sobota 01. října 2022 | David Jabůrek

Dorostenci zvládli napínavý duel s Olomoucí. O výhře v nájezdech rozhodl Jakub Heš

Sobotní odpoledne přineslo vskutku zajímavý duel dorostenců Zlína proti Olomouci. Domácí byli většinu zápasu lepším týmem, berou však „jen” dva body. Kohouti ve druhé třetině, během níž padlo hned šest branek, otočili zápas ve svůj prospěch. Ševci vyrovnali až 70 vteřin před koncem a napínavou bitvu poslali do prodloužení, respektive nájezdů. V těch dal rozhodující gól dvakrát úspěšný Jakub Heš, jenž se tak postaral o vítězství Zlína 5:4.

6. kolo / sobota 1. 10. 2022 / 15:30
Berani Zlín Zlín - HC Olomouc Olomouc
5:4sn
(1:0, 2:4, 1:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 18. J. Heš (Vaculík, Lukaštík), 32. Kos (J. Heš), 33. Klimek (Frolo, Kos), 59. Vaculík (Mikel) – 21. Navrátil (Pastrnek, Neoral), 26. Drábek (Vrána, Galvas), 30. Bošek (Navrátil), 33. Neoral. Rozhodčí: Škach – Šobáň, Hendrych. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 74. Střely na branku: 40:29. Průběh utkání: 1:0. 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 5:4.

Berani Zlín: Kowalczyk (26. Uherek) – Uřičář, Mořkovský, Kopřiva, Mikel, Lukaštík, Schmied – Paták, Vaculík, Kos, Holba, Pečner, Valášek, Pešák, Frolo, Hampl, J. Heš, Klimek.

HC Olomouc: Čerbák – Přidal, Dostál, Bohatý, Polzer, Vrána, Kalman, Galvas – Navrátil, Čermák, Drábek, Pravda, Majer, Nemerád, Neoral, Šulgan, Bošek, Pastrnek.

Vyjma pár úvodních minut a několika krátkých pasážích diktovali tempo hry prakticky celou první třetinu Berani, jimž se dařilo usazovat v útočném pásmu a vytvářet si dobré příležitosti k zakončení. Žádnou zásadnější šanci se jim přesto dlouho nedařilo vytvořit. Paradoxně ještě více však zlínské dorostence nabudilo vlastní oslabení, při němž soupeře v podstatě nepustili ke kotouči a drželi jej velkou část z dvou trestných minut Frola až za olomouckou svatyní.

Vzápětí se tak sami dočkali přesilovky, před jejímž koncem byl vyloučen ještě druhý olomoucký hráč. Při šestivteřinové převaze 5 na 3 ještě branka sice nepadla, v pokračující standardní přesilovce už ale jo. Lukaštík poslal puk do tyčky, načež nastal před olomouckou brankou zmatek. Nejlépe se zorientoval Vaculík, jenž přiklepl puk Jakubu Hešovi a tomu už stačilo puk zvednout přes chumel ležících hráčů.

Druhá dvacetiminutovka pak nabídla vskutku vzrušující podívanou, během níž padlo rovnou šest branek! První z nich dal olomoucký Tomáš Navrátil už v první minutě po návratu ze šaten, když po přihrávce rychlého Pastrneka udělal Kowalczykovi kličku do protipohybu. Do vedení šla mora o čtyři a půl minuty později, kdy se tak trochu z ničeho nic prosadil Kamil Drábek, jenž doklepával vyraženou střelu Vrány. A následovalo střídání ve zlínské brance, když Kowalczyk přenechal místo Uherkovi.

Pak přišlo vyloučení domácích, během nějž si však Berani vytvořili dokonce gólovou příležitost. Frolo s Klimkem se utrhli, avšak v situaci velmi podobné té, z níž skórovala o chvíli dříve Olomouc, branku kvůli pohotovosti brankáře Čerbáka vytěžit nedokázali. V polovině zápasu pak měl obrovskou šanci také Klimek, na nějž číhala odkrytá svatyně. Tu ale jen těsně netrefil.

A tak trestali hosté. Navrátil poslal rychlý pas na sprintujícího Lukáše Boška, jenž ujížděl sám na Uherka a vymyslel bekhendovou kličku, kterou jej překonal. Odstartoval tak tříminutovku připomínající horskou dráhu. Olomoucké vyloučení totiž o chvíli později využil Dominik Kos s přispěním teče jednoho ze soupeřových beků. Kohoutům stačilo na vrácení dvoubrankového náskoku pouhých 23 vteřin, po nichž se radoval Vojtěch Neoral.

Ani tím ale ještě show neskončila. Po dalších 45 vteřinách už bylo skóre 3:4, neboť jednoduchou kombinaci z levého křídla využil Adam Klimek. Ve druhé části pak byla k vidění ještě velká šance Holby, jenž mohl dokonce vyrovnat, když už měl brankáře položeného, avšak nepovedlo se mu dostatečně zvednout hrací předmět, aby jej dostal mezi tři tyče.

Třetí část pak přinesla úmornou snahu o vyrovnání, jež se přes značnou herní převahu dlouho nedařila. Hned v úvodu Kos málem využil zaváhání olomouckého beka. Kýžený gól ale vystřelil až 70 sekund před třetí sirénou Martin Vaculík a velkou zásluhu na něm měl i Tomáš Mikel. Vaculík s přispěním teče soupeře poslal puk do šibenice a odšpuntoval velkou radost nemalého množství fanoušků i zlínské střídačky.

Za stavu 4:4 se tedy šlo do prodloužení, v němž však branka nepadla. K vidění tak byly také nájezdy. Hned první tři byly proměněny, když skórovali postupně Dominik Kos, David Pastrnek a Jakub Heš. Až vůbec posledním nájezdem v sérii vyrovnal za Olomouc Kamil Drábek. Pořadí se tak otočilo a jeli znovu úspěšní nájezdníci. Zatímco Pastrnek nedal, Jakub Heš dokázal svůj úspěšný nájezd – zasekávačku – zopakovat. Berani tak získali bod navíc a slaví vítězství 5:4.

Ohlasy trenérů

Lubomír Vosátko (hlavní trenér PSG Berani Zlín): Dneska vidím jako největší problém proměňování šancí. Měli jsme spoustu tutových šancí... Spadly nám tam čtyři, ale z toho všeho jsme měli dát aspoň pět dalších. Kluci měli dobrý pohyb, kombinaci i zakončení, ale dorážení, co tam mělo být, chybělo. Každopádně jsme samozřejmě rádi za výhru a za dva body. Kluci to nakonec dobře zvládli.