sobota 17. září 2022 | Vojtěch Jurák

Junioři ve Vítkovicích vedli jen krátce, lídrovi tabulky podlehli

Nejstarší mládežnický výběr Beranů v Ostravě nebodoval. Zlínští se ve Vítkovicích ujali v první třetině vedení, a když domácí v dalším pokračování zápasu skóre otočili, tak dokázali i vyrovnat, to ale bylo z jejich strany vše. Ostravané ve třetí třetině dvěma trefami Beranům odskočili a definitivně rozhodli. Žlutomodří tak po dvou výhrách tentokrát zapisují porážku, naopak domácí od začátku soutěže ještě neprohráli.

6. kolo / sobota 17. 9. 2022 / 13:00
HC Vítkovice Ridera Vítkovice - Berani Zlín Zlín
4:2
(1:1, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 15. Macias, 32. Prčík (Štiak), 43. Smolka (Bystroň, Macias), 54. Macias (Bystroň, Fibigr) – 13. Frömel (Burian, Hamrla), 37. L. Heš (Marek). Rozhodčí: Obadal, Vaněk – Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 88. Střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2.

HC Vítkovice Ridera: Irgl – Bystroň, Fibigr, Prčík, Chaloupka, Bialy, Puchala, Smolka – Přibyl, Štiak, Kubík, Krejsa, Milata, Krčmarský, Pavelec, Chlán, Macias, Kotásek, Slusarzcyk, Glas.

Berani Zlín: Synek – Burian, Hamrla, Nábělek, Špaňhel, Velikovský, Zavřel – Babulík, Čechmánek, Chludil, Dědek, Frömel, L. Heš, Holba, Laciga, Marek, Matušů, Pilát, Ramert.

První třetina nabídla oboustranně aktivní a bojovný hokej. Vyložených šancí se sice až tolik neobjevilo, oba gólmani však byli neustále v permanenci a čelili pokusům zblízka i z dálky.

Zlínští drželi s Vítkovicemi krok a v některých chvílích dostávali lídra tabulky dokoce pod tlak. I díky tomu se Berani ujali vedení. Po necelých třinácti minutách si Šimon Frömel našel místo před brankovištěm a ze vzduchu sklepl do sítě vyražený kotouč. Vedení však juniorům nevydrželo dlouho, o minutu a sedmnáct vteřin později se Krzysztof Tomasz Macias rychle obtočil kolem branky a poslal puk pod horní tyč.

Vyrovnaný stav mohl strhnout zpět na stranu Zlína aktivní Frömel, který si v rychlosti připravil na levém kruhu puk na střelu, trefil však pouze horní tyč. Do první přestávky tak už žádný další gól nepadl.

V prostřední části hra pokračovala v podobném duchu. Postupem času se aktivnějším týmem na ledě stávali domácí, z čehož následně i gólově těžili. Ve dvaatřicáté minutě zakončil rychlou akci po vhazování Matěj Prčík střelou od modré čáry a puk si našel cestu až do sítě. Další šance Vítkovic pochytal brankář Synek.

Nakonec se ale i napodruhé šlo do kabin za nerozhodného stavu. Zlínští se sice po inkasované brance jen obtížně dostávali do šancí, jednu však přece jen využili. To když Richard Marek zavezl puk do útočného pásma a v přečíslení jej poslal na Lukáše Heše, který se postaral o vyrovnání na 2:2. Druhý gól Beranům pomohl a ve zbývajících minutách byli nebezpečnější. Nejprve z dobré pozice pálil obránce Burian, krátce před přestávkou nadělal svým dobrým pohybem chaos v obraně Čechmánek. Brankář Irgl ovšem tentokrát puk za záda nepustil.

Třetí třetina vyrovnaný duel rozsekla. Domácí v úvodu dostali možnost přesilové hry, kterou hned po třinácti vteřinách využil René Smolka. Jeho gól padl jako jediný v zápase při nerovnoměrném počtu hráčů na ledě a především se později ukázal být gólem rozdílovým. Zlínští ve snaze o vyrovnání postupně přidávali a se stále vyšší intenzitou se tlačili do útočného pásma, byly to však Vítkovice, kdo se opět prosadil. Konečnou podobu výsledku stanovil střelou do horního rohu branky Krzysztof Tomasz Macias.

V závěru se Berani ještě pokusili o zdramatizování a více než čtyři minuty před koncem základní hrací doby odvolali brankáře, power play však gólový efekt nepřinesla. Zlínští tak opouštějí Ostravu s porážkou v zádech a zůstávají v tabulce na osmi bodech.

Ohlasy trenérů

Martin Hamrlík (PSG Berani Zlín): Dneska se zase potvrdilo naše očekávání, že to bude vyrovnané. Neproměnili jsme šance, co jsme měli, naopak Vítkovice je proměnily. Zatím v každém zápase této sezony jsme sahali po bodech a dneska to nebylo jiné. Rozhodovalo pár maličkostí – nevyužili jsme přesilovky, měli jsme tam hloupé vyloučení… Každopádně to byl dnes z naší strany dobrý výkon, i když jsme prohráli.