkých šancí jsme se dočkali v závěru úvodní periody. Situaci dva na jednoho však Dominik Kos nevyřešil nejlépe, střelou na vzdálenější tyč branku minul. Za dvě minuty se do krátkého úniku z mezikruží dostal Alexandr Paták, zkusil střelu na střed, tu ale měl brankář Ondráček pod kontrolou.

Druhá třetina byla kompletně v režii hostů. Draci poprvé v zápase trochu zahrozili, v tutovce se zjevil František Pospíšil, jeho krásná kličkovaná však brankou ještě neskončila, puk se mu v rozhodující okamžik smekl. Za chvíli už ale Šumperk slavil. Timo Mácha šel s Lukášem Mauerem tvrdě do brány a i s notnou dávkou štěstí dostali kotouč do sítě! A když František Pospíšil dostal přihrávku za obranu a tváří v tvář Marku Uherkovi nekompromisně zakončil, byl obrat dokonán. A Draci neměli dost. V další obrovské příležitosti se zjevil Antonín Karas, tentokrát se však kus černé gumy zastavil na brankové čáře! A za několik málo okamžiků skórovali Berani. Jakub Frolo se ve svém prvním dorosteneckém zápase uvedl gólem, po spolupráci s Dominikem Kosem vrátil mladé ševce do utkání. Na úplném závěru prostřední části přišla pro domácí tvrdá rána! Antonín Karas dvě vteřinky před koncem přesilové hry překvapil Marka Uherka a opět strhl vedení na svou stranu.

Ve třetí třetině začali Berani tlačit. V první skutečně vyložené šanci se zjevil Jakub Heš, jeho prudká rána z první však skončila v náručí výtečného Jana Ondráčka. Právě Heš byl za několik okamžiků ústřední postavou další tutovky. Situaci dva na jednoho vyřešil střelou, bližší tyč však minul a mohl jen zklamaně zvednout oči ke stropu haly. Vidět byl i Martin Vaculík, jeho průnik a objetí branky ale obrana hostů také vyřešila.

Tlak se postupně stupňoval, Adam Klimek se backhandem vykličkoval až k zakončení, šumperský gólman byl připraven. Právě Adam Klimek v 56. minutě dorazil Kosovu střelu do brány, zvládl to však až po odpískání rozhodčího. Branka tak neplatila. Ševci to ještě zkusili v šesti, více času však trávili spíše v obranném a středním pásmu, branku už ohrozit nedokázali.

Zlínští dorostenci tak úvodní zápas sezony nezvládli a těsně prohráli. Šanci na reparát dostanou už pozítří, kdy zajíždějí na led třineckých Ocelářů. Dokáží zapsat první body do tabulky?

Ohlasy trenérů

Lubomír Vosátko (PSG Berani Zlín): Bylo to první utkání. První a druhá třetina byla z naší strany nervózní, ve třetí třetině jsme měli více ze hry. Měli jsme hodně šancí, chyběla nám branka. Kluci začali hrát to, co umí, a ukázali, co v nich je. Je škoda, že ten vyrovnávací gól tam nespadl.

Radek Kučera (HK Mladí Draci Šumperk): Do zápasu jsme nevstoupili vůbec dobře, z naší strany tam byly strašné chyby. V druhé třetině jsme hru srovnali a otočili výsledek. Myslím si, že třetí třetinu jsme zvládli velice dobře. Soupeř měl tlak, ale do větší šance už jsme ho nepustili.

Fotogalerie